Premiér Pellegrini dočasne prevezme vedenie ministerstva financií

Premiér Pellegrini vyhlásil, že po odchode terajšieho ministra financií Petra Kažimíra, dočasne prevezme vedenie rezortu. Informáciu pre Pravdu potvrdila jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

04.04.2019 11:00 , aktualizované: 12:29
Peter Pellegrini Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini
debata (35)

Dokedy bude rezortu financií šéfovať, nespresnil. Zároveň dodal, že súčasný minister financií podá demisiu budúci týždeň, zrejme vo štvrtok.

Peter Kažimír, ktorého prezident Andrej Kiska oficiálne vymenoval za nového guvernéra Národnej banky Slovenska, sa už k 1. aprílu 2019 stihol vzdať svojho poslaneckého mandátu.

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír do kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky predložil oficiálny dokument, ktorým sa vzdal svojho mandátu. „Tak ako som avizoval, postupne sa vzdám všetkých politických postov. Dnes som sa oficiálne vzdal mandátu poslanca a predpokladám, že v najbližšom období dôjde aj k ukončeniu môjho pôsobenia na ministerstve financií“, povedal Kažimír..

Predseda strany Smer Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že otázka postu ministra financií ešte nie je uzavretá a predsedníctvo strany obsadenie tejto pozície musí doriešiť do konca budúceho týždňa.

„Sú dva procesy. Je proces ústavný a je proces politický alebo stranícky. Podľa našich predpisov, ktoré máme, o akýchkoľvek nomináciách tohto typu musí rozhodovať predsedníctvo. Čiže je tu niekoľko variantov: buď postaviť nového ministra financií, úplne nového, zobrať niekoho z Národnej rady alebo na nejaký čas bude túto prácu vykonávať premiér. O tomto bude rokovať predsedníctvo na budúci týždeň. Preto je ešte stále táto otázka otvorená,“ ozrejmil Fico.

Do funkcie guvernéra Kažimíra Kiska vymenoval 13. marca tohto roka. Na poste vystrieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021. Makúch naznačil skorší odchod z funkcie už vlani v septembri.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #ministerstvo financií #Peter Pellegrini