Uznesenie o obvinení Kočnera údajne potvrdilo, že Kuciak mal zmiznúť

Uznesenie o vznesení obvinenia pre objednávku vraždy podnikateľovi Marianovi Kočnerovi potvrdilo, že novinár Ján Kuciak mal byť pôvodne unesený. Napísal to dnes Denník N. "Zadanie od Mariana Kočnera bolo, aby Kuciak zmizol a tak ho zavraždili. Jeho telo sa nemalo nikdy nájsť," informoval denník.

22.03.2019 14:48
debata (68)

Z uznesenia takisto vyplýva, že ako prvý mal byť ešte v roku 2017 zavraždený prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. „Tento prokurátor dozoruje kauzu Technopol, kde Kočnerovi hrozí trestné stíhanie,“ vysvetlil Denník N s tým, že Zoltánovi A., ktorý je tiež obvinený v prípade Kuciak, sa do vraždy Žilinku veľmi nechcelo. „Už dlhší čas preto dlhoval Alene Zs. 20-tisíc eur ako zálohu, ktorú za túto vraždu už prebral. Alena Zs. sa naňho hnevala a hrozila mu, že ho Kočnerovi ľudia zabijú. Navrhla mu teda, nech urobia ‚aspoň‘ Kuciaka,“ napísal denník s tým, že. Zoltán A. to zadal partii, o ktorej vedel, že už v Kollárove vraždila, konkrétne Tomášovi Sz. a Miroslavovi M.

Z uznesenia tiež podľa denníka vyplýva, že Marian Kočner platil 6 400 eur mesačne skupine Petra Tótha, ktorá sledovala novinárov. „Sledovanie vykonával Miroslav K. a ešte dvaja ľudia, ktorých policajti nemenujú. Presné výdavky zistili vďaka Miroslavovi K., ktorý ich mal v excelovskej tabuľke,“ napísal denník s tým, že ten bol presvedčený, že sledovanie vykonáva pre SIS. Uznesenie tiež podľa denníka potvrdzuje to, čo písali médiá, konkrétne že Kuciaka pred vraždou lustrovali dvaja policajti. „Vyrobili o ňom takzvaný ‚vzťahový diagram‘, ktorý im zadal šéf finančného spravodajstva Pavol Vorobjov,“ uvádza denník s tým, že ten diagram podľa svojej výpovede odovzdal vtedajšiemu prezidentovi policajného zboru Tiborovi Gašparovi. Podľa uznesenia z výpovede utajeného svedka č. 1 vyplýva, že o poskytovanie informácií zo systémov ministerstva vnútra sa staral Kočnerov kamarát Norbert Bödör, ktorý bol v rodinnom vzťahu s vtedajším policajným prezidentom Gašparom.

O tom, že Vorobjov konal na pokyn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, nie sú doteraz dôkazy. Gašpar odmietol, že by dal príkaz na lustrovanie Kuciaka v policajnej databáze. Začiatkom februára tohto roka ministerka vnútra Denisa Saková Gašpara odvolala z pozície jeho poradcu. „Vzhľadom na informácie, ktoré sa posledné dni objavili v médiách, som sa po mojom stretnutí s Tiborom Gašparom dohodla, že končí vo funkcii môjho poradcu. K tomuto riešeniu sme dospeli spoločne,“ uviedla Saková začiatkom februára. Rozhodnutie ukončiť pôsobenie Gašpara vo funkcii poradcu bolo podľa nej krokom k „uvoľneniu atmosféry a zníženia tlaku na jeho osobu.“ Ministerka tiež povedala, že si neželá , aby vznikali dohady, že Gašparovo pôsobenie na ministerstve vnútra môže akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať proces vyšetrovania vraždy Kuciaka.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka