Prezident Kiska oznámil, že založí politickú stranu

"Tieto voľby sme vyhrali, teraz musíme vyhrať aj tie parlamentné," hovorí vo videu prezident Andrej Kiska s tým, že kvôli tomu zakladá novú politickú stranu.

03.04.2019 07:37 , aktualizované: 17:24
Andrej Kiska, parlament, prezident, prejav,... Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (647)

Prezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie svojej vlastnej strany videom na Facebooku. Zatiaľ nepovedal názov novej strany, nespomenul ani ľudí, ktorí ju budú tvoriť. „Prezident musí byť nadstranícky, a preto všetky ďalšie informácie zverejním až po skončení môjho mandátu 17. júna. Pridajte sa, je nás viac,“ povedal vo videu Kiska.

S Kiskom sa spájajú viaceré kauzy. Ide predovšetkým o daňové machinácie v jeho firme KTAG, pre ktoré mu hrozí po uplynutí mandátu obvinenie z daňového podvodu a v prípade odsúdenia trest sedem až dvanásť rokov. Čelí tiež škandálu spornej kúpy pozemkov vo Veľkom Slavkove, o ktoré ich pôvodný majiteľ podvodom prišiel, a následne ich získal Kiska. Politológ Juraj Marušiak upozornil, že tieto kauzy môžu Kisku v jeho ďalšej politickej kariére dobehnúť.

Video

„Môže sa to pokojne stať. Podľa posledného zverejneného prieskumu AKO je síce stále najpopulárnejším politikom, to ale neznamená, že tá popularita nemôže klesať. Jeho popularita klesala už dlhší čas. Problémy z minulosti ho môžu veľmi ľahko dobehnúť,“ predpovedá politológ.

Podľa Marušiaka bude Kiskov úspech závisieť od toho, kým sa obklopí. „Mená, ktoré zatiaľ prenikli, sú skôr o spomienke na lepšie časy slovenskej pravice než nejaký projekt do budúcnosti,“ komentoval situáciu politológ s tým, že Kiskov hendikep je aj to, že doteraz nevystúpil so žiadnou osobnou ideou, ktorá by mu bola vlastná. „Je to veľmi otvorené, do volieb ešte zostáva trošku menej ako rok. Jeho strana môže vyvolať minimálne na začiatku haloefekt. Máme skúsenosti s podobnými iniciatívami, keď strany náhle vznikli a potom sa nedostali ani len do parlamentu,“ pripomenul Marušiak.

O aký program sa bude nová strana opierať, nie je známe, Kiska ho zatiaľ nepredstavil. Rovnako mlčí o ľuďoch, ktorí budú súčasťou tejto strany. Podľa sociológa z agentúry Focus Martina Slosiarika musí strana, ktorá chce byť úspešná, stáť na viacerých osobnostiach. „Pre stranu, ktorá má ambície byť veľkou stranou, nestačí iba jeden líder. Samozrejme, ak by mala ambíciu iba dostať sa cez päť percent, teoreticky by to mohlo stačiť,“ mieni sociológ. Podľa neho môže ísť skôr o stredovú stranu, ktorá nemá byť ani celkom konzervatívna, ani celkom liberálna. „Jej snahou bude "nasať“ do seba voličov demokratických strán a v zásade je jedno, z ktorej časti politického spektra," nazdáva sa sociológ Slosiarik. Môže brať voličov zo súčasných strán opozície, prípadne aj z mimoparlamentných strán, ako sú KDH či Progresívne Slovensko. Slosiarik predpokladá, že Kiska chce využiť vlnu, ktorú priniesli prezidentské voľby, a to túžbu časti ľudí po nejakej zmene, a asi preto sa v jeho strane zrejme objavia nové tváre.

Pellegrini: Neviem si predstaviť, ako to chce pán prezident zvládať

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) poznamenal, že zaregistroval Kiskove vyhlásenie, že založí politickú stranu. „Neviem si predstaviť, ako to pán prezident vzhľadom na svoj týždenný program, ktorý má od utorka do štvrtka a aj takým naviazaním sa na rodné mesto a rodinu, chce zvládať. Neviem, či si uvedomuje, že byť predsedom strany a nedajbože ešte aj premiérom je absolútna zmena života. Toto si musí pán prezident vo vnútri vysvetliť,“ povedal Pellegrini s tým, že podľa neho ide o dva odlišné svety, na aké bol Kiska doteraz zvyknutý. Podotkol, že nikomu však nebráni, aby si svoje sny a túžby plnil.

Danko: Andrej Kiska ide do ťažkého boja

Prezident ide do ťažkého boja, ako každý, kto je predsedom politickej strany. Je to iné, ako byť v Prezidentskom paláci. Reagoval tak dnes predseda parlamentu Andrej Danko. „Beriem to ako fakt. Rozhodol sa, má svoju víziu. Každému šéfovi politickej strany hovorím, že je dôležité, aby mal transparentné financovanie, vnútorné demokratické mechanizmy a aby v názve strany nemal svoje meno,“ dodal šéf parlamentu.

SaS privíta novú stranu s rozpakmi

Strana Sloboda a Solidarita privíta novú politickú stranu prezidenta Andreja Kisku s rozpakmi. „Už sme v minulosti povedali, že vstup Andreja Kisku do straníckej politiky má zmysel vtedy, ak posilní niektoré zo súčasných politických zoskupení. Ak, naopak, len rozmnoží počet politických subjektov, vidíme v tom problém, pretože nastane neželaný, ale očakávaný paradox. Demokratické strany, ktoré sa musia spojiť, aby odstavili od moci Smer a extrémistov, budú medzi sebou zvádzať ešte väčší zápas o voliča," uviedli liberáli v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslal hovorca SaS Róbert Buček.

Sólymos: Kiskova strana môže zamiešať karty

Strana, ktorú založí prezident SR Andrej Kiska, môže zamiešať karty na politickom trhu. V stredu to pred rokovaním vlády uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). „Neviem, s kým ju založí a aká bude tá strana. Určite to zamieša karty nielen s nami, ale s každým,“ povedal Sólymos s tým, že Most-Híd si verí, že bude vedieť osloviť tých voličov, ktorí ho volili aj predtým.

Podľa neho nie je na Slovensku zvyčajné, aby prezident vstupoval do straníckej politiky. „Kiska má politický potenciál, keďže bol prezidentom päť rokov. Musím však podotknúť, že funkcia prezidenta je diametrálne odlišná od toho, ako keď človek vstupuje do politického ringu ako predseda nejakej strany,“ poznamenal Sólymos.

Podľa Žigu pôjde o súboj o pravicového voliča

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer) to, že oznámil založenie politickej strany, je legitímne. „Myslím si, že to avizoval už dávnejšie, že sa chce postaviť do politického súboja. Určite to nebude mať jednoduché, pretože na tom spektre, kde chce on vystupovať, je veľké množstvo iných existujúcich opozičných strán a aj nových strán,“ povedal Žiga po rokovaní vlády. Zároveň si myslí, že to bude súboj o pravicového voliča.

Politologička: Do parlamentu by sa dostal

Kiskova strana by mala šancu dostať sa do Národnej rady (NR) SR. Jej úspech by však závisel od viacerých faktorov, napríklad od toho, či sa ostatné politické strany nezačnú spájať. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová.

„Pri Andrejovi Kiskovi ide o rozhodnutie, na ktoré dlho čakali či už jeho stúpenci, alebo, naopak, tí, čo stoja na druhej strane. Či prichádza včas a aké bude mať dôsledky pre nadstranícky systém, to je vidieť aj na veľmi opatrných reakciách, či už zo strany opozičných alebo koaličných strán,“ uviedla.

Politologička si myslí, že ak má na Slovensku niekto politické ambície, prekážky sú nízke. Podľa nej veľmi často vidieť, že každý, kto chce, si politickú stranu založí. Ako podotkla, robia tak tí, ktorí na to majú zdroje. „A tými nie sú iba peniaze, ale to môže byť, a v zásade to aj veľmi často býva, popularita. Náš stranícky systém je veľmi otvorený. Požiadavky a prekážky sú relatívne nízke. Súvisí to s tým, že sme ešte stále v období postkomunizmu,“ povedala.

Keby sa podľa Malovej zvyšoval prah na počet občanov súhlasiacich so vznikom strany, tak by sa takýto krok stretol s obrovskou kritikou. „Chápalo by sa to ako obmedzovanie slobody združovania. Na Slovensku sa toto veľmi často obchádza,“ myslí si Malová.

Rozhodnutie Andreja Kisku založiť politickú stranu podľa politologičky veľmi úzko súvisí s nedávnou prezidentskou kampaňou a tiež s výsledkami verejnej mienky, ktoré ukázali, že prezident má podporu verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

647 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska