V koalícii sme viac-menej dohodnutí, ako voliť kandidátov na sudcov ÚS, povedal Fico

Koalícia je podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica viac-menej dohodnutá, ako by mohla voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že vychádza z atmosféry na koaličnej rade. Cieľom je podľa neho zvoliť toľko sudcov, aby bola na ÚS väčšina, čo by sa podľa Fica mohlo podariť.

29.03.2019 15:40
fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (1)

„Klamal by som, ak by som povedal, že sa dá stopercentne predpokladať, že zvolíme 18 kandidátov. Ale pokiaľ ide o prvú skupinu kandidátov na sudcov ÚS, je vôľa v koalícii sa dohodnúť a ponúknuť prezidentovi prvú skupinu kandidátov na sudcov ÚS,“ uviedol Fico. Zopakoval tiež, že Smer-SD trvá na tajnej voľbe.

Voliť majú poslanci podľa programu 3. apríla podvečer, diskusia k voľbe sa má začať v ten istý deň ráno. Pri prvom hlasovaní nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na ústavnom súde iba štyria sudcovia z 13. O voľbe hovorí koaličná rada, vládne strany sa zatiaľ nedohodli. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #voľba ústavných sudcov