VIDEO: Matovič ponúkol milión eur za zverejnenie nahrávky jeho komunikácie s Kočnerom

O dvadsiatich milónoch, Plešatom, Mirovi, Fedorovi, ktorý má vplyv na ješitného plešatého, Mikim, Rišovi, Radičovej či Majskom sa mal zhovárať líder OĽaNO Igor Matovič s Marianom Kočnerom. Prepis údajnej komunikácie zverejnil vo štvrtok samotný Matovič na sociálnej sieti. Označuje ho za podvrh. Matovičove odpovede ku kauze sú však nejednoznačné.

04.04.2019 23:37 , aktualizované: 05.04.2019 19:49
debata (804)

VIDEO: Hovorí Matovič (OĽaNO) pravdu? Najprv nazval údajný prepis jeho rozhovoru s Kočnerom bludmi. Pri otázke na kľúčovú časť, či teda nehovoril s Kočnerom o miliónových úplatkoch však povedal, že si to nepamätá… Pozrite si viac vo videu TV Pravda, kde si okrem čudnej odpovede Matoviča môžete pozrieť aj reakcie poslancov Erika Tomáša (Smer) a Gábora Grendela (člen poslaneckého klubu OĽaNO).

Video

Matovič v piatok na tlačovej konferencii vyzval „mafiu“, aby zverejnila originálnu nahrávku rozhovoru medzi ním a Kočnerom. Ponúkol odmenu milión eur. Matovičovi, ktorý sám svojho času zverejnil informácie od anonymu, sa nepáči, že médiá zverejnili údajný prepis ich rozhovoru. Podľa neho ho neprávom spájajú s človekom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára.

Prepis označil za pamflet a blud. Na orgány činné v trestnom konaní sa však obrátiť neplánuje. Nedôverujem ľuďom, ktorí stoja na čele Generálnej prokuratúry, povedal Matovič.

„Je to absolútny výmysel. Čisté bludy, toto nie je rozhovor, ktorý som absolvoval s Marianom K. Je to podvrh. Do nedele do večera, keď prídu, nech ho doručia. Majú milión eur, keď tam bude to, čo napísali,“ povedal Matovič. Stretnutie s Kočnerom priznáva, nepamätá si však presne jeho obsah. „Mal som s ním jedno stretnutie. Písal mi, jednu SMS si pamätám, písal mi, že chce byť 150-ka na našej kandidátke. Nemal som žiadny aktívny kontakt,“ doplnil Matovič.

Z rozposlania údajného prepisu podozrieva Antona Železníka. Ten mu poslal podľa poslanca aj výhražné SMS, aby neuverejňoval komunikáciu Šufliarskeho s Kočnerom. Matovič ho nazval psychicky chorým človekom. Železník poprel, že stojí za týmto prepisom. Lídra OĽaNO vyzval, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, pretože je podľa neho v konflikte záujmov. Železník plánuje podanie na policajnú inšpekciu. Ako tvrdí, obvodné policajné oddelenie v Trnave odmieta jeho trestné stíhania proti Matovičovi.

Remišová nepovažuje za správne stretávať sa s ‚mafiánmi‘

Denník Pravda sa opýtal Matovičových spolustraníkov, či svojmu šéfovi veria a či budú žiadať od neho vysvetlenie. Veronika Remišová, predsedníčka klubu OĽaNO, odpovedala cez textovku. „Uznávam, že prepisy môžu byť podvrh. Na druhej strane však nepovažujem za správne stretávať sa s ľuďmi na mafiánskych zoznamoch,“ reagovala Remišová.

Tomáš Koziak, politológ, si myslí, že milión eur je dostatočný motivačný faktor, aby niekto nahrávku poskytol, ak existuje. „Nepochybne je to však teatrálne,“ zhodnotil Matovičovo gesto Koziak a pripomenul milión eur, ktoré ponúkal bývalý predseda vlády Robert Fico za informácie, ktoré by pomohli chytiť páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Politológ poznamenal, že Matovič peniaze na rozdiel od vtedajšej premiérovej tlačovky nedal na stôl.

Pokus o srandu?

Podľa prepisu Kočner povedal Matovičovi, že „Plešatý s Mirom boli na vás pekne nasraní“. Odpoveď: „Jakože za tých 20? Myslel som si. Vy by ste to položili za 20? Ja nebudem nikomu žrať z ruky a tolko krmiva ani nemajú.“ Kočner sa ďalej pýta, koľko by bolo treba, 50? Matovič sa mal počudovať, či by toľko dali. Podnikateľ naznačuje, že by sa vedel spýtať a teda zrejme aj 50 miliónov zohnať. Politik pokračoval, že ho „Radičová totálne vytočila, jak nás obišla pri programovom vyhlásení vlády“.

Táto časť rozhovoru sa zrejme týka situácie z júna 2010, keď Matovič ako čerstvý poslanec Národnej rady vyhlásil, že dostal ponuku od človeka, s ktorým sa dobre pozná, aby za úplatok 20 miliónov položil novú vládu Ivety Radičovej. Matoviča sa vtedy verejne zastal aj Richard Sulík, predseda SaS, na ktorej kandidátke sa dovtedy podnikateľ dostal do parlamentu.

Tri dni po tomto vyhlásení však Matovič vyhlásil, že išlo o žart. Hoci mu kamarát peniaze ponúkol, malo ísť len o vtip. „Neberiem to ako pokus o podplácanie, ale ako pokus o srandu,“ vyhlásil vtedy Matovič.

Od politiky k Majskému

Podľa prepisu sa údajný rozhovor Matoviča s Kočnerom ďalej točil okolo vtedy aktuálnej politickej situácii, novej vláde, nezhodách medzi Radičovou a Mikulášom Dzurindom z SDKÚ. Spomínali aj Sulíka a Juraja Miškova, ktorý bol ministrom hospodárstva za SaS.

Hovorili aj o ďalšom kontroverznom podnikateľovi Jozefovi Majskom. Kočner sa chváli, že len vďaka nemu nie je Majský „v diere“, teda vo väzení. Pár slov venovali aj Pavlovi Ruskovi, „nejakom Doležajovi“, ktorého má Pavol Rusko v Trnave a Matovič ho pozná.

Ten sa ďalej posťažoval, že chcú s manželkou investovať do nehnuteľností. A nakoniec Kočner pozval politika na svoju chatu na Donovaloch. „Príďte niekedy ku nám na Donovaly, s rodinkou na víkend. Je tam slušná spoločnosť, však uvidíte,“ mal povedať Kočner. „Uvidzíme, ale ešte vám zavolám, ked móžem, néčo by ma zaujímalo ohladom toho Marhulu (Marhula je pôvodné meno Majského – pozn. red.) a tak,“ tak znela Matovičova odpoveď.

Matovič: Je to pomsta za Šufliarskeho

Matovič na sociálnej sieti nepoprel, že sa s Kočnerom rozprával. „Ide o bludy a evidentne mal niekto tvorivú chvíľku,“ napísal. A dodal: „Zverejnite nahrávku, určite ju máte, nešírte bludy. Nevážení členovia slovenskej mafie, je mi ľúto, ale mňa nezastrašíte a ja vás raz zavrem všetkých dojedného“. Podľa neho ide o pomstu za to, že zverejnil časť komunikácie medzi Kočnerom a prvým námestníkom generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. „Malý odvážny chlapec im s prakom a jednou dobre mierenou zostrelil ich kámoša Šufliarskeho a majú preveliký strach z toho, čo bude nasledovať… a tak zvolili cestu šírenia výmyslov,“ komentoval Matovič na sociálnej sieti.

VIDEO: Matovič minulý týždeň priznal, že sa v minulosti stretol s Kočnerom. Minulý týždeň zároveň Matovič, pred druhým kolom volieb prezidenta, zverejnil SMS medzi Kočnerom a prokurátorom Šufliarskym, čo Šufliarskeho stálo kreslo prvého námestníka generálneho prokurátora.

Video

© Autorské práva vyhradené

804 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Igor Matovič #prepis rozhovoru