Veštica aj kauza popravy. Okolo Kočnera je rušno

Okolo podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, sa vynárajú nové informácie. Jeho meno sa začína objavovať v súvislosti s popravou Jána Takáča spred šestnástich rokov, ktorý viedol gang takáčovcov. Najavo tiež vyšlo, že vyšetrovateľ vypočúval vešticu zo Štiavnických Baní, ku ktorej Kočner sporadicky chodieval.

08.04.2019 09:17 , aktualizované: 19:02
debata (155)

Podnikateľa v prípade likvidácie Jána Takáča mal vo výpovedi uviesť bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth, ktorý je svedkom vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uviedla to TV Markíza. Podľa nej sa mal Tóth nedávno dozvedieť, že Kočner mal dodať strelné zbrane pre vykonávateľov Takáčovej popravy. Z nej polícia obvinila štyroch mužov. Ide o členov konkurenčnej mafiánskej skupiny piťovci. Bos tejto skupiny Juraj Ondrejčák prezývaný Piťo sa v marci pred dvoma rokmi priznal, že dal pokyn na Takáčovu likvidáciu. Ako dôvod uviedol odplatu a vyrovnávanie si účtov.

Strelec Ľuboš Zelman s ďalšími dvoma komplicmi Matejom Šalagom a Marekom Orlíkom zavraždil v júli 2003 za bieleho dňa v bratislavskej časti Kramáre šéfa gangu Takáča. Strieľal zo samopalu s tlmičom, keď Takáč nastupoval do svojho mercedesu. Po tom, čo Zelmanovi zlyhal samopal, vystrelil na obeť aj z nelegálne držanej pištole. V zásobe mal mať aj ručné granáty. Bos takáčovcov zomrel na mieste. Zelman sa k poprave priznal.

Kočner sa mal na vražde angažovať tak, že zohnal zbrane, ktoré sa vtedy použili. Motiváciou mal byť spor s Takáčom o podiel v spoločnosti Technopol. Polícia sa k týmto informáciám nevyjadruje. „Vo veci týkajúcej sa vyšetrovania trestnej činnosti „piťovcov“ je stále platný pokyn dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zákaze poskytovania akýchkoľvek informácii, a to až do právoplatného skončenia veci,“ reagoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. Hovorca potvrdil, že vyšetrovanie v tejto veci naďalej prebieha, obvinené sú štyri osoby a Kočner medzi nimi nie je.

Piťo bol na výsluchu minulú stredu, či to malo súvislosť s výpoveďou Petra Tótha, prokuratúra nepotvrdila. „Úrad špeciálnej prokuratúry sa k prípadom, v ktorých prebieha vyšetrovanie, nebude podrobnejšie vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ odkázala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Denník Pravda oslovil advokáta Petra Filipa, ktorý zastupuje Ondrejčáka, s otázkou, či sa stretol s menom Kočnera v kauze Takáčovej vraždy. „Nie,“ odpovedal stručne Filip.

Podľa Lucie Kurilovskej, odborníčky na trestné právo, sa stáva, že aj po 20 rokoch sa v trestnej veci objavia nové skutočnosti. „Kľudne môže svedok po toľkých rokoch vypovedať. Treba si to však overiť a poskladať celú mozaiku,“ pripomenula Kurilovská.

Asi pred troma týždňami vyšetrovatelia vraždy novinára a jeho snúbenice vypočuli kartárku, ku ktorej chodil Kočner s prestávkami 17 rokov. Mal sa u nej zastavovať v Štiavnických Baniach počas jeho ciest na Donovaly. Políciu podľa televízie JOJ, ktorá s touto informáciou prišla, zaujímalo, či sa veštice pýtal na zavraždených snúbencov. Veštica to mala poprieť. Kočnerove otázky smerom k médiám sa vraj týkali iba toho, kedy mu už dajú pokoj. Podnikateľ k nej mal chodiť sám, mená ostatných obvinených z dvojnásobnej vraždy od neho nikdy nepočula.

Prominentný zákazník sa jej mal pýtať na politiku, na chudnutie, cvičenia, prírodné liečivá, operácie, zdravie a deti. Položiť jej tiež mal otázku, či jeho dobrý kamarát zostane vo funkcii na Generálnej prokuratúre. V tom čase ju viedol Dobroslav Trnka. Žena mu mala vyveštiť, že ho už znova nevymenujú.

„Je samozrejme povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní vypočuť takúto osobu, ak bola v blízkom kontakte s obvineným Marianom K., či nedisponuje informáciami na objasnenie prípadu,“ reagoval bezpečnostný analytik Milan Žitný na to, či výpoveď veštice môže byť relevantná. „Z laického hľadiska sa môže zdať zvláštne vypočuť vešticu, ale svedkom môže byť ktokoľvek, kto môže poskytnúť relevantné informácie, s ktorými sa ďalej pracuje,“ poznamenala Lucia Kurilovská, ktorá prezradila, že ľudia sa jej pýtajú, či má veštica podobnú povinnosť uchovať tajomstvo ako napríklad kňaz. „Neviem, či majú niekde niečo spísané, ale spirituálne tajomstvo zákon nepozná,“ uzavrela Kurilovská.

Kočner je väzbe od júna minulého roka pre falšovanie miliónových televíznych zmeniek. Okrem toho je obvinený v štyroch ekonomických trestných veciach a za nedovolené ozbrojovanie.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.


VIDEO: Kočner 3. apríla po prvý raz vypovedal vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v pozícii obžalovaného. Po niekoľkohodinovom výsluchu v Nitre jeho advokát Marek Para povedal, že Kočner sa bráni akejkoľvek spojitosti s vraždou. Naopak, podávajú niekoľko trestných oznámení.

Video

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka