Polovica ľudí Kisku v politike nechce, on sa cíti pripravený byť premiérom

Prezident Andrej Kiska si vie predstaviť, že by bol premiérom. V súčasnosti však podľa neho ešte nie je namieste riešiť túto otázku. Povedal to v nedeľnej relácii televízie Markíza Na telo.

07.04.2019 13:53 , aktualizované: 19:12
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (1075)

„Som pripravený urobiť všetko preto, aby sme krajinu vrátili späť ľuďom,“ hovorí Kiska.

Dôležité je podľa neho zabrániť potenciálnej koalícii strany Smer-SD s Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS) a avizovanou novou stranou Štefana Harabina. Strany ako Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH), Progresívne Slovensko (PS), Spolu a nová, volajme ju pracovne Kiskova, strana by mali spojiť sily, spolu prevziať moc a zodpovednosť za túto krajinu a vrátiť ju naspäť ľuďom, tvrdí súčasný prezident. Líder každej z týchto strán by podľa Kisku bol dobrým premiérom.

Vznik novej strany ohlásil Kiska spotom na sociálnej sieti. Konkrétne informácie o strane, jej názov ani ľudí, s ktorými bude spolupracovať, zatiaľ nezverejnil a opakuje, že tak urobí 17. júna. Vyzýva ľudí, aby sa k nemu pridali, pretože podľa neho nesmie ísť o stranu jedného muža. Svoje politické smerovanie Kiska označil za centristické.

Kiska potvrdil, že sa stretáva s expremiérkou Ivetou Radičovou, no neprezradil, či ju chce presvedčiť na vstup do strany. Na otázku, či bolo dôvodom, že sa ešte pred voľbami nespojil s PS a Spolu, že v potenciálnej trojkoalícii žiadal polovicu miest na kandidátke, Kiska neodpovedal.

Podľa Kisku má jeho strana potenciál osloviť voličov, ktorí mu veria ako osobe. Ak ich chcem osloviť, musia jasne vedieť, koho je to strana, kto je v jej vedení, a ktorým smerom ju chce viesť, hovorí. Doplnil, že pre založenie vlastnej strany sa rozhodol po rozhovoroch s predsedom SaS Richardom Sulíkom a tiež lídrami strán PS a Spolu.

Rozhovory s Kiskom o vstupe do jeho strany pre Pravdu potvrdil poslanec Gábor Grendel (OĽaNO). „Je pravda, že ma pán prezident oslovil, stretli sme sa, ale zatiaľ sme naše rozhovory neuzavreli. Teraz by bolo predčasné sa k tomu akokoľvek vyjadriť,“ povedal Grendel.

Čo sa týka financovania strany, kapitál na jej založenie podľa jeho slov má a až neskôr osloví ľudí, ktorí by mu mohli s financovaním pomôcť.

Na vyjadrenie predsedu strany Smer Roberta Fica, že Kiska je jedným z najlenivejších politikov a chce sa dostať k moci len preto, aby zamietol pod koberec rôzne podvody, Kiska zareagoval, že Fico z pohľadu dôveryhodnosti už klesol aj pod Mariana Kotlebu (ĽSNS) a jeho urážky sú len vykonštruované. Je to najnedôveryhodnejší politik našej krajiny a myslím, že jeho slová už nikto neberie vážne, uzavrel Kiska. Do vlády so stranou Smer ani s ĽSNS by podľa jeho slov nešiel za žiadnych okolností.

Podľa prieskumu takmer polovica ľudí chce, aby Kiska z politiky úplne odišiel

Výsledky prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza ukázali, že 49,2 percent ľudí chce, aby prezident úplne z politiky odišiel. Založiť stranu by mal podľa 19,4 percent opýtaných a vstúpiť do inej strany by mal podľa 18 percent ľudí.

Zeman vo voľbách podporil Šefčoviča, Kiska na svoju poslednú prezidentskú cestu zamieri do Česka

Čaputová v druhom kole prezidentských volieb porazila Maroša Šefčoviča, ktorého český prezident Zeman pred hlasovaním podporil.

Podľa Kisku požiadal o stretnutie s českou hlavou štátu Šefčovič. Kiska dodal, že Zeman sa vyjadroval ku slovenským prezidentským voľbám aj pred piatimi rokmi. Proti Kiskovi podporil Roberta Fica. „V oboch prípadoch sa ukázalo, že to asi nemá zmysel. Myslím, že ani Slováci nemajú radi, keď im niekto niečo odporúča,“ povedal.

Zemanovu podporu Šefčoviča ale odmietol označiť za tzv. bozk smrti. Nezohrala podľa neho zvláštnu úlohu, maximálne vyvolala otázniky, prečo by mali slovenskí občania dbať na odporúčanie zo zahraničia. „Myslím, že bozk smrti mu dala strana, ktorá ho nominovala, strana Smer – sociálna demokracia. Toto bol základný bozk smrti,“ uviedol Kiska.

Kiska ako prezident mal byť nadstranícky a podporil vo voľbách Čaputovú.

Okrem toho, že vystúpil na Markíze, bol Kiska hosťom aj v Českej televízii.

Slovenský prezident zamieri na svoju poslednú cestu pred odchodom z funkcie do Česka. S prezidentom Milošom Zemanom by sa mali zísť v Lánoch, povedal dnes Kiska v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca. Do Čiech sa chystá tiež na prvú návštevu Kiskova nástupkyňa Zuzana Čaputová.

Kiska v Českej televízii povedal, že vo svojej poslednej prezidentskej ceste má jasno. „Bude do Čiech. Pokiaľ viem, máme sa s pánom prezidentom Zemanom zísť v Lánoch, tak sa veľmi teším. Máme niektoré rozdielne názory, ale to nebráni tomu, aby sme na osobnej úrovni mali priateľský vzťah, takže sa teším na stretnutie,“ povedal Kiska.

Čaputová už po zvolení povedala, že krátko po inaugurácii v polovici júna pôjde do ČR na prvú zahraničnú návštevu. Zeman jej potom v liste zagratuloval a na návštevu Českej republiky ju pozval.

VIDEO: O Kiskovej strane diskutovali politici aj v minulotýždňovej relácii TV Pravda Ide o pravdu. Motiváciou Kisku je post ministra vnútra, nevylúčil Ondruš. Podľa Matoviča Kiska ohrozuje Sulíka. Pozrite si reláciu v nasledujúcom vi­deu.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Kiskova strana