Po teplom víkende príde prvoaprílové ochladenie

Užite si čo najviac tento víkend. Bude plný slnka a teploty sa budú šplhať k dvadsiatke. Kým v noci zo soboty na nedeľu si posunieme ručičky hodiniek o hodinu dopredu, noc z nedele na pondelok prinesie mierne ochladenie a pomerne silný vietor. Ten iba zosilní nepríjemný pocit chladu.

30.03.2019 07:15 , aktualizované: 10:59
debata (3)

V pondelok sa zobudíme do studeného rána

Najmä v nedeľu popoludní by malo byť veľmi príjemne teplo. „Počas väčšiny oboch víkendových dní by malo svietiť slnko,“ hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. Teplomer by mal ukazovať takmer dvadsiatky. „V noci a ráno bude chladno, preto by nemalo byť tak veľmi teplo ako ostatnú nedeľu, keď v Boľkovciach a Žihárci namerali 22,4 stupňa,“ pokračuje.

V noci z nedele na pondelok bude naším územím prechádzať studený front a tak sa v 1. apríla prebudíme do chladnejšieho rána. „Nie veľmi sa ochladí, ale bude fúkať vietr a ten bude vyvolávať pocit ešte väčšieho chladu,“ vysvetľuje klimatológ. Od stredy by malo pribudnúť viac oblačnosti a teda by mohlo konečne aj viac pršať. Niektoré časti Slovenska totiž už dlhodobo hlásia vlahový deficit.

Sucho trápi najmä Košice a Trebišov

Klimatológ Faško pripomína, že hoci v končiacom sa týždni kde-tu pršalo, zrážok bolo veľmi málo. „Vyskytovali a najmä v pondelok a utorok, ale len niekoľko desatín milimetra. V oblastiach severného Slovenska aj snežilo. V niektorých kotlinách na severe a severovýchode sa dokonca aj vytvorila tenká vrstva snehu,“ hovorí. V Lieseku v pondelok napadali 3, v utorok v Telgárte 1 centimetre. Rovnako aj v Poprade a Gánovciach.

Ani víkendové dni nezmenia nič na konštatovaní, že na meteorologických staniciach ako sú Košice a Trebišov sa tohtoročný marec zaradí medzi prvú desiatku marcov najchudobnejších na zrážkach od roku 1951. „Na východnom Slovensku je to dlhodobý problém, trvá vlastne už sedem mesiacov,“ ráta Faško.

Objasňuje, že situáciu v tejto lokalite zhoršuje aj čoraz viac hodín slnečného svitu. „Tohtoročný marec budú patriť k tým, počas ktorých sme zaznamenali nadpriemerné trvanie slnečného svitu. Napríklad už sa prvých 28 marcových dní v Nitre trval slnečný svit 142 hodín, v Hurbanove 152, na východnom Slovensku je ho ešte o trošku viac – v Poprade slnko svietilo 166, Košiciach 144 a v Trebišove 147 hodín,“ dodáva.

Marec so zvláštnym vývojom počasia

Hoci končiaci sa mesiac nebude patriť k najteplejším, na niektorých meteorologických staniciach by priemernej mesačnej teplote mohla patriť štvrtá priečka v meraniach od roku 1951. Nábeh na to má Stropkov, ale aj bratislavské letisko. „Možno sa to nezdá, pretože napríklad v tomto týždni v stredu a vo štvrtok mrzlo, keď to však všetko zrátame… Počasie v marci sa vyvíjalo zvláštne. Už na začiatku bolo veľmi teplo. Spomeňme si, že 28. februára bolo dvadsať stupňov. Potom sa striedali teplé a chladnejšie obdobia, boli však aj dni, ktoré boli nadnormálne teplé. Počet dní, počas ktorých niekde na Slovensku namerali dvadsať stupňov, sa bude blížiť k číslu desať,“ upozorňuje Faško. Pripomína, že počasie sa dokáže vo veľmi krátkom čase zmeniť. Hoci ostatný pondelok – pred poludním bolo ešte celkom príjemné počasie, no popoludní už fúkal veľmi silný vietor a dosť výrazne sa ochladilo.

Nočný mráz môže poškodiť kvitnúce stromy

V stredu a vo štvrtok ráno pomerne silno mrzlo. „Videl som už rozkvitnuté marhule, možno niekde aj broskyne. Preto existuje riziko, že mráz môže poškodiť rozkvitnuté stromy,“ varuje Faško.

A slová dokladá aj konkrétnymi údajmi. Vo štvrtok ráno bol mráz pomerne silný aj v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom. V Podhájskej klesla teplota na –3, Piešťanoch –3,3, Rimavskej Sobote –4,1, Sliači –3,8, Trebišove –3,5, Michalovciach –3,2, Kamenici nad Cirochou –4 a v Košiciach –3 stupne. Klimatológ podčiarkuje, že vo štvrtok ráno sa vyskytoval mráz v úrovni dva metre nad zemským povrchom v podstate po celom území Slovenska, výnimkou bola len Bratislava. Mráz tesne nad povrchom zeme, teda minimálna prízemná teplota vzduchu, bol ešte silnejší. V Hurbanove tak bolo –7,5, Trebišove –7,6 a v Košiciach dokonca –9,8 stupňa. „Tam to určite súvisí s tým, že majú sucho. To totiž podporuje pokles minimálnej prízemnej teploty vzduchu,“ dodáva Faško.

V piatok síce mrazy už neboli tak silné, ale aj tak v Dudinciach v úrovni dvoch metrov namerali –3, v Rimavskej Sobote –2,2, Podhájskej –2,1 stupňa. „Mráz mohol na niektorých miestach poškodiť kvitnúce stromy,“ myslí si klimatológ. Dodáva, že nie je to tak dávno, keď boli v marci zakvitnuté stromy skôr výnimkou. „To boli skôr výnimočné situácie. Teraz sa mi zdá, že zakvitli aj jablone, ktoré zvykli byť obsypané kvetmi koncom apríla či v máji. Vegetácia musela zareagovať na teplý február, problém však je, že v tomto čase ešte stále môže mrznúť. Rastliny sú však vo vegetačnej fáze tak ďaleko, že ich mráz môže vážne poškodiť,“ uzatvára odborník na počasie.

Ako bude

  • Sobota 30. marca – Jasno až polooblačno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Bez zrážok. Denné teploty +15 až +20, na Orave aj chladnejšie. Tatrami okolo 14 stupňov.
  • Nedeľa 31. marca – Jasno až polojasno. Ojedinele zrána hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní miestami severný vietor. Nočné teploty +4 až +1, v údoliach okolo –3 stupne. Denné teploty +17 až +22, na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 15 stupňov.
  • Pondelok 1. apríla – Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky, od stredných polôh snehové. Možnosť búrok, severný až severovýchodný silný vietor. Nočné teploty +9 až +4, na Kysuciach a Orave okolo +2, denné +12 až +17, na severe Kysuciach, Orave +7 až +12 stupňov.
  • Utorok 2. apríla – Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Zrána ojedinele hmla. Nočné teploty +1 až –4, na juhozápade +3, denné +12 až +17, na severe okolo +10 stupňov.
  • Streda 3. apríla – Oblačno až zamračené, miestami dážď alebo prehánky, najmä v západnej polovici Slovenska. Vo vyšších polohách sneženie. Ojedinele búrky. Veterno. Nočné teploty +5 až –1, denné +10 až +16 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ
3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie