Slováci podceňujú ochorenia srdca

Srdcovocievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí. Ročne si vyžiadajú takmer 24-tisíc životov a trpí nimi viac ako polovica ľudí nad 40 rokov. Napriek tomu si ľudia ich nebezpečenstvo stále plne neuvedomujú.

06.04.2019 13:00
debata (8)

Až 59 % dospelých si myslí, že u osôb starších ako 40 rokov spôsobujú najviac úmrtí onkologické ochorenia. Kardiovaskulárnym chorobám toto smutné prvenstvo priznáva len 38 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse pre spoločnosť Novartis. Skutočnosť je presne opačná. Na srdcovocievne ochorenia v roku 2017 umrelo na Slovensku takmer 24-tisíc ľudí, na onkologické vyše 13-tisíc ľudí. Alarmujúcim je najmä fakt, že počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia je v posledných rokoch konštantný a neklesá.

„Základom liečby je, aby pacient pochopil, akým ochorením trpí. Je pravda, že vďaka medicínskemu pokroku dnes vieme lepšie liečiť ochorenia srdca a ciev, na strane druhej sú to práve kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sa výrazne podieľajú na štatistikách úmrtnosti na Slovensku. Vo svojej klinickej praxi sa často stretávam s tým, že pacienti si nepripúšťajú, že na ochorenie srdca môžu zomrieť," povedal Peter Hlivák, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Za relatívnou ľahostajnosťou voči týmto ochoreniam stojí aj fakt, že si ich pacienti nevedia predstaviť. „Tieto ochorenia častokrát nebolia. My ako kardiológovia sme úspešní. Keď niekto dostane infarkt, zavolá si sanitku, za tri dni je doma a povie prekonal som infarkt a mám sa výborne. Ale ľudia si neuvedomujú, že tým, že sme im zachránili život, sme im nevrátili zdravie. Od tohto momentu ostávajú chronicky chorí,“ upozorňuje Eva Gonçalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Primárka pripomenula, že úspešné zvládnutie každého chronického ochorenia si vyžaduje dlhodobú spoluprácu medzi lekárom a pacientom, čo sa v prípade srdciarov až tak nedarí. Pri onkologických ochoreniach je komunikácia zo strany pacienta oveľa aktívnejšia.

Srdcovocievne choroby majú ročne na svedomí viac ako 185-tisíc hospitalizácií. Najnebezpečnejším v tejto skupine je srdcové zlyhávanie. Za posledných 10 rokov počet hospitalizácií v dôsledku srdcového zlyhávania dramaticky stúpol, z 10-tisíc na 26-tisíc, čo je takmer trojnásobný nárast. Je to chronická choroba, ktorá sa nedá vyliečiť. Srdce nedokáže uspokojiť požiadavky organizmu na prívod kyslíka, nedokáže pracovať dostatočne rýchlo tak, ako to telo potrebuje. „Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je nepriaznivá. Až polovica pacientov zomiera v priebehu piatich rokov,“ dodala docentka Gonçalvesová.

Srdcové zlyhávanie môže byť spôsobené vrodenou poruchou srdca, ľudia si ho môžu privodiť aj sami, a to nesprávnym životným štýlom, nadmerným požívaním alkoholu či užívaním drog. Odhaliť ho nie je ľahké, nedá sa diagnostikovať pri bežnej prehliadke. Jeho príznaky sú navyše podobné ako pri infarkte. Medzi typické symptómy patrí dýchavica, opuch končatín – najmä členkov a celková slabosť a únava. Srdcové zlyhávanie je v drvivej väčšine prípadov diagnostikované až pri prvej hospitalizácii. „Odhalí sa, až keď je veľmi zle, lebo tie symptómy sú veľmi neurčité. Najdôležitejší nástroj na diagnostikovanie srdcovocievnych chorôb je rozhovor s pacientom," upresnila primárka. Medzi rizikové faktory patrí viacero ochorení, najmä však vysoký krvný tlak, cukrovka, obezita či už prekonané infarkty.

Šírenie osvety ohľadom kardiovaskulárnych ochorení si vzala za svoje pacientska organizácia Hlas nášho srdca. Tá stojí za celoslovenskou kampaňou Červené ponožky. „Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o srdcovom zlyhávaní, príznakoch tohto ochorenia a hovoriť o dôležitosti prevencie a čo najskoršej diagnostike tohto ochorenia,“ vysvetlila Anna Kasardová, predsedníčka občianskeho združenia Hlas nášho srdca. Podľa jej slov chcú osloviť najmä ešte nediagnostikovaných pacientov. Kampaň bude priebehať počas Medzinárodného týždňa srdcového zlyhávania od 29. apríla do 10. mája v desiatich slovenských liečebných kúpeľoch.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #srdcovo-cievne ochorenia