Radu prokurátorov znepokojili kontakty niektorých vedúcich prokurátorov

Kontakty niektorých vedúcich prokurátorov na Generálnej prokuratúre (GP) SR s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti znepokojili Radu prokurátorov SR. Tá vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby v takýchto prípadoch prokurátorov odvolal z funkcie.

08.04.2019 15:46
jaromír čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (33)

„Uvedomujeme si, že takéto kontakty vrhajú zlé svetlo na prokuratúru ako plnohodnotne fungujúcu inštitúciu slobodných a nezávislých prokurátorov,“ uviedla rada vo svojom pondelkovom vyhlásení s tým, že sa od podobných kontaktov a praktík dištancuje.

Generálneho prokurátora vyzvala, aby v prípade, ak nadobudne vedomosť o podobných kontaktoch ďalších prokurátorov, odvolal tieto osoby z vedúcich funkcií. „Rada je pripravená poskytnúť mu bezodkladnú súčinnosť v zmysle zákona,“ doplnila.

Vo vyhlásení apelovala rada aj na výberové komisie, aby pri výbere prokurátorov dôsledne prihliadali aj na ich morálne a charakterové vlastníctvo. Čižnára vyzvala tiež na to, aby do vedúcich funkcií vymenoval len prokurátorov, ktorí takýmito vlastnosťami disponujú.

„Rada prokurátorov zároveň vyzýva predstaviteľov politickej moci, aby pri svojich mediálnych vystúpeniach neznevažovali celoživotnú prácu jednotlivých prokurátorov,“ doplnila.

VIDEO: Čo bolo v komunikácii medzi prokurátorom Šufliarskym a Marianom Kočnerom? Šufliarsky prišiel o miesto prvého námestníka generálneho prokurátora. Pozrite si video, v ktorom generálny prokurátor Jaromír Čižnár vysvetlil svoje rozhodnutie. (TV Pravda 29.3.)

Video
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Generálna prokuratúra