VIDEO: Kulisy z Perinbaby 2 začnú búrať

Planina červenkastej farby. A loď na kolieskach. Alebo schody, ktoré nikam nevedú. Dom, ktorý má iba zaujímavú fasádu a za ňou je vlastne nič. Okná sa nedajú otvoriť, za nimi je natiahnutý čierny igelit. Ešte pred niekoľkými dňami sa v odkalisku pri Markušovciach nakrúcalo pokračovanie legendárnej rozprávky Perinbaba 2.

08.04.2019 17:15 , aktualizované: 17:30
debata (4)

VIDEO: Boli sme sa pozrieť na miesta, kde Juraj Jakubisko nakrúcal pokračovanie legendárnej rozprávky Perinbaba2. Čochvíľa ich totiž zbúrajú…

Video

Dnes drevené kulisy čakajú na zbúranie. Hoci sa už začali šíriť klebety, že Jakubiskovci svoje kulisy nechali napospas a rozkrádajú ich najmä miestni osadníci. „Boli tu ešte minulý týždeň niečo nakrúcať, trvalo to dva dni. Bol tu štáb, množstvo ľudí, takže je tam trochu neporiadok. Je však už dohodnutá firma, ktorá všetko uprace a už tento týždeň sa fiktívne mestečko začne búrať,“ uviedol pre Pravdu zdroj z prostredia filmárskeho štábu.

Sám režisér Juraj Jakubisko si ako miesto nakrúcania vybral pre bežných ľudí zakázané odkalisko v blízkosti bývalého priemyselného závodu na spracovanie železnej rudy v Markušovciach v okrese Spišská Nová Ves. Pripomína totiž piesočnatú pláž. Ak by túto lokalitu filmári nenašli, v zálohe mali Mostecko v Českej republike. Na nakrúcaní pri Markušovciach okrem hercov účinkovali aj komparzisti z blízkych obcí. Možno aj to prispelo k vzniku fámy, ktorá sa šíri v posledných dňoch.

Kulisy z filmu Perinbaba 2. Foto: Robo Hakl, Pravda
kulisa, perinbaba 2, film Kulisy z filmu Perinbaba 2.

Minulý týždeň sa nakrúcala kráľovská hostina. V súčasnosti kulisy stráži súkromná bezpečnostná služba. Jej pracovník uviedol, že si mestečko chodia ľudia fotografovať. Búranie však potvrdila aj producentka Deana Horváthová-Jakubisková. „Je mi to ľúto, no kulisy sa nedajú donekonečna strážiť,“ uviedla.

Celý film sa nakrúcal na Spiši

Jakubisko na Spiši nakrúcal takmer celý film. Vraj tam našiel všetko, čo pre rozprávku potreboval. A navyše, splnil tak manželkinu podmienku, že všetky exteriéry sa musia nachádzať v okruhu tridsiatich kilometrov.

Prvú časť kultovej rozprávky mohli diváci vidieť v roku 1985. Pokračovanie sa začína tam, kde sa skončil pôvodný príbeh. Pri veternom mlyne, ktorý postavil Jakub. Z hercov bude hrať v pokračovaní len Petra Kolevská-Vančíková, ktorá predstavuje Alžbetku. Tentoraz je však už matkou 14-ročného Lukáša v podaní mladého herca Lukáša Frlajsa. Ten sa podobne ako jeho otec Jakub vyberie do sveta hľadať šťastie a lásku. Aj v tomto prípade na neho bude dávať pozor Perinbaba a na plátno sa vráti známa herečka Giuletta Masina. Hoci je talianska diva už 25 rokov po smrti, režisérovi pri jej „oživení“ pomôžu najnovšie filmárske technológie a počítačovú grafiku využijú vo viacerých scénach.

V pokračovaní Perinbaby sa objavia herci Ivan Romančík, René Štúr, Dan Nekonečný, Klára Cibulová. Česká herečka Sabina Skalická bude predstavovať mladú „Zubatú“. Štáb tvorila viac ako stovka ľudí a vo filme si zahrá aj vyše 170 komparzistov.

Filmovanie sa začalo v drevenom kostole v Kežmarku, kde sa aj pred tridsiatimi rokmi nakrúcali niektoré scény Perinbaby. Okrem odkaliska v Markušovciach sa rozprávka nakrúcala aj v Gelnici, kde využili filmári exteriéry pri kostole a kamennom moste a interiér Baníckeho múzea. Diváci uvidia aj okolie Spišskej Novej Vsi či Tomášovský výhľad v Slovenskom raji.

Kým v prvom diele hudbu pripravil Peter Hapka, teraz sa o ňu postarajú známi českí skladatelia Ondrej Soukup a Jan Jirásek.

Filmárov okradli

Nakrúcanie malo aj nepríjemnú udalosť, keď filmovému štábu počas večere z penziónu v Spišských Tomášovciach zmizli z izieb veci v hodnote takmer 19-tisíc eur. Policajtom sa podarilo zlodejov odhaliť rýchlo a vypátrali až 95 percent ukradnutých vecí. Z krádeže v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva vyšetrovateľ obvinil až 15-krát súdne trestaného 38-ročného Radoslava, 23-ročného Andreja, ktorý bol už 2-krát súdne trestaný, a 29-ročného Tomáša, ktorý bol odsúdený trikrát.

Rozprávku by mohli uvidieť diváci na Vianoce 2019.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Perinbaba 2