Gajdoš ukáže poslancom správy z rokovaní s USA o obrannej zmluve

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ukáže poslancom informačné listy o rokovaniach s USA o obrannej spolupráci aj svoje listy veľvyslancovi USA. Prisľúbil to na utorkovom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Deklaroval tiež, že aj keď Ministerstvo obrany (MO) SR nepokračuje v rokovaniach o zmluve s Američanmi, je pripravené poskytnúť odborné stanoviská, ak ho o ne rezort diplomacie požiada.

02.04.2019 15:38
Peter gajdoš, minister obrany, Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš
debata (44)

„Je veľmi dôležité, aby mali poslanci možnosť nahliadnuť do toho draftu, čo Američania poslali a do toho, aký sme mali mandát my. Som presvedčený, že je to iba politická bublina. Nikto nechcel mať americké muničné sklady na Slovensku,“ vyhlásil po rokovaní výboru jeho predseda Ľuboš Blaha (Smer), ktorý hovorí, že verí slovám predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer), že pri každom rokovaní bude garantovaná suverenita Slovenska.

Európsky parlamentný výbor neschválil uznesenie, ktoré navrhol poslanec Jaroslav Paška (SNS). Ten chcel, aby poslanci oficiálne požiadali o návrh zmluvy Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Podľa Blahu to už nebolo opodstatnené. „Argument MZV je diplomatický – neukazovať dohody a stanoviská iných strán, pretože potom s vami logicky nikto rokovať nebude. Ale rezort obrany nie je viazaný týmito diplomatickými vecami,“ myslí si Blaha.

„Ide o drafty, návrhy rôznych úradníkov, ktoré zase odmietali druhí úradníci, a tak ďalej. Ale chceme to vidieť, aby sme verejnosť vedeli ubezpečiť, že nič také sa nechystalo. Žiadne základne, žiadni vojaci, žiadni Američania,“ vysvetlil poslanec. Poslanci preto budúci týždeň absolvujú stretnutie s expertmi ministerstva obrany. Podobné stretnutie už mali predtým na MZVaEZ SR.

Premiér Pellegrini minulý týždeň vyhlásil, že MZVaEZ bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody. Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko vie vyjednať zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.

Nedávne rozhodnutie rezortu obrany, že sa nebude ďalej zúčastňovať rokovaní o Dohode o obrannej spolupráci, prekvapilo rezort diplomacie. Kritizoval ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli.

MO následne vysvetlilo, že financie z USA na modernizáciu vojenských letísk neodmietlo. Najprv je podľa neho potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.

Pred týždňom sa k tejto téme stretol premiér so šéfom diplomacie a ministrom obrany. Po stretnutí vyhlásil, že ak sa má rokovať s akýmkoľvek štátom, v tomto prípade so Spojenými štátmi americkými, tak len za podmienky, že bude absolútne garantovaná suverenita SR a neporušenie ústavy a zákonov SR

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #letiská #finančná podpora