Estónske ministerstvo obrany: Zmluvy s USA sa nebojíme

Estónske ministerstvo obrany nemá obavy z realizácie obrannej zmluvy s USA, potvrdilo to pre Pravdu. Vyvrátilo tak tvrdenie podpredsedu SNS Jaroslava Pašku, že Estónci ľutujú prijatie tejto pomoci.

26.03.2019 19:18
debata (35)

„Spojené štáty pomáhali rozvíjať infraštruktúru v estónskej leteckej základni v Ämari,“ vysvetlil pre Pravdu Andres Sang, námestník riaditeľa oddelenia strategických komunikácií ministerstva obrany Estónskej republiky Tento projekt bol slávnostne prezentovaný na jeseň minulého roka ako jeden z prvých v rámci amerického programu Európska iniciatíva odstrašenia pre východne krídlo NATO.

„Americké investície do infraštruktúry Ämari sú celkovo okolo 67 miliónov dolárov (59 miliónov eur – pozn. red.), investície NATO 38 miliónov eur a investície Estónska okolo 80 miliónov eur,“ vyčíslil Sang.

V odpovedi odôvodňuje ministerstvo obrany Estónska prijatie investície USA a NATO do novej infraštruktúry ako podstatné pre ďalšiu podporu estónskeho úsilia o rozvoj obrannej infraštruktúry. Hlavným cieľom týchto investícií je posilniť tréningové kapacity medzi USA, inými spojencami a estónskymi silami.

„Po skončení projektov bude infraštruktúra naďalej riadená estónskymi obrannými silami,“ uviedol Andres Sang k údajným obavám o stratu suverenity.

"Estónsko hovorí o tom, že ľutuje zmluvu, ktorú s USA podpísalo,“ vyhlásil podpredseda SNS Jaroslav Paška. Estónsko uviedol ako príklad krajiny, kde sa zmluva už realizuje. Na margo našej obrannej ďalej uviedol, že je potrebné jasne definovať pojem „pomoc“ zo strany Američanov, keďže USA si tu chcú vybudovať muničné sklady. "Je to bilaterálna pomoc a je mimo rámca NATO,“ myslí si Paška.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #USA #NATO #Estónsko #Jaroslav Paška