Podľa Číža by Ústavný súd mohol byť kompletný do dvoch, troch mesiacov

Ústavný súd SR by mohol byť kompletný a funkčný do dvoch až troch mesiacov. Vie si to predstaviť podpredseda poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Miroslav Číž. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

07.04.2019 15:22
debata (24)

„Máme šancu, že na májovej schôdzi, pokiaľ ten proces pôjde tak, ako pôjde, pretože, zdá sa, že základné politické dohody sa podarilo dosiahnuť, takže sa dá predpokladať, doplnenie ďalších sudcov bude plynulé,“ povedal Číž. Proces výberu kandidátov na ústavných sudcov pritom označil za „vcelku uspokojivý“.

Zdôraznil, že obdobne zdĺhavé, náročné a vážne boli procesy pri voľbách už v minulosti, a to nielen na Slovensku a netrvali mesiac. Podľa neho sa nečakalo, že všetkých 18 kandidátov na ústavných sudcov bude zvolených hneď. „Pokiaľ bude prezident konať, tak máme ústavný súd, ktorý môže rozhodovať plnohodnotne o každých veciach, keďže bude funkčné plénum,“ skonštatoval na margo zvolenia doterajšieho počtu kandidátov.

Na vyváženosť a nadstraníckosť upozorňuje aj predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. „Nejde o to, aby boli ústavní sudcovia koaliční alebo opoziční. Nám ide o to, aby na ústavnom súde boli ľudia, ktorí v prvom rade rešpektujú zákon. Sú tu pre všetkých ľudí,“ skonštatovala Remišová s tým, že snaha o spoločné rokovania z ich hnutia bola. Za fakt, že sa stále nepodarilo navoliť všetkých kandidátov, sa necíti zodpovedná. „My sme si svoju ústavnú povinnosť splnili,“ doplnila.

Spolupráci sa nebráni ani koaličný Most-Híd. „Našej strane sa dá vyčítať všeličo, ale to, že by sme nevedeli, ako spolupracovať, nie. Spolupráca nie je ale to, že ja ti poviem, čo máš robiť. Ak si to urobil, tak spolupracuješ, ak si to neurobil, tak nespolupracuješ,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz. Spoluprácu a dohody v politike podporuje, ale nemalo by to byť kapituláciou alebo podmieňované ultimatívnymi vyjadreniami. Takéto formulovanie ponuky na rokovania opozícia odmieta.

Ravasz však v súvislosti s voľbou hovorí o spoločnej zodpovednosti. „Je to naša spoločná zodpovednosť. Takže potrebujeme seriózny prístup, zodpovedný prístup k tejto veci a zvoliť tých kandidátov čo najskôr,“ doplnil.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Číž #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov