Čižnár by mal podľa Remišovej pozastaviť funkciu Šufliarskemu

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal neodkladne pozastaviť funkciu prvého námestníka Petrovi Šufliarskemu. Mal by tiež zverejniť SMS správy medzi Šufliarskym a Marianom Kočnerom. Šufliarsky by mal zároveň zvážiť svoje pôsobenie na poste prokurátora a prijať osobnú zodpovednosť. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová na tlačovej konferencii v parlamente.

22.03.2019 11:28 , aktualizované: 14:40
šufliarsky Foto: ,
Námestník Generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky.
debata (26)

Hnutie tak reaguje na medializované informácie o komunikácii Šufliarskeho s Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

„Podľa informácií, ktoré majú údajne pochádzať z vyšetrovacieho spisu, Šufliarsky si mal písať s Marianom Kočnerom v období približne sedem mesiacov od januára 2017,“ povedala Remišová. Pripomína, že k údajnej komunikácií malo dôjsť v období, keď sa množili podozrenia z Kočnerovej vážnej trestnej činnosti. Komunikácia sa mala niesť podľa jej slov v priateľskom tóne.

„Je neprijateľné, aby si námestník Generálnej prokuratúry pre trestné veci vymieňal údajne správy s osobou, ktorá bola v tom čase prepieraná v médiách v súvislosti s podozreniami z páchania trestnej činnosti,“ doplnila Remišová. Odvoláva sa na platný zákon o prokurátoroch a etický kódex Generálnej prokuratúry SR.

Remišová zdôrazňuje, že Šufliarsky si nemal s podnikateľom esemeskovať, ale mal vyšetrovať podozrenia. „Neprípustnosť akýchkoľvek kontaktov s kriminálne závadovými osobami je štandardom vo vyspelých demokratických krajinách,“ dodala Remišová, podľa ktorej by sa obsah správ medzi Šufliarskym a Kočnerom mal zverejniť. Obracia sa listom na generálneho prokurátora, kde sa pýta na SMS správy, aj na to, aké kroky podnikol.

Remišová nechce špekulovať o tom, či vládna koalícia plánovala dosadiť Šufliarskeho na post generálneho prokurátora. Čižnárovi sa skončí funkčné obdobie na budúci rok. Remišová si myslí, že po týchto zisteniach a podozreniach je vylúčené, aby mohol byť Šufliarsky generálnym prokurátorom.

Čižnár zaujme stanovisko, keď si overí informácie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár si informácie o údajných SMS správach prvého námestníka Petra Šufliarskeho s Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, najskôr overuje, a potom zaujme stanovisko. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Čižnár je momentálne v zahraničí. „Tak, ako v prípade Reného Vaneka, si medializované informácie následne verifikoval z relevantných zdrojov, tak postupuje aj v prípade Petra Šufliarskeho. Až následne zaujme kvalifikované stanovisko,“ uviedla Predajňová v reakcii na výzvu OĽaNO, aby Čižnár konal voči Šufliarskemu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Marian Kočner #Peter Šufliarsky #Veronika Remišová