Finančná polícia NAKA zasahuje od rána vo viacerých okresoch

Finančná polícia NAKA od rána zasahuje v okresoch Bratislava, Košice, Prešov, Komárno a Levice. Vyšetrovateľ obvinil 15 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu daňového podvodu, zločinu skrátenia dane a poistného a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia SR o tom informuje na sociálnej sieti.

04.04.2019 13:50
debata (21)

Nasledovať bude výsluch 12 Slovákov a troch Čechov, ako aj vykonanie ďalších procesných úkonov. "Rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť mali páchať minimálne od decembra 2012 na území Slovenska a ďalších štátov Európskej únie. Zločinecká skupina mala byť napojená na zahraničnú zločineckú skupinu, pôsobiacu v EÚ,” objasnila polícia s tým, že na Slovensku mali vytvoriť sieť najmenej šiestich obchodných spoločností na simulované obchody s IT tovarom. Ten mal pochádzať práve od zahraničnej zločineckej skupiny.

Obchody mali byť „realizované" s najmenej s 12 firmami registrovanými v štátoch EÚ. "Daňovou trestnou činnosťou tak mala vzniknúť škoda viac ako päť miliónov eur. Predstieranými obchodmi mali časť z neoprávnene získaných peňazí legalizovať vo výške viac ako dva milióny eur,” uviedla polícia. Peniaze mali skončiť na účtoch tretích firiem, a to bez zjavného ekonomického opodstatnenia. Takto získané prostriedky mali byť vyberané v hotovosti a následne odovzdávané riadiacim členom zločineckej skupiny.

"V prípade dokázania viny im hrozí za daňovú trestnú činnosť test odňatia slobody od päť do 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti od 12 do 20. Stíhaní sú na slobode,” uzavrela polícia, ktorá členom zločineckej skupiny daňovej trestnej činnosti NAKA doručuje obvinenia.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA