Na horách na severe Slovenska bude veterno

Na horách severného Slovenska sa môže v utorok vyskytnúť silný vietor. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry platí mierne lavínové nebezpečenstvo.

26.03.2019 09:47
vysoké tatry, štrbské pleso, Foto: ,
Štrbské Pleso. Ilustračná foto.
debata

Na niektorých miestach môže vietor dosiahnuť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. SHMÚ preto vydal výstrahy prvého stupňa vo väčšine okresov Žilinského kraja, ako aj v okresoch Brezno a Banská Bystrica a Poprad. Výstrahy platia do stredy (27. 3.) do 6.00 h ráno.

V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry platí v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných oblastiach je malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že snehová pokrývka je vplyvom ochladenia všeobecne dobre spevnená. Pri prechode studeného frontu pripadlo v najvyšších polohách od päť do 15 centimetrov nového suchého snehu, ktorý je previevaný na južne orientované svahy. Najväčší problém predstavujú náfuky nového snehu, ktoré nie sú pevne zviazané s podkladom. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vo vysoko položených záveterných žľaboch a muldách. Tu je pri veľkom dodatočnom zaťažení možné odtrhnúť lavínu menších rozmerov, prípadne splaz, upozornil.

Ráno bolo prevažne zamračené, na hrebeňoch prevládala hmla so snežením. V noci sa ochladilo, pričom ranné teploty sa pohybovali od mínus 13°C do nula stupňov Celzia. Fúkal prevažne silný severozápadný, v Nízkych Tatrách búrlivý vietor.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #Tatry #silný vietor #lavínové nebezpečenstvo