Envirokriminalite na Slovensku sa budú po novom venovať špecialisti

Od pondelka začínajú na krajskej úrovni fungovať špecializované policajné oddelenia zamerané na odhaľovanie environmentálnej kriminality. Pribudnú im aj vyšetrovatelia. Polícia o tom informovala na tlačovej konferencii. Špecialisti na envirokriminalitu budú aj naďalej na okresnej úrovni a školiť sa majú aj obvodní policajti, aby vedeli, ako reagovať.

01.04.2019 18:39
SR PPZ kriminalita ekológia TK Bratislava Foto: ,
Na snímke riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a enviromentálnej kriminality na Úrade kriminálnej polície Prezídia policajného zboru (PPZ) Mário Kern
debata (6)

„Dnes sme v situácii, keď máme viac ako 200 obvodných oddelení, a keď sa takýto prípad stane, príde tam policajt, ktorý s týmto nemá žiadne skúsenosti. Pre túto trestnú činnosť sú však absolútne zásadné prvé hodiny vyšetrovania. Ak sa pokazí miesto činu, už to nijako nezachránime,“ priblížil súčasný stav riaditeľ odboru envirokriminality na Prezídiu Policajného zboru (PPZ) Mário Kern.

Po novom bude na túto problematiku vyčlenených viac ako 100 policajtov. Zmení sa aj prideľovanie prípadov. „To, čo je teraz na obvodoch, bude na okresoch a to, čo je teraz na okresoch, bude na krajoch. Tam sa ocitnú tie závažné veci,“ vysvetlil Kern. Najzávažnejším prípadom a medzinárodnému vyšetrovaniu sa aj naďalej bude venovať Prezídium PZ.

Kern zdôraznil, že vznik nových pracovísk neznamená to, že doteraz polícia envirokriminalitu neriešila. „Polícia mala vždy kompetencie odhaľovať a vyšetrovať túto činnosť, ale postupom času sa ukázalo, že systém, ktorý sme doteraz mali, nepostačuje na zhoršujúcu sa situáciu,“ poznamenal. Problémom je tiež podľa jeho slov najmä vysoká latencia. Pri niektorých trestných činoch sa podľa jeho slov neodhalí ani tretina prípadov.

Posilnenie kapacít na vyšetrovanie envirokriminality ocenila aj Generálna prokuratúra (GP) SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). „Chceme zaviesť taký systém, aby sa envirokriminalita nikomu na Slovensku nevyplatila, a to môžeme iba vo vzájomnej koordinácii všetkých zložiek,“ uviedol generálny riaditeľ SIŽP Róbert Ružička. Prokurátor trestného odboru GP SR Ladislav Hanniker pripomenul, že aj na GP SR a krajských prokuratúrach existujú špecialisti, ktorí sa venujú envirokriminalite. Potrebujú však partnerov v iných zložkách. „Po takýchto parteroch voláme desať rokov,“ konštatoval.

Za environmentálnu činnosť sa v súčasnosti považuje napríklad výstavba čiernych stavieb, ohrozenie a poškodenie životného prostredia, pytliactvo, krádež dreva i týranie zvierat. Spadá sem tiež neoprávnené nakladanie s odpadmi, vypúšťanie znečisťujúcich látok, porušovanie ochrany rastlín, živočíchov, stromov a krov.

V minulom roku polícia riešila 1429 prípadov envirokriminality, objasniť sa jej podarilo takmer 60 percent z nich. Oproti roku 2017 ide o mierny pokles počtu prípadov. Vzrástol však napríklad počet zistených prípadov týrania zvierat a zanedbania ich starostlivosti. Najviac prípadov envirokriminality sa v roku 2018 týkalo krádeže dreva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #polícia SR #envirokriminalita #Mário Kern