VIDEO: Danko odmieta, že by niekto zakazoval spievať hymnu

Problém so zákonom o štátnych symboloch si koalícia vyrieši. Povedal to predseda SNS a Národnej rady Andrej Danko. Odmieta, že by novelou chcela SNS niekomu ublížiť. Zákaz hrania a spievania štátnej hymny iného štátu sa podľa Danka týka len štátnych či pamätných dní. Šéf parlamentu dodáva, že situácia už mohla byť vyriešená, keby vo štvrtok prezident Andrej Kiska zákon vrátil, ako ho Danko žiadal. Nápravu žiada aj Most-Híd.

04.04.2019 18:06 , aktualizované: 05.04.2019 16:15
parlament, danko, Foto: ,
Andrej Danko.
debata (450)

„Prosil som ho pred hlasovaním, aby urobil jediný úkon, aby toto nevzniklo. Keby to včera prezidentská kancelária urobila, mohlo to byť už dnes preč,“ povedal Danko. Situáciu koalícia podľa neho vyrieši s prezidentom alebo bez prezidenta. Naďalej si myslí, že aj keby zo zákona zákaz nevypadol, nič zlé by sa nestalo, lebo podľa jeho slov nikto nezakazuje nikomu spievať hymnu iného štátu. Nové opatrenie v zákone sa podľa Danka týka iba významných dní.

„Zákon hovorí o používaní štátnej hymny výlučne v štátne sviatky, pamätné dni, výročia a významné príležitosti celoštátneho alebo miestneho charakteru. To znamená, že len v tieto dni by slovenská hymna by mala znieť absolútne prednostne, a preto toto ustanovenie hovorí aj o použití a spievaní hymien iných štátov. Nehovorí sa, že niekto zakázal menšinám spievať hymny počas iných dní a na športových podujatiach,“ vyhlásil Danko. Dodáva, že podľa schváleného zákona by sa hymna iného štátu mohla v tieto významné dni hrať za prítomnosti oficiálnej delegácie.

VIDEO: Politici o kauze zákona o obmedzení cudzích hymien na území SR. Béla Bugár, predseda Mostu-Híd a podpredseda NR SR: Ak by nedošlo k dohode na oprave zákona, nemôžeme zostať v koalícii. Ondrej Dostál (klub SaS): SNS dobehla koalíciu. Peter Kresák (Most-Híd): Nemám výčitky svedomia. Dušan Jarjabek (Smer): Kto chcel byť informovaný, ten bol. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Danko deklaroval pripravenosť rokovať o zmenách v zákone tak, aby boli všetci spokojní a aby sa nenarúšali slovensko-maďarské vzťahy. Šírenie napätia šéf parlamentu odmieta. „Sme ústretoví rokovať, aby sme to ešte upresnili. Budeme to riešiť, sme dohodnutí,“ doplnil a opakovane vylúčil úmysel novelou zákona niekomu ublížiť. „Chcem vyvážené vzťahy s okolitými štátmi,“ vyhlásil.

Danko pripomenul, že novelu zákona o štátnych symboloch SNS predložila ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Novelou chcela SNS viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy „znamenie štátneho znaku“ či „národný symbol“.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára existuje v koalícii prísľub, aby vyšla možnosť reparátu a časť o spievaní cudzej hymny na SR zo zákona vypadla. Na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že považuje za nešťastné a nebezpečné, že to, čo sa dosiahlo v slovensko-maďarských vzťahoch, sa teraz rozbíja. „Áno, stala sa chyba,“ povedal Bugár. Zdôraznil však, že robí všetko preto, aby sa „problém stihol vyriešiť“. Zákon má vstúpiť do platnosti až 15. mája a preto na schôdzi parlamentu 9. mája sa zákonu môžu poslanci opäť venovať. Zopakoval, že prezidenta Kisku požiadal, aby ho vrátil.

Prezident v oficiálnom stanovisku uviedol, že by chcel požiadať poslancov vládnej koalície, aby si najskôr prečítali za čo hlasujú, ale oveľa lepšie by bolo, ak by už príprave zákona venovali väčšiu pozornosť. „Nielen predseda Most-Híd, ale aj predstavitelia iných koaličných strán sa na prezidenta obrátili, aby zákon o štátnych symboloch vrátil. Prezident svoje rozhodnutie oznámi v priebehu budúceho týždňa,“ informovali z tlačového oddelenia prezidenta.

VIDEO: Nebude sa už pred futbalovými zápasmi v Dunajskej Strede hrať maďarská hymna? Čo novým zákonom SNS sledovala? Pozrite si odpovede Dušana Tittela (SNS). Čo na to hovorí Ladislav Balódi (Most-Híd) a Zsolt Simon? Viac vo videu TV Pravda.

Video

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon zákon označil za hlúpy a obrátil sa na prezidenta SR Andreja Kisku, aby ho vrátil do parlamentu na opravu. Simon tiež upozorňuje, že za schválenie hlasoval aj Most-Híd.

Opatrenie podľa Simona „hneď vyvolalo medzinárodné napätie medzi Slovenskom a Maďarskom“. Tvrdí, že z maďarskej strany sa ozývajú požiadavky, aby Maďarsko prerušilo styky so Slovenskom. „Obávam sa, že by niekoho mohlo napadnúť aj to, aby sa prijalo recipročné opatrenie a zakáže sa spievanie slovenskej hymny slovenskej menšine na území Maďarska,“ povedal na tlačovej konferencii Simon. Spomínanými hlasmi z Maďarska je podľa Simona strana Jobbik.

Vyzýva na pokojné riešenie. „Existuje ešte priestor. Poslal som list prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby zákon nepodpísal a vrátil ho parlamentu. Aby mali poslanci možnosť zákon opraviť. Verím, že tejto požiadavke vyhovie,“ doplnil. Vznikla aj petícia, ktorej cieľom je, aby nebolo zakázané spievanie maďarskej hymny na Slovensku.

Simon oslovil maďarské občianske a politické organizácie okrem Mosta-Híd, aby sa pridali. „Aby sa Maďari zjednotili a chránili svoje záujmy,“ povedal Simon. Most-Híd podľa jeho slov ukázal, že nechráni Maďarov na Slovensku, hoci je vo vláde a mal tak robiť. Simon pripomenul, že návrh predložila SNS a prešiel aj hlasmi Mosta-Híd.

Nezaradený poslanec poukazuje, že zákon môže spôsobiť aj to, že veriaci nebudú môcť spievať hymnu. „Táto hymna je aj liturgická pieseň. A keď ju niekto bude spievať pred kostolom, je to pod hrozbou sankcií,“ poznamenal Simon, podľa ktorého je to absurdné.

Zákon kritizuje aj mimoparlamentná SMK. Zdôrazňuje, že hymna je dôležitou súčasťou kultúrnej identity. Žiada zrušiť zákaz, obrátila sa na Kisku, aby zákon vetoval. "Okrem toho vyzýva šiestich poslancov za Most-Híd, ktorí hlasovali za prijatie novely (Ladislav Balódi, Tibor Bastrnák, Elemér Jakab, Irén Sárközy, Štefan Vavrek a Péter Vörös), aj poslanca maďarskej národnosti Gábora Grendela, aby sa vzdali svojho mandátu.

SMK poukazuje, že novela z dielne SNS zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

SNS chcela zmenou zákona viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy „znamenie štátneho znaku“ či „národný symbol“.

Jobbik žiada reakciu na obmedzenie spievania cudzej hymny v SR

Maďarská najsilnejšia opozičná strana Jobbik požaduje od maďarskej vlády, aby zmrazila vzájomné maďarsko-slovenské vzťahy až dovtedy, kým v SR nevznikne záruka na odvolanie zákona obmedzujúceho spievanie maďarskej hymny, informovala vo štvrtok agentúra MTI.

Poslanec Jobbiku János Bencsik, ktorý je šéfom pracovnej skupiny národnej politiky, označil za poburujúce a neprijateľné rozhodnutie slovenského parlamentu z 27. marca, v zmysle ktorého je zakázané hranie a spievanie hymny cudzích krajín, ak sa na podujatí nezúčastňuje oficiálna delegácia danej krajiny.

Opozičný politik ostro kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána za to, že podobné kroky na potlačenie práv Maďarov žijúcich na Slovensku nechala bez odozvy. Bencsik pripomenul, že Orbán vlani po letnom stretnutí so slovenským premiérom „prakticky do neba vychválil opatrenia Slovenska v oblasti starostlivosti o menšiny“.

© Autorské práva vyhradené

450 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Zsolt Simon #zákaz spievania štátnej hymny