Istanbulský dohovor nejde proti slovenskej ústave, tvrdí Žitňanská

Návrh uznesenia z dielne SNS, ktorým má parlament požiadať vládu o zastavenie ratifikácie tzv. Istanbulského dohovoru, vyvolal veľký záujem členov snemovne. Do písomnej časti rozpravy sa ich prihlásilo 15, do následnej ústnej v závere tretieho rokovacieho dňa 43. schôdze NR SR ďalších deväť. Debata tak bude pokračovať aj v piatok (29. 3.).

28.03.2019 21:16
parlament, poslanci, poslanec, NR SR Foto: ,
O Istanbulskom dohovore by mohol parlament hlasovať v piatok.
debata (26)

Zastavenie ratifikácie okrem SNS podporuje aj Smer-SD, aj značná časť opozície. Šéf Smeru Robert Fico neočakáva, že budú pre dokument v koalícii problémy. Ako tvrdí, uznesenie, ktoré má smerovať k zastaveniu ratifikácie dohovoru, predložila SNS po dohode v koalícii. Fico očakáva, že návrh získa v pléne širokú podporu.

Opačný názor má exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená). Je presvedčená, že Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu nejde proti slovenskej ústave. Počas rozpravy zdôraznila potrebu predchádzania násiliu v domácnostiach. Hovorí o nevyhnutnosti pochopiť v spoločnosti, že vzťah muža a ženy má byť o dohode a nie o tom, že jeden môže druhému niečo dovoliť, zakázať, prípadne ho potrestať. Toto treba podľa Žitňanskej učiť už deti, a to aj v školách.

„Pristúpením k dokumentu sa stávame členom európskej skupiny, ktorá má svoj spoločný mechanizmus. Má byť nástrojom k tomu, aby sa celá spoločnosť posunula dopredu,“ povedala v závere dňa Natália Blahová zo strany Sloboda a Solidarita.

Anna Verešová z OĽaNO priznala, že tento dokument rozdeľuje spoločnosť už osem rokov. Uviedla to na tlačovej besede s tým, že ani jedna medzinárodná zmluva sa neratifikovala tak ťažko. „Jednou vetou nie je možné povedať, o čom dohovor je. Treba ho podrobne prelúskať, aby nespôsoboval problémy. V našej spoločnosti máme čo robiť, aby sme obete násilia ochránili. Istanbulský dohovor však nie je všeliekom, ktorý by dokázal odstrániť násilie na ženách a deťoch,“ myslí si.

Národná rada má podľa návrhu požiadať vládu, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii dohovoru. Kabinet by mal tiež oznámiť Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou dohovoru. SNS zdôvodňovala uznesenie tým, že existujú pochybnosti pri výklade viacerých ustanovení dohovoru, že je v rozpore so slovenskou ústavou. Poukazuje napríklad na definíciu partnerstva, pričom slovenská ústava definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Strana prišla s uznesením v čase, keď podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) nie je Istanbulský dohovor na programe dňa. Minister to označil za politickú agendu SNS. Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Istanbulský dohovor #Rada vlády pre ľudské práva