Zmluvu s USA poslanci asi neuvidia

V kauze 93 miliónov eur, ktoré majú ísť na rekonštrukciu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni pri Malackách, stále nie je jasno. Poslanci parlamentného výboru pre európske záležitosti chcú vidieť súčasnú verziu zmluvy o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA, ktorá počíta s touto investíciou. Rezort diplomacie, ktorý kontrakt vyjednáva, sprístupnenie textu zatiaľ neplánuje. Zmluva naštrbila vzťahy v koalícii, po tom, čo ministerstvo obrany vedené nominantom SNS Petrom Gajdošom peniaze z USA odmietlo s tým, že Američania ich podmieňujú prítomnosťou armády USA na našom území.

09.04.2019 08:00
debata (131)

Gajdoš už poslal rezortu diplomacie požiadavku na zverejnenie zmluvy. Podľa informácií denníka Pravda minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru) poslal minulý štvrtok Gajdošovi odpoveď. V liste Lajčák píše, že podľa pravidiel pre uzatváranie medzinárodných zmlúv návrhy kontraktov v štádiu rokovaní nepodliehajú sprístupneniu podľa infozákona. Rezort však prediskutuje s americkou stranou „možnosti zdieľania textu návrhu dohody“.

"Maďarsko podpísalo túto dohodu so Spojenými štátmi minulý štvrtok, takže predpokladám, že v najbližších dňoch sa text tejto dohody dostane aj na Slovensko a budú sa môcť naši ľudia naň pozrieť. Verím, že sa tým skončí to vymyslené strašenie ohrozením našej suverenity.

Keď Maďarsko takú dohodu podpísalo, alebo ju považuje dobrú pre seba, tak asi nebude zlá pre Slovensko," reagoval minister Lajčák, ktorý v minulosti viackrát zdôraznil, že vyjednávania o zmluve nepredstavujú žiadne narušenie suverenity Slovenska, porušenie ústavy či trvalú prítomnosť vojsk USA.

Pravda oslovila s otázkou zverejnenia kontraktu americkú ambasádu v Bratislave. Veľvyslanectvo pripomenulo, že konečná podoba dohody sa môže v priebehu vyjednávaní výrazne zmeniť „Rokovania o zmluve obrannej spolupráce medzi USA a SR prebiehajú, nemôžeme verejne špekulovať o forme alebo obsahu akejkoľvek konečnej dohody počas prebiehajúcich rokovaní,“ uviedol pre Pravdu hovorca veľvyslanectva Griffin Rozell.

Podľa Rozella zmluva vytvorí právny rámec pre realizáciu projektov, na ktoré prispejú USA. „Schválenie jedného alebo všetkých projektov financovaných z amerického programu Európska iniciatíva odstrašenia na letiskách Malacky a Sliač nie je predpokladom pre ďalšie možné projekty v oblasti infraštruktúry a spolupráce,“ doplnil hovorca ambasády.

„Chceme to vidieť, aby sme verejnosť vedeli ubezpečiť, že nič také sa nechystalo. Žiadne základne, žiadni vojaci, žiadni Američania,“ trvá na svojom predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer).

Ministerstvo obrany zakázalo vstup americkým expertom na obe letiská kvôli príprave projektov na letiskovej infraštruktúre. V januári to listom oznámilo americkej ambasáde, expertov označilo za nežiaducich. Hovorkyňa rezortu Danka Capáková dodala, že rezort má na rekonštrukciu pripravený vlastný plán, ktorý vyplýva z nášho Dlhodobého plánu rozvoja obrany.

"Sú v ňom zdroje na modernizáciu letísk vrátane peňazí z programu bezpečnostných investícií NATO, ktoré pôjdu zo stáleho rozpočtu NATO všetkých prispievajúcich členov aliancie, " ozrejmila.

Finančnú injekciu od USA na podobný účel dostalo Estónsko, ktoré problém s takouto spoluprácou nemá. „USA pomáhali rozvíjať infraštruktúru na estónskej leteckej základni v Ämari,“ spresnil pre Pravdu Andres Sang, námestník riaditeľa oddelenia strategických komunikácií ministerstva obrany Estónska. Projekt bol prezentovaný vlani na jeseň ako jeden z prvých v rámci amerického programu pre východné krídlo NATO.

„Americké investície do infraštruktúry Ämari sú celkovo okolo 67 miliónov USD, investície NATO 38 miliónov eur a investície Estónska okolo 80 miliónov eur,“ vyčíslil Sang. „Po ukončení projektov bude infraštruktúra naďalej riadená estónskymi obrannými silami,“ zdôraznil.

Peniaze na naše letiská majú ísť z amerického programu Európska iniciatíva odstrašenia, ktorý je súčasťou posilňovania východnej hranice NATO. Zmluvu o obrannej spolupráci s USA ministerstvá diplomacie a obrany vyjednávajú viac ako dva roky. Kým predtým Gajdošov rezort tvrdil, že modernizácia posilní našu schopnosť podporiť spojencov z NATO, pred desiatimi týždňami zmenil názor a začal vyhlasovať, že na našom území cudzie vojská nechce.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #ministerstvo zahraničných vecí #obranná dohoda