VIDEO: Kočnerova partia zostáva vo väzbe

Žiadne prekvapenie. Marian Kočner a jeho vražedné komando strávia ďalšie mesiace vo väzbe. Špecializovaný trestný súd na dvoch nezávislých pojednávaniach rozhodol, že celá skupina podozrivá z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude aj naďalej stíhaná väzobne. Na rozdiel od spoluobvinených Kočner sa díva na svet spoza mreží pre prípad falšovania televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur.

01.04.2019 10:25 , aktualizované: 18:10
debata (3)

VIDEO: Pozrite si, ako obvinených privážajú za múry banskobystrickej väznice

Video

V Banskej Bystrici pojednávanie tentoraz neprebiehalo štandardne v budove Špecializovaného trestného súdu, ale skryté za múrmi miestnej väznice. Štyroch obvinených tam priviezli pred deviatou ráno za prísnych bezpečnostných opatrení. Rozhodovanie trvalo takmer štyri hodiny. Súd sa nakoniec uzniesol, že obava z úteku, pokračovania v trestnej činnosti alebo z ovplyvňovania svedkov aj naďalej trvá.

Sudca, prokurátor, ako aj advokáti sa pri odchode čakajúcim novinárom vyhli. „Sudca pre prípravné konanie vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a predĺžil väzbu všetkým štyrom obvineným do 27. novembra. Uznesenie sa stalo právoplatným dňom vyhlásenia,“ informovala následne hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

O obmedzení slobody kvarteta obvinených rozhodol rovnaký súd pôvodne 30. septembra. Keďže na konci apríla by im uplynula maximálna lehota väzobného stíhania, prokurátor podal návrh na jeho predĺženie o ďalších sedem mesiacov.

Advokát Aleny Zs. potvrdil, že ani jeden z nich nepodal sťažnosť. „V tomto štádiu to nemá význam, išlo by len o zbytočné naťahovanie času,“ povedal pre Pravdu Štefan Neszméry. Keďže v prípade úkladnej vraždy je od 8. marca obvinený už aj Kočner, znova sa budú opakovať potrebné úkony a opäť vypočujú všetkých svedkov. „Tým, že do toho vstúpil ako obvinený, má právo byť pri výsluchoch,“ vysvetlil advokát. Alena Zs. a jej spoločníci podľa neho využili právo nevypovedať. „Ich výsluch sa teda nekonal,“ podotkol. K tomu, ako jeho klientka znáša väzbu, sa vyjadriť nechcel. „Sú to citlivé otázky, na ktoré nemám mandát odpovedať,“ uzavrel.

Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. vykonali podľa polície vraždu na pokyn Kočnera. V rovnakom čase ten istý súd, ale tentoraz v Pezinku, rozhodoval o väzbe aj pre neho. Nie však v tomto prípade, ale pre podozrenie z falšovania zmeniek, ktorého sa mal dopustiť spolu so svojím obchodným partnerom Štefanom Ághom a exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom. Za mrežami je od 28. júna minulého roka. Aj keď opakovane žiadal o prepustenie, neuspel. Aj jemu po šiestich mesiacoch súd väzbu predĺžil. Pre ovplyvňovanie svedkov tajnými správami z väzenia, tzv. motákmi, mu ju vlani 20. decembra navyše aj sprísnili. Keďže 22. marca ho prokurátor obžaloval, čím sa končí prípravné konanie prípadu, musel byť podaný nový väzobný návrh.

Kočner v pondelok do Pezinka neprišiel, dal súhlas na pojednávanie vo svojej neprítomnosti. Ani on však nepochodil lepšie ako jeho štyria spoluobvinení. „Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol o ďalšom trvaní väzby u obvineného Mgr. M. K. po podaní obžaloby. Senát nevyhovel podnetu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a nerozšíril obvinenému väzbu o takzvanú útekovú väzbu. Prokurátor aj obhajcovia podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd,“ uviedla Kudjaková.

Kočnerov advokát Marek Para, ktorý žiadal pre Kočnera prepustenie s monitorovacím náramkom, spokojný nebol. Okrem toho, že prokurátor odmieta ich nové znalecké posudky, ktoré údajne potvrdzujú pravosť zmeniek, podľa Paru by mohli byť pri stretnutiach s Kočnerom vo väznici odpočúvaní. Prvé hlavné pojednávanie sa tak uskutoční, až keď súd posúdi všetky námietky obhajoby.

„Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade tzv. televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu," dodal Para. Namieta aj porušenie práva na obhajobu a vyslovil podozrenie, že ich pri rozhovoroch s Kočnerom vo väzení odpočúvajú. Argumentuje, že im na stretnutia vždy pridelia miestnosť číslo 4.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty. Na konci septembra pri raziách v Kolárove a Komárne polícia zadržala prvých štyroch podozrivých. Bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz. z Kolárova mal byť strelcom a ako šofér mu mal pomáhať jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav M. Úlohu sprostredkovateľa medzi bratrancami a zadávateľkou Alenou Zs. mal zohrať podnikateľ Zoltán A. Objednávateľ vraždy ostával neznámy, až kým 8. marca vyšetrovateľ neobvinil práve Kočnera. Ten od septembra 2017 postupne čelil piatim trestným stíhaniam za ekonomické trestné činy, v marci mu pribudlo okrem vraždy aj obvinenie z nedovoleného ozbrojovania za 60 nábojov, ktoré sa našli u neho doma v Bratislave vlani v októbri pri policajnej razii.

Prokuratúra sťažnosť Kočnera neeviduje

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zatiaľ neeviduje sťažnosť Mariana Kočnera voči nedávnemu obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Na Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nebola doručená žiadna sťažnosť,“ uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. „Odôvodnenie sťažnosti som nemohol napísať z dôvodu, že mi orgány činné v trestnom konaní (OČTK) odmietli právo nahliadať do spisu. Zároveň z dôvodu, že som sústavne nútený radiť sa s klientom v miestnosti č. 4 (väzenie v Leopoldove – poznámka TASR) a žiadnej inej, čo vzbudzuje dôvodné podozrenie z monitorovania porady obvineného s obhajcom a doslova znemožňuje riadny výkon obhajoby, a teda aj odôvodnenie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia,“ zareagoval obhajca podnikateľa Marek Para.

„Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov medzi obhajcom a väznenou osobou. Vzhľadom na nevyhnutnú potrebu zachovania legitimity práva na obhajobu väznenej osoby nie je možné sa vyjadriť na položené otázky ohľadne počtu stretnutí obhajcu s obvineným. K určeniu konkrétnej miestnosti pre konkrétneho obvineného uvádzame, že úkony OČTK a obhajcov sa v ústave vykonávajú v miestnostiach na to určených tak, aby boli zabezpečené nároky OČTK a obhajcov na jednotlivé úkony s väznenými osobami,“ zareagovala riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková.

TASR
Video: Advokáti štvorice obvinených nechceli hovoriť
Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka