Poliačik sa ospravedlnil snemovni za rétoriku z posledných dní

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik sa ospravedlnil snemovni za rétoriku z posledných dní, pre ktorú ho v stredu vykázal z rokovania predseda parlamentu Andrej Danko a hrozil mu disciplinárnym konaním.

04.04.2019 13:34
poliačik, poliacik Foto: ,
Nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik
debata (20)

„Mal som rozhovor s učiteľkami môjho syna. Povedali mi, že sledujú škaredý trend, že aj deti sú medzi sebou stále vulgárnejšie. A uvedomil som si, že aj keď človek niekedy má potrebu vystúpiť ostrejšie, vonku sú ľudia, ktorí nás vidia, sledujú a na základe toho posudzujú aj vlastné konanie,“ vysvetlil svoj krok.

Poliačik hovorí o potrebe slušnejšej politiky a trvá na tom, že Dankov spôsob, akým presunuli opozičný návrh na zrušenie osobitného odvodu pre reťazce, bol „v rozpore so všetkými zaužívanými pravidlami parlamentu“. Rovnako je presvedčený, že pre jeho vykázanie zo sály neexistoval reálny dôvod.

Danko vykázal Poliačika zo sály z dôvodu opätovného používania expresívnych slov. „Upozornil som ho včera, upozornil som ho dnes. Musel som použiť najsilnejší inštitút, ktorý mi rokovací poriadok umožňuje, a to je vykázanie zo sály,“ povedal Danko. Šéf parlamentu avizoval podnet na disciplinárne konanie, dodal, že konať nebude, ak sa mu Poliačik ospravedlní.

Poliačik ako dôvod, pre ktorý ho Danko vykázal z rokovania, uviedol to, že ho pri uvedení zákona v pléne oslovil „vážený, snáď už čoskoro dosluhujúci, predseda parlamentu“. Tvrdí, že vykázaním zo sály mu znemožnil vystúpiť v rozprave k zákonu, ktorý mu „predseda parlamentu ukradol“. „Toto považujem za zneužitie právomocí,“ dodal v stredu. Trvá na tom, že Danka neoznačil za chrapúňa.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Poliačik #Andrej Danko