Kočner zostáva v kolúznej väzbe v Leopoldove, rozhodol súd

Podnikateľ Marian Kočner, ktorý je obvinený v takzvanej kauze televíznych zmeniek, rovnako obvinený aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a najnovšie aj z nedovoleného ozbrojovania, zostáva naďalej v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove. Rozhodol o tom v pondelok senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku po približne dvoch hodinách. Kočner sa na zasadnutí nezúčastnil a dal písomný súhlas na zastupovanie svojmu obhajcovi Marekovi Parovi. Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné, sťažnosť podal ako dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, tak aj obhajca Para.

01.04.2019 08:58 , aktualizované: 11:40
debata (4)

„Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol o ďalšom trvaní väzby u obvineného Mgr. M. K. po podaní obžaloby (v takzvanej kauze televíznych zmeniek, kde je obvinený aj exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko, poznámka). Senát nevyhovel podnetu prokurátora ÚŠP a nerozšíril obvinenému väzbu o takzvanú útekovú väzbu. Prokurátor aj obhajcovia podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Súd rozhodol o ponechaní môjho klienta vo väzbe z tých istých dôvodov ako doposiaľ. Obhajoba namieta najmä porušenie práva na obhajobu, keďže v rozpore so základnými zásadami a spravodlivosťou sa nesmie v priestoroch Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) radiť v inej miestnosti ako číslo 4, pričom vzniká dôvodné podozrenie z monitorovania obhajcov s ich klientom,“ zdôraznil pre TASR obhajca Para.

Kočner bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Neúspešne sa snažil od leta minulého roka dva razy dostať z väzby na slobodu, čo mu zamietol ako prvostupňový súd, tak aj odvolací Najvyšší súd (NS) SR.

„Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla 22. marca Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

„Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní,“ zareagoval vtedy pre TASR obhajca Para. Para prevzal prelomové znalecké posudky k datovaniu atramentu, ktoré podľa jeho slov vyvracajú verziu obžaloby.

„Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky, napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade takzvaných televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu,“ zdôraznil obhajca Para.

Kauza televízne zmenky

Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.

Trestné oznámenie na Pavla Ruska a Mariana Kočner podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol Rusko je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia (banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom, bosom skupiny sýkorovcov Robertom Lališom, alias Kýblom a bosom Milošom Kaštanom – poznámka) z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej.

Obvinenie z objednávky vraždy

Kočnera nedávno obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť, čo následne TASR potvrdil obhajca Para.

Kočnera a ďalšieho z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Tomáša Sz. koncom minulého týždňa obvinili ešte aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Informovala o tom Polícia SR 27. marca na sociálnej sieti. V prípade dokázania viny im podľa polície hrozí za prečin trest odňatia slobody vo výške jedného až piatich rokov.

U oboch osôb zadržali policajti počas razií náboje. „Marian K. si zaobstaral 60 kusov nábojov (český výrobca), ktoré nelegálne zadržiaval v rodinnom dome v Bratislave, a to až do vykonania rozsiahlej policajnej akcie v októbri 2018. Tomáš Sz. prechovával doma 14 nábojov od českého, československého a maďarského výrobcu, ktoré policajti našli počas veľkej akcie v Kolárove v septembri 2018,“ informovali policajti.

Rusko nie je na rozdiel od Kočnera stíhaný väzobne. Rozhodol o tom už dva razy Krajský súd v Bratislave. Je monitorovaný elektronickým náramkom a pravidelne sa dostavuje, ako potvrdili justičné zdroje, do Justičného paláca k probačnému úradníkovi v dohodnutých termínoch.


VIDEO: Čo hovoria piati elitní experti na vývoj vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej? Pre TV Pravda sa k obvineniu Mariana Kočnera vyjadrili bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok, bývalý riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš, advokát Ladislav Kuruc, dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda a Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner