Poslanci schválili šesť kandidátov na ústavných sudcov

Národná rada SR zvolila šesť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. O kandidátoch rozhodli v tajnom hlasovaní. Informovali o tom v pléne po voľbe.

03.04.2019 10:45 , aktualizované: 21:52
SR NRSR ÚS kandidáti voľba hlasovanie začiatok BAX Foto: ,
Poslanci NR SR počas hlasovania v tajnej voľbe o kandidátoch na ústavných sudcov na rokovaní 43. schôdze NR SR 3. apríla 2019 v Bratislave.
debata (99)

Zvolení sú Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban.

Na Ústavnom súde chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých pošlú prezidentovi. Keďže nezvolili potrebný počet kandidátov, vo štvrtok (4. 4.) podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

O post sa ešte uchádzajú Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Marek Tomašovič, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Ladislav Duditš, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

Na Ústavnom súde SR sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13. Deviatim sudcom sa skončilo funkčné obdobie 16. februára.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) víta hlasovanie poslancov. Verí, že prezident Andrej Kiska ich čo najskôr vymenuje tak, aby bol Ústavný súd opäť funkčný. Uviedol to v reakcii na voľbu.

Kiska: Poslanci si nesplnili úlohu

Poslanci Národnej rady SR si opäť nesplnili svoju povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post sudcov Ústavného súdu, z ktorých má prezident vybrať deväť sudcov. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v reakcii na výsledok voľby. Hlava štátu sa v krátkom čase vyjadrí, ako bude v tejto veci ďalej postupovať.

Koalícia si zvolila svojich, tvrdí Matovič

Koalícia si vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov navolila čisto svojich kandidátov. Vyhlásil to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič po zverejnení výsledkov hlasovania.

„Budú robiť všetko pre to, aby si zabetónovali beztrestnosť na ÚS. Teraz tá dohoda pôjde ešte rýchlejšie,“ povedal na margo koaličných dohôd.

Opozícia sa na menách zhodla

Opozícia sa na väčšine mien kandidátov zhodla. Po hlasovaní to na brífingu uviedol poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Sas) Alojz Baránik s tým, že on osobne podporil sedem mien – Katarína Čechová, Ivan Fiačan, Eva Kováčechová, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský. „Verím, že toto sú ľudia, za ktorých sa nebudeme musieť nikdy hanbiť,“ povedal Baránik. Zhodu mien potvrdil aj predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) je voľba kandidátov na sudcov ústavného súdu pre zákonodarný zbor najdôležitejšia vec, o akej kedy rozhodoval a bude rozhodovať.

Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Ján Budaj na tlačovej besede po vyhlásení výsledkov hlasovania uviedol, že zlyhali tí, ktorí presadzovali verejnú voľbu, lebo znovu umožnili tajnú.

Via Iuris: Toto nie je funkčný súd

Ústavný súd SR so siedmimi sudcami nemožno považovať za funkčný. Tvrdí to združenie Via Iuris.

„Veríme, že parlament zodpovedne pristúpi k ochrane práv občanov a v zajtrajšej opakovanej voľbe zvolí zostávajúcich kandidátov na ústavných sudcov. Šesť zvolených kandidátov nestačí, pretože iba v kompletnom obsadení môže Ústavný súd naplno a efektívne rozhodovať a účinne chrániť práva ľudí,“ zdôrazňuje Via Iuris.

Dodáva, že povinnosťou poslancov NR SR voči občanom je zabezpečiť, aby jedna z najvplyvnejších štátnych inštitúcií bola plne obsadená. „Dnes zvolených šesť kandidátov na ústavných sudcov by posunulo status Ústavného súdu SR zo ‚skoro nefunkčný‘ na ‚funguje veľmi ťažko‘,“ dodáva Via Iuris.

Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková poznamenala, že „ak by prezident zo šiestich zvolených kandidátov vybral troch ústavných sudcov, posledný garant spravodlivosti Ústavný súd SR, by bol v sedemčlennom zložení schopný zrušiť protiústavný zákon iba za predpokladu, že všetci siedmi sudcovia by hlasovali jednomyseľne“. Rovnako komplikované by podľa jej slov bolo v takomto zložení chrániť práva ľudí.

Koalícia sa dohodla na menách

Predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Tibor Bastrnák ešte pred voľbou povedal, že v koalícii je dohoda na menách nových ústavných sudcov. Zároveň sa vyjadril, že dúfa, že nových sudcov bude zvolených čo najviac.

Poslanci Mosta-Híd podporili tajnú voľbu v pléne Národnej rady SR, ktorá bola pre stranu Smer prioritou.

„Koaličnú radu hodnotím veľmi pozitívne,“ uviedol predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Tibor Bastrnák. Na otázku, či bude zvolená časť sudcov alebo plný počet 18 mien, odpovedal Bastrnák tak, že dúfa, že nových sudcov bude čo najviac. „Podporíme tajnú voľbu a máme dohodu na viacerých menách, koľko ich je, uvidíte dnes o piatej,“ dodal. Bastrnák nechcel novinárom povedať, či ide o šesť mien ako vo februári, alebo o viacero uchádzačov.

Pellegrini: Budeme hľadať zhodu

Koaličná rada sa zišla v parlamente v stredu cez obed. „Budeme hľadať nejakú zhodu, aby sme boli tentoraz úspešnejší ako naposledy,“ povedal Pellegrini o rokovaní koaličnej rady.

V prvej voľbe ústavných sudcov, ktorá bola verejná, sa poslancom zvoliť nepodarilo nikoho, voľbu bojkotoval Smer.

„Za stranu Most-Híd máme jednoznačný názor. Sme za to, aby sme zvolili minimálne toľko kandidátov, aby prezident mohol zvoliť toľko sudcov, aby bol Ústavný súd SR funkčný. To je náš cieľ,“ povedal šéf envirorezortu s tým, že minimum, čo budú požadovať, je zvolenie šiestich kandidátov. „Už nechceme žiadne obštrukcie. Keď budeme cítiť nejaké machinácie v pozadí, budeme preferovať verejnú voľbu,“ potvrdil aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) Sólymos.

Danko bol pripravený zvoliť všetkých 18 sudcov

Predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko je pripravený zvoliť všetkých 18 kandidátov na sudcov ústavného súdu. Povedal to novinárom pred dnešnou Koaličnou radou. Dankovi prekáža, že je ÚS paralyzovaný. Dodal, že on by pokojne volil aj verejne. Zároveň uviedol, že ak on bude ústretový pri téme ústavných sudcov, musí mu Fico sľúbiť, že nový minister financií zníži dane.

Pre Danka je neprijateľné, aby koalícia hlasovala o kandidátoch na ústavných sudcov s ĽSNS. „My sme s nimi nerokovali,“ povedal s tým, že si nevie predstaviť, že by koalícia mala v budúcnosti fungovať s podporou ĽSNS.

Gál: Medzi kandidátmi na ÚS sú kvalitní ľudia, prezident si bude môcť vybrať

Medzi zvolenými kandidátmi na ústavných sudcov sú kvalitní ľudia a prezident Andrej Kiska si bude môcť vybrať. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„Na tretí pokus dobrý začiatok. Dúfam, že koalícia dokáže zhodu nájsť aj na ďalších menách,“ komentoval minister zvolenie šiestich kandidátov. Poukázal na to, že mohli byť zvolení aj ďalší, keďže viacerí neúspešní kandidáti získali vyšší počet hlasov. „Vyzeralo to nádejne,“ poznamenal Gál s tým, že bude ešte treba dovoliť ďalších, aby mal Ústavný súd (ÚS) SR kompletný počet 13 sudcov.

Žitňanská: Voľba ústavných sudcov musí byť najdôležitejšia téma zo všetkých

Voľba ústavných sudcov musí byť pre všetkých poslancov Národnej rady (NR) SR absolútne najdôležitejšia téma zo všetkých. Uviedla to v rámci rozpravy v parlamente bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá pripomenula minulotýždňovú dohodu vládnej koalície so stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

„Videli sme na vlastné oči, že vládne strany sú ochotné rokovať so stranou Mariána Kotlebu. To je jednoducho neakceptovateľné,“ pripomenula exministerka. Žitňanská tiež vo svojom vystúpení pripomenula dôležitosť Ústavného súdu SR, ktorý má byť garantom demokracie na Slovensku. O talár na košickom súde sa uchádza dovedna 29 uchádzačov, ktorí absolvovali verejné vypočutie a odobril ich všetkých Ústavnoprávny výbor NR SR. Hlasovanie je na programe dnes o 17:00.

„Je absolútne zvrátené uvažovať politickou vypočítavosťou, zvoliť šiestich nových sudcov a myslieť si, že Ústavný súd SR bude funkčný. No nebude, pretože je zásadný rozdiel, či má plénum súdu sedem ľudí, alebo trinásť ľudí. Pri minimálnom počte siedmich sudcov stačí, aby mal jeden z nich iný názor, alebo ochorel,“ priblížila Žitňanská. Podľa exministerky nebude na Slovensku právny štát, kým nebude voľba sudcov politickou témou číslo jeden. „Nebude na Slovensku právny štát, keď táto snemovňa bude plná iba vtedy, keď bude kandidovať Robert Fico (Smer). Musím, žiaľ, konštatovať, že zatiaľ čo pri prvej voľbe to bola politická téma číslo jeden, teraz to tak nie je,“ povedala. Žitňanská pripomenula prelomové rozhodnutie Ústavného súdu SR z konca januára tohto roka, keď súd vyhlásil ústavný zákon za protiústavný, čím sa postavil v právomociach nad NR SR SR.

Dostál: Našou povinnosťou je čo najskôr obsadiť chýbajúce miesta

Našou povinnosťou je čo najskôr obsadiť chýbajúce miesta na Ústavnom súde SR. V rozprave k voľbe kandidátov na ústavných sudcov to uviedol poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál. „Na ústavnom súde ich chýba deväť. Preto by sme mali zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť tak prezidentovi dvojnásobný počet na výber,“ dodal.

V úvode svojho vystúpenia sa spýtal, prečo sa bude o sudcoch hlasovať až dnes, keď sa schôdza parlamentu začala už minulý utorok. Podľa neho je za tým politika a taktizovanie. „Boli prezidentské voľby a vládna koalícia zrejme chcela hlasovať až potom, ako budú známe výsledky volieb. Ešte asi žila možnosť, že by zvíťazil Maroš Šefčovič,“ vysvetlil a dodal, že to by otvorilo predsedovi strany Smer Robertovi Fico dvere na Ústavný súd SR.

Opozícia má podľa OĽaNO zhodu na kandidátoch

Opozícia má zhodu na konkrétnych menách, ktoré má voliť. Oznámilo to hnutie OĽaNO. Opozícia ďalej vyzýva koalíciu k zodpovednosti pri voľbe.

„Podporíme kvalitných, morálne zdatných odborníkov. Keďže sme aktívne pristúpili k vypočúvaniu všetkých kandidátov, myslíme si, že aj v druhej voľbe si je z čoho vyberať,“ uviedlo hnutie.

Opozícia zdôrazňuje význam ústavného súdu a pripomína, že už je takmer dva mesiace nefunkčný. Vyzýva preto vládnu koalíciu k zodpovednosti.

„Žiadame koalíciu, aby prestala hazardovať so základnými právami všetkých ľudí. Vyzývame poslancov vládnej koalície, aby v druhej voľbe pristúpili k voľbe sudcov zodpovedne, a aby vyberali takých kandidátov, ktorí budú vždy stáť na strane práva a spravodlivosti,“ zdôraznilo OĽaNO.

Neúplné zloženie pléna ÚS má vplyv na počet vybavených podaní

Neúplné zloženie pléna Ústavného súdu má vplyv na počet vybavených podaní. Zreteľné to bolo v čase, keď na ústavnom súde chýbali traja sudcovia od 4. júla 2014 do 14. decembra 2017, no markantný rozdiel možno badať najmä teraz, keď ústavný súd pracuje iba v zložení štyroch sudcov od 16. februára 2019, uviedla to v tlačovej správe kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky.

„Proces výberu sudcov ústavného súdu je výlučne v kompetencii NR SR a prezidenta Slovenskej republiky. Ja i moji kolegovia veríme, že poslanci NR SR a prezident SR budú postupovať tak, aby bol ústavný súd opäť plne funkčný v čo najkratšom možnom čase, aby mohol naďalej chrániť práva všetkých občanov Slovenskej republiky,“ uviedla dnes Jana Baricová, ktorá od 1. marca vykonáva úlohy predsedníčky ústavného súdu.

Zo štatistických údajov vyplýva, že za posledné tri roky bolo na ústavný súd v prvých troch mesiacoch doručených približne 600 podaní. Rozdiel je však v počte podaní, ktoré boli vybavené. V prvých troch mesiacoch roku 2019 súd za účasti štyroch sudcov vybavil približne o 300 podaní menej ako v rovnakom sledovanom období v roku 2018, keď zasadalo plénum v plnom zložení 13 sudcov.

Kým pri počte 10 z 13 sudcov ústavného súdu bola priemerná dĺžka konania v prvých troch mesiacoch roku 2017 – 10,01 mesiaca, v rovnakom sledovanom období roku 2018 sa znížila podľa kancelárie ústavného súdu na 6,82 mesiaca, keďže plénum ústavného súdu pracovalo v úplnom zložení 13 sudcov. Od ukončenia III. funkčného obdobia deviatich z 13 sudcov ústavného súdu sa však priemerná dĺžka konania predĺžila na 9,43 mesiaca.

Zoznam kandidátov na ústavných sudcov

  • Pavol Boroň, advokát
  • Katarína Čechová, advokátka
  • Ladislav Duditš, sudca Krajského súdu Košice
  • Anton Dulak, profesor Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave
  • Libor Duľa, sudca Najvyššieho súdu
  • Michal Ďuriš, docent na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave
  • Ivan Fiačan, advokát, sudca
  • Radovan Hrádek, advokát
  • Stanislav Irsák, advokát
  • Martin Javorček, advokát
  • Rastislav Kaššák, odborný asistent, Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave
  • Eva Kováčechová, advokátka, bývalá riaditeľka Centra právnej pomoci v Bratislave
  • Štefan Kseňák, odborný asistent, Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
  • Miloš Maďar, odborný asistent, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
  • Pavol Malich, advokát, sudca
  • Michal Matulník, advokát
  • Peter Melicher, sudca Najvyššieho súdu
  • Peter Molnár, bývalý prezident Slovenskej komory exekútorov
  • Vlastimil Pavlikovský, sudca Krajského súdu Bratislava
  • Edita Pfundtner, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Most-Híd
  • Zuzana Pitoňáková, advokátka
  • Radoslav Procházka, advokát a bývalý poslanec
  • Peter Straka, sudca Krajského súdu Prešov
  • Ľuboš Szigeti, predseda Okresného súdu Galanta
  • Robert Šorl, predseda Okresného súdu Prievidza
  • Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu
  • Marek Tomašovič, prokurátor Generálnej prokuratúry
  • Michal Truban, predseda Špecializovaného trestného súdu
  • Martin Vernarský, docent, Fakulta verejnej správy Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach
99 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #voľba ústavných sudcov