Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj slovenskú TV Markíza či českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti. CME to oznámila na svojich webových stránkach.

25.03.2019 16:37
debata (10)

V reakcii na správu jej akcie na pražskej burze stúpli o 6,54 percenta na 86,30 Kč, čo je najvyššia úroveň od augusta 2018, na americkej burze Nasdaq vzrástli o 8,1 percenta, uviedla agentúra Reuters. Neskôr zisky mierne klesli.

„Strategické alternatívy môžu okrem iného zahŕňať predaj časti alebo celej spoločnosti, fúziu s iným strategickým partnerom, rekapitalizáciu alebo pokračovanie v realizácii dlhodobého podnikateľského plánu CME,“ uviedla spoločnosť vo svojom oznámení. Dodala, že má podporu spoločnosti AT&T, ktorá je jej väčšinovým vlastníkom.

Už pred dvoma rokmi sa objavili informácie, že dve najväčšie komerčné televízie na Slovensku a v Česku sú na predaj. Medzi záujemcami sa spomínala stredoeurópska investičná skupina Penta, viacerí čínski investori či PPF Petra Kellnera, ktorá mala kedysi podiel v televízii Nova.

CME prevádzkuje 30 televíznych kanálov. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc a podstaníc Markízy a Novy. Aktivity má aj v Rumunsku a Bulharsku. Firma na konci júla ukončila predaj svojich aktív v Chorvátsku a tento rok v januári predala spoločnosti v Slovinsku.

CME, ktorej trhová kapitalizácia podľa piatkového záveru cien akcií na burze Nasdaq činí 877 miliónov dolárov, zaznamenala v posledných rokoch rast zisku, tento rok očakáva zvýšenie zisku pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) o desať až 12 percent z vlaňajších 222,7 milióna dolárov. Skupine sa v poslednej dobe darí tiež znižovať dlhové zaťaženie, jej čistý dlh na konci minulého roka klesol na 765 miliónov dolárov z 1,1 miliardy dolárov v roku 2017.

Spoločnosť uviedla, že preskúmanie nemusí vyústiť v transakciu a že žiadny harmonogram nebol pre tento proces stanovený. Jej finančnými poradcami sú spoločnosti Allen & Company LLC a BOFA Merrill Lynch, právnym poradcom Covington & Burling LLP.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #TV Markíza