Najvyšší súd odložil rozhodnutie o rozpustení ĽSNS

Najvyšší súd SR (NS SR) prerokováva návrh generálneho prokurátora na rozpustenie krajne pravicovej strany ĽSNS. Nie je známe, či súd dnes vynesie aj verdikt. Na dopoludnie ĽSNS zvolala pred budovu súdu v centre Bratislavy zhromaždenie, ktoré sa následne presunulo pred budovu generálnej prokuratúry, kde bolo približne do 15.00 hodiny. V okolí platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Situáciu sledujeme online.

09.04.2019 09:00 , aktualizované: 17:39
ĽS NS, rozpustenie strany, marian kotleba Foto: ,
Senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom verejnom pojednávaní bude rozhodovať vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS.

17:35 Súd sa za účelom rozhodnutia odročuje na 29. apríla na 10. hodinu.

17:07 Prokurátor prednáša záverečné ustanovenia, trvá na obžalobe.

16:30 Pojednávanie prerušili na 15 minút z dôvodu porady súdneho senátu.

15:27 Pojednávanie sa opäť začalo. Vystupuje Marian Kotleba.

14:54 Pojednávanie sa prerušilo na 20 minút.

13:46 Podľa obhajcu Marian Kotleba nie je fašistom.

12:41 Obhajcovia strany vysvetľujú pojmy rasizmus a xenofóbia a vyjadrujú sa aj k domobrane.

12:28 Protesty proti strane ĽSNS aktivisti nezorganizovali, aby nedošlo ku konfliktným stretom oboch strán.

12:27 Aktivistka Alena Krempaská sa pre Pravdu vyjadrila, že s napätím očakáva výsledok pojednávania. Boli to práve aktivisti, kto podal návrh na Generálnu prokuratúru voči strane ĽSNS tri dni po zvolení do národnej rady v roku 2016. Návrh podpísalo okolo 30 000 ľudí. Prokuratúra dostala ďalších vyše 170 podaní s požiadavkou na rozpustenie strany Mariana Kotlebu.

12:08 Rokovanie sa prerušuje na 20 minút.

12:02 Advokát strany ĽSNS Hrádek počas obhajoby prezentoval úspechy strany, ktorá podľa neho v parlamente nie je izolovaná a za jej zákony hlasovali aj poslanci iných strán. Tých si strana žiadala predvolať.

11:42 Strana ĽSNS navrhla výsluch generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, prezidenta Andreja Kisku, exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, predsedu parlamentu Andreja Danka a predsedu strany Smer Roberta Fica.

11:26 Obhajca strany poukazuje aj na výrok predsedu parlamentu Andreja Danka z roku 2016, ktorý sľúbil, že urobí všetko preto, aby strana ĽSNS nefungovala.

11:21 S prejavmi vystupujú zástupcovia strany ĽSNS, vyjadrí sa každý jeden z prítomných členov, na záver predstúpi Marian Kotleba. Vyhlasujú, že návrh na zrušenie ich strany je len politickou objednávkou a prokuratúra podľa nich používa neprístupné dôkazy, medzi ktoré zaraďujú aj vyjadrovanie sa k budúcim volebným preferenciám strany.

11:06 Prokurátor prirovnal ĽSNS k inej Kotlebovej strane, Slovenskej pospolitosti – Národnej strane, ktorú Najvyšší súd rozpustil v roku 2006. "Je prirodzené, že žalovaná politická strana kritizuje vládu, ale kritizuje ju spôsobom, ktorý presahuje primerané politické hranice a medze. Podľa názoru žalobcu (strana) porušuje ústavu, zákon a medzinárodné zmluvy, "povedal prokurátor.

11:05 Prokurátor pokračuje v čítaní hlavných bodov obžaloby, podľa ktorej cieľom strany ĽSNS má byť odstránenie systému. Zároveň paušalizuje všetkých migrantov a prekračuje slobodu prejavu vo vzťahu k NATO.

10:33 Obžaloba číta z volebného programu strany, ktorý obsahuje aj návrh na opätovné zavedenie domobrany. „Urobíme poriadok s cigánskymi parazitmi v osadách,“ píše sa v ňom. Podľa žalobcu ide o priame prejavy rasizmu a xenofóbie. Rovnaký podtón majú podľa neho aj vystúpenia člena strany Milana Mazureka.

10:19 Členovia strany ĽSNS ešte pred pojednávaním vzniesli námietku voči šikanóznemu konaniu prokuratúry. Súd ju zamietol.

10:10 Sudkyňa na začiatku pojednávania skonštatovala, že nie sú žiadne právne prekážky pre začatie pojednávania, ani jedna strana v spore nemala námietky voči zaujatosti niektorého člena senátu.

9:50 Pojednávanie sa začalo. V miestnosti je prítomný aj Marian Kotleba a advokátmi jeho strany sú Radovan Hrádek, Tomáš Rosina a Peter Kupka.

9:45 „Neexistuje jeden právny dôvod, aby bola naša strana rozpustená,“ vyhlásil Kotleba pred začatím pojednávania.

9:39 Marian Kotleba spoločne so svojím tímom vstúpil do budovy Najvyššieho súdu SR. Pred ňou sa nachádza minimálne 150 sympatizantov strany. Na pojednávanie sa akreditovalo viac ako 50 novinárov.

Na snímke (zľava) advokát Radovan Hrádek,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kotleba, ĽSNS, súd Na snímke (zľava) advokát Radovan Hrádek, predseda strany Marian Kotleba, a advokáti Tomáš Rosina a Peter Kupka.

Rozpustenie strany

Slovenské súdy od vzniku republiky v roku 1993 zatiaľ nezrušili žiadnu parlamentnú stranu, pred 13 rokmi však Najvyšší súd SR rozpustil inú stranu Mariana Kotlebu, a to Slovenskú pospolitosť.

Súdne rokovanie o rozpustení strany sa deje takmer dva roky potom, čo generálny prokurátor Jaromír Čižnár spomínaný návrh podal. Prokuratúra označila ĽSNS za extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami, ktorá svojím programom a činnosťou porušuje slovenské ústavu, zákony i medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR. Generálna prokuratúra SR (GP SR) týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať NS SR návrh na rozpustenie tejto strany.

V budove súdu sú prítomné desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže vrátane pyrotechnikov a špeciálnej zásahovej jednotky a psovodi. Predpokladajú sa protesty kotlebovcov, ktorí by sa mali presunúť od budovy MS SR a NS SR pred budovu Generálnej prokuratúry (GP) SR na Gorkého ulici. Pred budovu MS SR približne od 8. hodiny začali prichádzať minibusy s označením tejto parlamentnej strany a začali sa zhromažďovať jej stúpenci.

O osude kotlebovcov rozhoduje päťčlenný senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Marian Kotleba #ĽSNS