Poslanci NR SR zvolili ďalších dvoch kandidátov na ústavných sudcov

Poslanci Národnej rady SR zvolili ďalších dvoch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúknu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Sú nimi advokáti Miloš Maďar a Pavol Malich. Informovali o tom v pléne po voľbe. O kandidátoch rozhodli opakovane v tajnom hlasovaní.

04.04.2019 11:23 , aktualizované: 21:27
NRSR ÚS kandidáti voľba hlasovanie parlament... Foto: ,
Na snímke poslanci NR SR počas hlasovania v tajnej voľbe o kandidátoch na ústavných sudcov na rokovaní 43. schôdze NR SR 4. apríla 2019 v Bratislave.
debata (44)

Celkovo na hlasovaní bolo prítomných 141 poslancov, tri hlasovacie lístky boli neplatné. O tajnom spôsobe voľby rozhodli poslanci pred samotným hlasovaním. Hlasovací lístok je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 12 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

Keďže parlament nezvolil kompletný počet 18 kandidátov, bude ďalšia voľba.

V stredajšej tajnej voľbe poslanci zvolili šiestich kandidátov. Keďže nebol zvolený kompletný počet 18 kandidátov, voľba sa vo štvrtok podvečer opakovala. Do opakovanej voľby postúpili všetci, ktorí neboli zvolení v stredu.

Prezident Kiska nateraz dostane osem mien, naplnila sa tak pôvodná dohoda koalície. Okrem Maďara a Malicha idú k hlave štátu aj Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban.

Na Ústavnom súde (ÚS) chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú poslať prezidentovi a ten z nich má vybrať polovicu. Na ÚS sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13.

Jarjabek: Koalícia zložila reparát

Reparát sa podaril, koalícia funguje, uviedol poslanec Dušan Jarjabek (Smer) po vyhlásení výsledkov opakovanej tajnej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. „Reparát sa podaril, ideme ďalej. Koalícia funguje, ako ste si všimli. Naozaj to bol reparát, ktorý bol zapríčinený zrejme nejakými technickými chybami,“ ozrejmil Jarjabek. Spochybnil nezávislosť výberu kandidátov zo strany prezidenta aj vzhľadom na to, že ohlásil vznik novej politickej strany.

„Myslím si, že netreba už nič odkladať,“ povedal jeho stranícky kolega Ján Podmanický s tým, že na rade je prezident, aby zo zvolených kandidátov vybral sudcov Ústavného súdu. Rozhodnutie prezidenta očakáva Podmanický v priebehu niekoľkých dní. Vychádza pritom z Kiskových tvrdení, že treba Ústavný súd sfunkčniť.

OĽaNO: Ústavný súd bude aj naďalej nefunkčný

Aj po vymenovaní štyroch nových ústavných sudcov bude Ústavný súd (ÚS) SR nefunkčný, pretože nie je reálne, aby sa pri kontroverzných otázkach zhodlo sedem z ôsmich sudcov. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO, ktoré je presvedčené o tom, že vládna koalícia nie je schopná zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

„Vládna koalícia mohla aspoň dočasne v novom zákone o ÚS SR znížiť väčšinu hlasov potrebných na prijatie rozhodnutia v pléne súdu na jednoduchú väčšinu prítomných sudcov a netrvať na nadpolovičnej väčšine zo všetkých sudcov, keď sama dlhodobo avizovala, že nie je možné očakávať zvolenie všetkých potrebných kandidátov na ústavných sudcov tak, aby bol ÚS SR plne obsadený,“ myslí si hnutie. Koalícia sa podľa neho mohla dohodnúť s demokratickou opozíciou a spoločne navoliť dostatočný počet kandidátov.

Danko sa verejnej voľbe nebránil

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko sa nebránil verejnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. „Nie som zástanca tajných vecí a povedal som, že nemám najmenší problém ukázať jasne a verejne, koho sme volili,“ povedal Danko počas dňa.

Prezident vyjadril rozhorčenie

Kiska deklaruje, že spraví všetko pre sfunkčnenie Ústavného súdu (ÚS) SR. Keď prebehne voľba kandidátov na ústavných sudcov, chce čím skôr doplniť ÚS SR, a to aj v prípade, ak Národná rada SR navolí menej ako 18 kandidátov. Hlava štátu chce zároveň čím skôr určiť predsedu ÚS SR, aby novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová mohla zložiť sľub do rúk predsedu Ústavného súdu.

Kiska je podľa vlastných slov veľmi rozhorčený z diania okolo voľby nových ústavných sudcov. Ako tvrdí, už dlho bola známa potreba navoliť 18 kandidátov na sudcov ÚS SR. Dobrých kandidátov na ústavných sudcov je podľa neho dostatok.

„Napriek tomu parlament nie je schopný nájsť zhodu, koalícia nie je schopná nájsť zhodu, na tom, aby navolili 18 kandidátov, z ktorých by som okamžite mohol vybrať deviatich, aby ÚS SR mohol pokračovať vo svojej činnosti,“ povedal. Vníma to ako hanbu demokracie a ústavnosti, keď nenapĺňa ústavný orgán to, k čomu je určený. „Je povinnosťou poslancov navoliť kandidátov a nerozumiem, prečo som dostal navolených len šiestich kandidátov a som zvedavý, ako dopadne dnešný deň,“ podotkol prezident.

Fico: Voľba bude znovu tajná

Voľba kandidátov na sudcov ústavného súdu dnes bude znovu tajná, iná ani nemôže byť. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda strany Smer Robert Fico. Ako vysvetlil, keďže sa v stredu volilo v tajnej voľbe a dnes sa voľba opakuje, musí byť znovu tajná. „V stredu vznikla dohoda o určitom počte kandidátov. Dnes dohodu dokončíme,“ dodal predseda Smeru.

Podľa Fica nie je šanca zvoliť potrebný počet sudcov, a to 18, preto bude tretie kolo voľby. „Môžu sa prihlásiť zase noví ľudia. Voľba by podľa mňa mohla byť na májovej schôdzi parlamentu,“ uviedol.

Most-Híd: Musíme sa usilovať o zvolenie zvyšných 12-tich

Téma voľby kandidátov na ústavných sudcov nie je zvolením šiestich kandidátov uzatvorená. Treba sa usilovať o zvolenie ostatných 12 kandidátov. Na sociálnej sieti to napísala koaličná strana Most-Híd.

Zvolenie šestice kandidátov, ktorých parlament posiela prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, z ktorých má vybrať troch sudcov, označil Most-Híd za prvý krok k sfunkčneniu ústavného súdu. Pokiaľ by prezident trojicu vymenoval, na súde by bolo spolu sedem sudcov a už by nebol paralyzovaný. V súčasnosti sú tam len štyria z 13 sudcov. Deviatim sa skončilo funkčné obdobie 16. februára.

Podľa Bugára niektorí koaliční poslanci porušili dohodu

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že koalícia bola dohodnutá na zvolení ôsmich kandidátov na ústavných sudcov. Prešli šiesti. Bugár má podozrenie, že niektorí koaliční poslanci dohodu nedodržali a chceli ju blokovať. Pokiaľ sa to potvrdí, Bugár bude výlučne za verejné hlasovanie.

„Včera došlo k dohode, že ôsmi kandidáti by mali dostať pozitívne hlasy. Aj na základe toho, ako som videl čísla a že dvaja neboli zvolení, mám podozrenie, že niektorí asi boli rozhodnutí blokovať voľbu kandidátov, a to potom vyvoláva minimálne vo mne nedôveru,“ uviedol Bugár.

Ak to je tak a vo štvrtok poslanci nezvolia spomínaných dvoch kandidátov, Bugár bude trvať pri ďalšom kole voľby na verejnom hlasovaní. „Lebo to je jediná istota,“ povedal Bugár.

Erik Tomáš: Dohody sa hľadajú ťažko

Zvolenie aspoň šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR je dôležité, povedal o výsledku poslanec Smeru Erik Tomáš. Ideálne by podľa neho bolo, keby sa podarilo vybrať kompletnú osemnástku. Dohody na takomto veľkom počte kandidátov sa však podľa neho hľadajú ťažko. Problém s tým nemá len koalícia, ale aj opozícia, poukázal.

„Je potrebné navoliť ďalších sudcov. Je dôležité, že bolo zvolených aspoň šesť kandidátov, z ktorých pán prezident môže vybrať troch a bude sfunkčnený Ústavný súd,“ povedal Tomáš novinárom. Odmieta, že by bolo stratégiou koalície nezvoliť úmyselne plný počet 18 kandidátov.

„Žiadna stratégia nie je. Ideálne by bolo, keby bol navolený plný počet. Ale dohody sa hľadajú ťažko, som rád, že sa našla aspoň na šiestich menách. Ani opozícia sa nevie dohodnúť na takom veľkom počte,“ uviedol.

Tomáš zopakoval, že predseda Smeru Robert Fico nebude kandidovať ani v prípadnom ďalšom kole voľby. „Možno o 12 rokov to skúsi,“ pripomenul Ficove slová poslanec.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #voľba ústavných sudcov