Kiska nerozumie, prečo by mu mala koalícia dať iba pár kandidátov na sudcov ÚS

Prezident SR Andrej Kiska vyzýva koalíciu k zodpovednosti pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Pripomína, že koalícia má v rukách všetky nástroje, aby bol Ústavný súd SR plne obsadený, a aby on ako prezident mohol vymenovať predsedu súdu. Nerozumie, prečo by mu mala koalícia po voľbe poslať len zopár mien kandidátov a nie všetkých 18. Kvalitných kandidátov je podľa Kisku dosť.

30.03.2019 14:50
ÚSTAVNÝ SÚD: Vypoèutie kandidátov Foto: ,
Atmosféra počas zasadnutia Ústavnoprávneho výboru NR SR k vypočutiu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.
debata (25)

Hlava štátu reagovala na informáciu, že koalícia speje k dohode na menách kandidátov, ktorých by mohla zvoliť. Koalícia hovorí o šestici mien, z ktorej by prezident vymenoval troch, na ústavnom súde by tak bolo sedem sudcov a už by nebol paralyzovaný. Ešte stále by mu ale chýbali sudcovia do plného počtu (13).

Prezident nerozumie, prečo by mu mala koalícia predložiť len zopár mien, keď kandidátov je 29 a dá sa z nich podľa neho vybrať. „Máme dostatok kvalitných kandidátov a nerozumiem, prečo by mali predložiť len zopár mien, ako som počul,“ doplnil Kiska.

Predseda strany Smer Robert Fico v piatok oznámil, že koalícia je viac-menej dohodnutá, ako by mohla voliť kandidátov na ústavných sudcov. Cieľom je podľa neho zvoliť toľko sudcov, aby bola na ÚS väčšina, čo by sa podľa Fica mohlo podariť.

„Klamal by som, ak by som povedal, že sa dá stopercentne predpokladať, že zvolíme 18 kandidátov. Ale pokiaľ ide o prvú skupinu kandidátov na sudcov ÚS, je vôľa v koalícii sa dohodnúť a ponúknuť prezidentovi prvú skupinu kandidátov na sudcov ÚS,“ uviedol Fico. Smer trvá na tajnej voľbe. Predsedovia klubov SNS Tibor Bernaťák a Mosta-Híd Tibor Bastrnák potvrdili, že sa v koalícii blížia k dohode.

Voliť majú poslanci podľa programu 3. apríla podvečer, diskusia k voľbe sa má začať v ten istý deň ráno. Pri prvom hlasovaní nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na ústavnom súde iba štyria sudcovia z 13. O voľbe hovorila koaličná rada, vládne strany sa zatiaľ nedohodli. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #voľba ústavných sudcov