Ktoré antibiotiká spôsobujú vážne zdravotné komplikácie? Pozrite si video

Často používané širokospektrálne antibiotiká môžu spôsobiť vážne, niekedy aj nezvratné poškodenia zdravia. Štátny ústav pre kontrolu liečiv preto vyzýva k obmedzeniu ich používania, ide o skupinu tzv. fluórchinolínových antibiotík.

30.03.2019 11:00
debata

VIDEO: S Magdalénou Jurkemíkovou zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv hovoríme o najnovších zisteniach o antibiotikách, ktoré lekári často predpisujú a ktoré majú vážne vedľajšie účinky. Kto si má dávať pozor? Pozrite si video.

Video

Pri ich užívaní boli zaznamenané nežiaduce účinky, akými sú zápal alebo roztrhnutie šľachy, bolesti a opuchy kĺbov, ťažkosti s chodením, tŕpnutie končatín, pálivá bolesť, únava, depresia, problémy s pamäťou, spánkom, zrakom a sluchom a zmena chuti a čuchu.

„Pravdepodobne najzávažnejší účinok, ktorý bol nahlásený Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv bola pacientka, ktorá utrpela natrhnutie šľachy ramena aj natrhnutie svalového lýtka, trpela tiež bolesťami kĺbov, bolesťami chrbta a stavmi úzkosti, musela byť hospitalizovaná a dokonca aj operovaná," uviedla hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková. Po novom sa tieto antibiotiká nebudú používať ako prevencia niektorých ochorení, napríklad cestovateľskej hnačky, infekcie močových ciest, infekcie horných dýchacích ciest.

Podľa ŠÚKL by pacienti užívajúci spomínané antibiotiká nemali podliehať panike a svoju liečbu prediskutovať s lekárom. O celkovom zakázaní týchto liekov sa neuvažuje. „Sú to veľmi účinné antibiotiká, ktoré účinkujú aj v takých prípadoch, kedy nezaberá iná liečba," vysvetlila Jurkemíková.

Obmedzenie používania sa celkovo týka 34 liekov. Kompletný zoznam je zverejnený na webovej stránke ŠÚKL. Za lieky na trhu existuje relevantná náhrada.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #antibiotiká #nežiaduce účinky