Premiér Pellegrini vylúčil predčasné voľby

Lídri vládnych strán v utorok na Koaličnej rade nehovorili o predčasných parlamentných voľbách. Novinárom to povedal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) s tým, že takýto scenár nateraz vylučuje.

26.03.2019 09:24 , aktualizované: 12:57
debata (88)

Podpredseda SNS Jaroslav Paška ubezpečil, že SNS vylučuje predčasné voľby, odmieta špekulácie o kríze v koalícii. „Je záujem o dohodu,“ povedal Paška novinárom o priebehu rokovania Koaličnej rady. Podobné vyjadrenie mal neskôr aj Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

VIDEO: Koalícia v parlamente odsúva hlasovania o dôležitých zákonoch. Čaká sa na to, kým ustanú v koalícii nezhody? Pozrite si video po poslaneckom grémiu s Andrejom Hrnčiarom (Most-Híd).

Video

Opozičné poslankyne: Koalícia nefunguje

Peter Pčolinský zo Sme rodina po grémiu uviedol, že koalícia sa podľa neho nedohodla na ničom. Ani na tom, že by sa návrhy SNS presunuli na inú schôdzu, ani na voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

To potvrdili aj Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO). V súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov Remišová uviedla, že podľa nej čaká koalícia na to, kto bude zvolený za prezidenta SR.

Na koalícii podľa poslankýň vidno, že nevedia spolu vládnuť a bolo by dobré, aby boli predčasné voľby. „Koalícia nefunguje a takéto škriepky neprospievajú Slovensku. Nevedia spolu vládnuť a tak najepšie je, aby to trápenie skončili,“ povedala Remišová. Ďuriš Nicholsonová sa nazdáva, že k predčasným voľbám napokon dôjde, hoci koalícia hrá divadlo.

O návrhoch SNS, voľbe ústavných sudcov aj obrannej dohode

Šéfovia strán prišli ráno na rokovanie Koaličnej rady zadným vchodom. Prišiel Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer) a premiér Peter Pellegrini. Béla Bugár (Most-Híd) je po operácii, Most zastupuje László Solymos.

Po ukončení poslaneckého grémia pokračovala koaličná rada v rokovaní o o zákonoch, ktoré SNS predložila do parlamentu bez predchádzajúceho rokovania v rade a hovoriť sa malo aj o voľbe ústavných sudcov, ktorých má voliť parlament na začínajúcej sa schôdzi. Vládne strany zatiaľ dohodu na menách nemajú, otázny je aj spôsob voľby, teda či bude tajná alebo verejná.

Jednou z najviac problematických záležitostí je Dohoda o obrannej spolupráci s USA. Po viacerých mediálnych odkazoch a sporoch si majú partneri povedať, či a ako ďalej.

VIDEO: Peter Pellegrini odmietol komentovať výrok šéfa SNS Andreja Danka, že on rokuje len s predsedom Smeru. Pripúšťa možnosť konania predčasných volieb, hoci si myslí, že vláda zatiaľ robí dobre. Nebojí sa ani možnosti, že by sa voľby mali konať v čase druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Video
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Koaličná rada