Ministrom financií sa stane Ladislav Kamenický, jeho voľba mala byť kompromisom

Premiér Peter Pellegrini a predseda Smeru Robert Fico v Košiciach oznámili, že po Veľkej noci prevezme úrad ministra financií Ladislav Kamenický (Smer). Doterajší minister Peter Kažimír podá demisiu prezidentovi Andrejovi Kiskovi vo štvrtok. Ako informoval Fico, očakáva, že prezident poverí až do nástupu nového šéfa rezortu financií jeho vedením premiéra a predsedníctvo Smeru navrhne Kamenického do funkcie na budúci týždeň. Fico pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh na nového ministra, ktorý premiér predloží. Dodal, že stranícke procedúry sú v jeho rukách.

09.04.2019 12:04 , aktualizované: 14:32
debata (50)
Video: Fico s Pellegrinim uviedli nového ministra a ohlásili nový sociálny balíček.
Video

Budúci minister financií ešte ani neprevzal funkciu a už má jasné zadanie. Od januára znížiť dane a odvody. Kamenický v štruktúrach strany Smer pôsobí ako jeden zo šéfov bratislavskej okresnej organizácie. Je vnímaný ako rozvážny človek uprednostňujúci rokovania pred ostrými hádkami. O potenciálnom ministrovi financií je však zverejnených veľmi málo informácií, v parlamente chýba aj jeho životopis.

„Ak budem vymenovaný prezidentom SR za ministra financií, rád predstavím verejnosti a médiám svoju víziu a vyjadrím sa aj k aktuálnemu stavu rokovaní o nových návrhoch v rámci koalície. Až do môjho vymenovania sa nebudem k mojej nominácii ďalej vyjadrovať,“ povedal nádejný kandidát na post ministra financií Ladislav Kamenický.

Poslanec Ladislav Kamenický (48) je za stranu Smer predsedom výboru NR SR pre financie a rozpočet. Je tiež členom výboru pre európske záležitosti. Podľa informácií Pravdy sa v Smere ešte do pondeľňajšieho večera riešilo, či bude na čele rezortu financií stáť on alebo bývalý šéf daniarov František Imrecze. Proti jeho nominácii mal byť premiér Peter Pellegrini, ktorý mu vyčítal niektoré kauzy, keď bol šéfom daniarov. Predseda Smeru Robert Fico vraj na druhej strane upozorňoval, že za Imreczeho sa odhalili viaceré podvody s DPH a výber daní sa zvýšil najviac v histórii.

Voľba Kamenického napokon mala byť určitým kompromisom. Kamenický bol viackrát pri predkladaní kľúčových zákonov z dielne Smeru v parlamente. Preferoval rozpočtovú zodpovednosť aj také zákony, ktoré pomôžu zlepšiť sociálne pomery v krajine.

Dnes sa do médií dostala aj ďalšia správa. Premiér Peter Pellegrini (Smer) vraj údajne chcel za ministra financií eurokomisára Maroša Šefčoviča. TASR to potvrdili nemenované zdroje blízke úradu vlády. Šefčovičova hovorkyňa Renata Goldírová uviedla, že Šefčovič takúto ponuku nedostal a ani ju nezvažuje.

Fico považuje Kamenického za kompetentného a teší sa na spoluprácu s ním. Kamenický je aj jedným z predsedov bratislavskej okresnej organizácie strany Smer. „Nikto z nás nemá pochybnosti o tom, že je to človek, ktorý zvládne túto pozíciu tak, ako sme už boli navyknutí aj v prípade terajšieho ministra financií,“ povedal Fico.

„Je to človek, ktorého ja osobne poznám a s ktorým som už mal tú česť spolupracovať. Myslím si, že je to človek, ktorý je pripravený a po odbornej stránke zdatný prevziať takúto dôležitú pozíciu vo vláde,“ uviedol Pellegrini. Doterajšie fungovanie rezortu označil za excelentné, preto si myslí, že jeho chod bude zabezpečený aj do vymenovania nového ministra.

Nový zoznam opatrení ešte do nástupu ministra

Dovtedy sa majú uskutočniť politické diskusie o pripravovanej legislatíve. „Mojím záujmom nie je stáť na čele rezortu financií dlho, to by nemalo význam, kľúčové sú teraz najbližšie dni,“ spresnil premiér s tým, že vnútri vládnej koalície sa má rokovať o novom zozname opatrení, ktoré majú byť predložené na májovú schôdzu parlamentu. Má ísť o návrhy týkajúce sa daní, odvodov, materského, rodičovského či vianočných dôchodkov. Nový minister financií by po svojom nástupe dokončil tieto opatrenia po technickej stránke a plnohodnotne by prevzal riadenie rezortu.

Prichádza v čase spomaľovania ekonomiky

Už teraz je jasné, že Kamenického čaká neľahká úloha. Preberá totiž rezort v časoch, keď sa čoraz častejšie skloňuje spomalenie ekonomiky, recesia či kríza. Slovenská ekonomika šliape dobre, ale riziká idú zo sveta. Zladiť tak vyrovnaný rozpočet so zámermi koalície nebude jednoduché.

"Nemôžete znižovať dane a zvyšovať výdavky bez dosahu na rozpočet. To jednoducho nie je v silách žiadneho ministra financií,“ povedal analytik Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Podľa neho sa tak buď vláda vzdá snahy o vyrovnaný rozpočet, alebo bude musieť ušetriť peniaze v iných oblastiach. Riešením tiež môže byť zavedenie úplne nových daní, ktoré pokryjú vyššie sociálne výdavky.

"Z pripravovaných opatrení za najmenej rozumné považujem znižovanie daní v časoch slušného hospodárskeho rastu. Takýto fiškálny stimul má zmysel v časoch hroziacej krízy,“ dodal Baláž. Ten upozorňuje, že aj americký prezident Donald Trump prudko znížil dane v časoch hospodárskeho rastu a výsledkom je najvyšší dlh v histórii USA.

O akých opatreniach rokuje vládna koalícia

  • Zníženie firemnej dane z príjmu zo súčasných 21 na 15 percent.
  • Nižšie dane pre pracujúcich ľudí formou zníženia daní z príjmu fyzických osôb.
  • Na všetky potraviny zaviesť DPH vo výške 10 percent (teraz je len na základné potraviny, na zvyšok je 20 percent).
  • Zníženie DPH pre printové médiá zo súčasných 20 na 10 percent.
  • Zdvojnásobenie vianočného príspevku pre dôchodcov zo 100 na 200 eur.
  • Zvýšenie minimálnej mzdy z 520 na 600 eur.
  • Most-Híd chce znížiť odvody do rezervného fondu solidarity o 4 percentuálne body – teda 0,75 %, z pôvodnej výšky 4,75% v prípade zamestnávateľa, SZČO a dobrovoľne poistenej osoby. V prípade štátu by sa mali znížiť tiež na 0,75 % zo súčasnej úrovne 2 % z vymeriavacieho základu.
  • Odvody do základného fondu starobného poistenia sa majú ekvivalentne zvýšiť o 4 percentuálne body na strane zamestnávateľa za zamestnanca, rovnako u SZČO.
  • Ďalším návrhom Mostu-Híd je novela zákona o dani z príjmov. Navrhuje sa zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ročne na daňovníka z 19,2-násobku životného minima na 22,7-násobok životného minima. Navrhuje sa rovnaké zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ročne na manželku (manžela). Nábeh by bol postupný v rokoch 2020 a 2021.
  • SNS navrhuje oslobodenie poberateľov dôchodku a dávky v hmotnej núdzi od koncesionárskych poplatkov. Tí už teraz platia zníženú polovičnú sadzbu 2,32 eura mesačne.

Predsedníctvo vyberie aj nástupcu Kamenického vo výbore

Ako Fico pripomenul, ak bude Kamenický vymenovaný, je potrebné nájsť za neho náhradu vo funkcii predsedu parlamentného finančného výboru. Nie na každom rohu nájdete človeka, ktorý sa vyzná vo verejných financiách. Mám tri mená, ktoré budú predmetom našej diskusie, uzavrel. Kto obsadí túto funkciu, by malo byť známe rovnako po budúcotýždňovom predsedníctve strany Smer.

Opozícia chce zmeny vo finančnej správe

Opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS) očakáva od budúceho ministra financií „rázne konanie“ vo Finančnej správe SR. Podľa liberálov by mal Kamenický po vymenovaní hľadať nového šéfa finančnej správy.

O stoličku by podľa strany mali následne prísť aj riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ladislava Makó a generálny riaditeľ Sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly FS Štefan Kaplán. Kroky nového ministra bude „pozorne sledovať“ aj opozičná strana OĽANO.

„Keďže pôsobil ako šéf finančného výboru parlamentu, tak je dostatočne oboznámený s problémami na ministerstve financií a na finančnej správe. Osobitne finančná správa je v kritickom stave, a to najmä v súvislosti s obrovskými colnými podvodmi v stovkách miliónov eur a podvodmi s DPH, ktoré sa pohybujú vo výške 1,5 miliardy eur ročne,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová od nového ministra očakáva, že bude riešiť aj problémy súvisiace so zavedením nového systému evidovania tržieb elektronickými registračnými pokladnicami napojenými online na systém finančnej správy. Liberáli upozornili, že systém môže spôsobiť problémy ambulantným predajcom a nepáči sa im tiež jeho možná protiústavnosť.

„Je to výzva aj pre nového ministra financií, aby sa zastavilo odtekanie obrovských finančných prostriedkov podvodníkom, oligarchom a ďalším organizovaným skupinám,“ uzavrel Rajtár.

Poslanec za stranu OĽANO Eduard Heger si myslí, že Kamenický nebude mať ako nový minister financií ľahkú úlohu, lebo bude ministrom len niekoľko mesiacov. „Bude pre neho, ako dlhoročného člena Smeru, ťažké udržať si vo funkcii nevyhnutný odstup od straníckych a populistických chúťok prejesť rozpočet,“ povedal Heger. „Pozorne budeme sledovať kroky nového ministra a vyjadrovať sa k jeho odborným rozhodnutiam,“ do­dal.

VIDEO: Minuloročné vyjadrenie Ladislava Kamenického pre TV Pravda o možnej nominácii na post ministra financií. Vysielané 27. 11. 2018.

Video

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #minister financií #Ladislav Kamenický