Haščák: Kočnerova esemeska nemá nič spoločné s Kuciakom

Potom, čo sa na verejnosť dostal prepis esemesky, ktorú Kočner zaslal finančníkovi a spolumajiteľovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka, rozhodol sa finančník prehovoriť o inkriminovanej esemeske.

25.03.2019 11:01
SR Penta hospodárske výsledky TK Foto: ,
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
debata (68)

Jaroslav Haščák poskytol odpovede na túto otázku v rozhovore s portálom Aktuality.sk.

Mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka dostal Haščák od Mariana Kočnera esemesku, v ktorej mu expresívnym slovníkom napísal, že sa chystá „od..bať čuráka“. Haščák, ktorý mu odpovedal, že sa o tom porozprávajú osobne, priznal, že vedel, na čo Kočner narážal. Podľa neho však nešlo o Kuciaka, súviselo to s vyšetrovaním Pavla Ruska ohľadom jeho objednávky vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej.

„Niekedy na jeseň 2017 – podľa môjho kalendára to bolo v novembri – prišiel za mnou Kočner a povedal mi, že Ruska v tejto veci vyšetruje rovnaký tím ako privatizáciu Slovenských elektrární, čo mi prišlo podozrivé,“ uviedol v rozhovore Haščák.

Podľa Kočnera komunikovali vyšetrovatelia s advokátom Mikuláša Černáka Františkom Polákom a s osobami Feranc a Forisch, s ktorými sme mali veľmi zlé skúsenosti – a že by mohlo ísť o zneužitie právomocí verejného činiteľa a korupciu.

Haščák ďalej uviedol, že Kočner chcel poskytnúť tieto informácie a nejaké kompromateriály inšpekcii ministerstva vnútra a pokúsiť sa dosiahnuť výmenu vyšetrovateľov, ktorí riešili prípad Volzová. Táto téma však Haščáka zaujímala len do tej miery, že privatizácia elektrární bola spájaná s Pentou a kauzou Gorila. „Myslím si, že Kočnerova esemeska o „od..baní čuráka“ súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Silvie Volzovej a Pavla Ruska,“ uzavrel v rozhovore na túto tému Haščák.

Podľa redaktorov Aktualít malo isť o šéfa tímu Gorila Lukáša Kyselicu. Haščák odmietol uviesť konkrétne meno, nepovažoval tú informáciu za dôveryhodnú.

Jaroslav Haščák v rozhovore tiež odpovedal na otázku ohľadom Kočnerových podvodov, predovšetkým o zaistení zmeniek Privatbanky za takmer 11 milionov eur. O zaistení zmeniek Haščák nevedel, rovnako odmietol tvrdenie, žeby s Kočnerom mali spoločné biznis aktivity.

Podľa Haščáka Kočner nakúpil v Privatbanke zmenky za plus mínus desať miliónov eur. „Investoval teda do dlhopisov, respektíve do zmeniek, čo sú štandardné finančné produkty, dostupné pre kohokoľvek. Niektoré zmenky už boli splatné asi pred tromi mesiacmi. Ostatným začína splatnosť od budúceho roka.“

Haščák na otázku, prečo Privatbanka tvrdila, že ich nikdy nevyplatí pre Aktuality odpovedal, že „zmenky a dlhopisy sú našim záväzkom a musíme ich preplatiť. V prípade, že by ich predložil Marián Kočner, alebo niekto, kto je ním splnomocnený, upovedomíme pred ich vyplatením prokurátora. Pravdepodobne by boli vyplatené na účet, ktorý by bol zablokovaný,“ do­dal.

V reakcii na pokutu, ktorú Privatbanka dostala v roku 2012, že nenahlásila podozrivú Kočnerovu transakciu Haščák odpovedal, že „ v skutočnosti išlo o dva prevody. Jeden z Malty a druhý z daňového úradu, ktorý vraj mala banka tiež nahlásiť ako podozrivú transakciu. Prišlo nám to nezvyčajné, keďže peniaze prišli od štátneho orgánu. Mimochodom, išlo o jednu z vratiek DPH, ktoré mu boli vyplatené,“ uzavrel.

Haščáková banka, ktorá tento typ Kočnerových podozrivých transakcií z Malty kryla, dostala za to pokutu. „Odvolala sa, na súde to prehrala, ale ešte to nie je definitívne uzavreté. Napriek tomu si dnes myslím, že to mala nahlásiť. Je to pre nás ponaučenie, od tohto momentu banka nahlasuje všetko,“ dodal.

Na otázku, či to nepovažoval za zlyhanie Hačšák odpovedal, že dnes sa pozerajú na Kočnera v kontexte toho, že je obvinený z objednávky vraždy. V čase spomínanej transakcie to tak nebolo.

V závere rozhovoru dodal, že „radšej budem žiť s povesťou korupčníka a mať goriliu hlavu, ako byť spájaný s vraždou.“

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Jaroslav Haščák #vražda novinára Jána Kuciaka