Vypisovanie si s Kočnerom stálo Šufliarskeho funkciu

Prievan na najvyšších poschodiach Generálnej prokuratúry. Esemesková komunikácia s Marianom Kočnerom, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, vyústila do odstúpenia prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Ten od prvého apríla končí vo funkcii. Oznámil to generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Šufliarsky zatiaľ zostáva pracovať na prokuratúre, o jeho budúcom zaradení sa ešte rozhodne.

29.03.2019 11:26 , aktualizované: 20:01
debata (623)

VIDEO: Peter Šufliarsky k 1. aprílu odchádza z funkcie námestníka generálneho prokurátora. Oznámil to generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Pozrite si video

Video

„Viselo to vo vzduchu," komentoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodnutie Petra Šufliarskeho. „Rozhodnem o jeho zaradení a komunikáciu ako takú predložím etickej komisii, ktorá nech zaujme stanovisko, či došlo len k porušeniu etického kódexu, alebo k disciplinárnemu previneniu," povedal Čižnár.

K odstúpeniu sa vyjadril aj samotný Šufliarsky, kontakt s Kočnerom označil za chybu. „Ide o moje rozhodnutie, po zvážení všetkých skutočností a okolností. Spravil som chybu, za ktorú som sa opakovane ospravedlnil a ospravedlňujem kolegom prokurátorom, odbornej a laickej verejnosti. Pre moje rozhodnutie bola dôležitá aj ochrana mojej celej rodiny, najmä pred mediálnymi atakmi. Chcem funkciu prokurátora vykonávať tak ako doteraz, zákonne, spravodlivo, profesionálne, s pokorou a v prospech ľudí," reagoval pre televíziu TA3 Šufliarsky. Pritom len deň predtým pred médiami svoje konanie obhajoval.

Generálny prokurátor taktiež informoval, že Šufliarskeho odstúpenie nie je odpoveďou na štvrtkovú tlačovku šéfa OĽaNO Igora Matoviča, na ktorej zverejnil sedem textových správ medzi Šufliarskym a Kočnerom a žiadal Čižnára, aby námestníka odvolal. Čižnár označil vystúpenie Matoviča za zavádzajúce a jeho požiadavky na odvolanie za vydieranie.

Šufliarsky vo štvrtok večer upresnil, že si s Kočnerom vymenili 418 textoviek, pričom z jeho strany išlo o 162 správ. Priznal, že prvýkrát stretol podnikateľa v roku 2008. Prvá výmena SMS nastala 22. januára 2017 a trvala do júla toho istého roka. V správach sa spomína údajný až dvojhodinový rozhovor v aute či Kočnerov zámer udeliť príučku médiám 30-miliónovou pokutou, objavujú sa v nich mená ako Erik Tomáš a Robert Kaliňák.

Prepis esemesiek uvidíte v relácii Téma dňa televízie TA3 v 58. min., 53 sek.

Čižnár sa zároveň vyjadril aj k údajnému vyhrážaniu sa v súvislosti so zverejnením esemesiek, o ktorom hovoril Matovič. Generálny prokurátor jeho slová označil za klamstvo. „Pánovi Matovičovi sa nikto nevyhrážal," vyhlásil Čižnár na adresu „národného hrdinu", ako ho nazval. Predseda opozičného hnutia totiž vo štvrtok tvrdil, že sa mu niekto cez správy vyhrážal, aby komunikáciu medzi Šufliarskym a Kočnerom nepustil na verejnosť, ináč prenikne do médií nahrávka medzi ním a Kočnerom.

Autor správ, ktoré dostal Matovič, sa na Generálnu prokuratúru prihlásil sám. Ide o Antona Železníka, ktorý v e-maili napísal, že Matovič správy účelovo vytrhol z kontextu a manipuloval s faktami.

Šéf OĽaNO v piatok spochybnil Čižnárovo vystúpenie. Kým na čele prokuratúry bude Čižnár, tak podľa Matoviča na Slovensku nebude platiť právo. „Ste môj terč," odkázal generálnemu prokurátorovi s tým, že na neho podáva trestné oznámenie za krivé obvinenie a chystá ďalšie tlačové konferencie, v ktorých chce docieliť jeho odstúpenie.

Tlačovka Matoviča ku koncu pripomínala kabaret, zúčastnil sa jej aj samotný Železník. Ten tvrdil, že opozičný politik v ceste za svojou politickou kariérou necháva za sebou mŕtvoly. Zároveň avizoval, že v pondelok bude médiá informovať viac. Šéf obyčajných zasa kontroval, že Železník bol podozrivý z uplácania a následne požiadal o ukončenie tlačovej konferencie.

Z funkcie námestníka Generálnej prokuratúry pre trestný úsek odišiel pred viac ako dvomi mesiacmi René Vanek, dôvodom mala byť jeho komunikácia s Alenou Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čižnár prezradil, že príčin bolo viac, vysvetliť ich má podľa neho Vanek. Ten sa v polovici marca vzdal funkcie prokurátora.

Kočner je obvinený z objednávky vraždy novinára Kuciaka, z nedovoleného ozbrojovania a stíhaný je tiež v štyroch ekonomických trestných veciach.

TV Pravda: Tvárou v tvár sa stretol Anton Železník s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Železník sa priznal, že písal Matovičovi esemeskové správy, aby nezverejňoval komunikáciu námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho s Marianom Kočnerom. Pred kamerami Matoviča vyzval, aby do pondelka zložil poslanecký mandát, inak zverejní kompromitujúcu nahrávku rozhovoru Matoviča s Kočnerom.

Video

© Autorské práva vyhradené

623 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Igor Matovič #Peter Šufliarsky