Sme rodina navrhuje znížiť kvórum pre referendum z 50 na 30 percent

Hnutie Sme rodina navrhuje znížiť kvórum pre platnosť referenda z 50 na 30 percent. Dosiahnuť to chce novelizáciou Ústavy SR, ktorú predložili na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR. Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov. Aby parlament novelu schválil, museli by sa spojiť koalícia s opozíciou.

25.03.2019 09:23
sme rodina, boris kollar Foto: ,
Na snímke líder hnutia Sme rodina, Boris Kollár
debata (60)

Cieľom novelizácie Ústavy je posilnenie práva občanov SR zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu, že politické strany v NR SR opakovane nechránia verejný záujem, ale záujmy finančných skupín," uvádzajú poslanci Sme rodina.

Pripomínajú, že od vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa referendum uskutočnilo celkovo sedemkrát. Jedno bolo zmarené, päť bolo neúspešných pre nedostatočnú účasť a iba jediné referendum bolo úspešné, t.j. referendum konané 3. apríla 2004, ktorým sa rozhodovalo o vstupe SR do EÚ. Účasť oprávnených voličov však len mierne prekročila 50-percentné kvórum," upozorňuje Sme rodina.

Poukazuje tiež na účasť pri voľbách do orgánov samosprávnych krajov alebo do Európskeho parlamentu. Tá podľa hnutia osciluje v intervale 13 až 20 percent. Z toho vyplýva, že ani nie 20 percent obyvateľstva má aktívny záujem zúčastňovať sa na mechanizmoch priamej demokracie a rozhodovať o záležitostiach spoločenského záujmu," dodáva hnutie.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Boris Kollár #Sme rodina