Vozár: Kiska môže pri menovaní sudcov ÚS využiť aj netradičné riešenia

Prezident SR Andrej Kiska nemusí za sudcov Ústavného súdu SR vymenovať presne polovicu z kandidátov, ktorých mu navrhla Národná rada (NR) SR. Pripúšťa to riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár. Pre "zlyhanie väčšiny v parlamente" je podľa jeho slov potrebné hľadať netradičné riešenia.

09.04.2019 18:31
debata (69)

Duchu ústavy podľa Vozára viac zodpovedá možnosť, že prezident vymenuje za sudcov menší počet kandidátov a počká si na ďalšiu voľbu. Nevylúčil však ani možnosť vymenovania viac ako štyroch kandidátov. Právnik zdôrazňuje, že parlamentná väčšina ani v opakovanej voľbe nedokázala zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta ústavných sudcov, tak ako to stanovuje ústava.

Národná rada SR zvolila osem kandidátov, z ktorých má hlava štátu vybrať nových sudcov. V stredu (3. 4.) poslanci zvolili Ivana Fiačana, Petra Molnára, Rastislava Kaššáka, Ľuboša Szigetiho, Danielu Švecovú a Michala Trubana. Vo štvrtok (4. 4.) k nim pribudli Miloš Maďar a Pavol Malich. Keďže parlament nezvolil kompletný počet kandidátov (18), bude ďalšia voľba.

Na ÚS SR chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú poslať prezidentovi a ten z nich má vybrať polovicu. Na ÚS sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13.

Prezident Kiska deklaroval, že urobí všetko pre sfunkčnenie Ústavného súdu SR. Chce ho čím skôr doplniť, a to aj v prípade, ak parlament navolí menej ako 18 kandidátov. Hlava štátu chce zároveň čím skôr určiť predsedu súdu, aby novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová mohla zložiť sľub do rúk predsedu Ústavného súdu.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #voľba ústavných sudcov