Olympiáda ľudských práv pripomenie revolúciu

Bude to 30 rokov, keď sa v chladnú jeseň novembra 1989 zapĺňali námestia v Československu ľuďmi, ktorí volali po zmene režimu. Žiadali slobodu, demokraciu, odchod sovietskych vojsk, koniec monopolu vlády jednej strany, ktorá riadila všetko a ovplyvňovala ich životy, zmenu ústavy...

10.04.2019 12:00
olympiada ludskych prav, Foto: ,
Finalisti minuloročnej Olympiády ľudských práv

Dnešní stredoškoláci tú dobu poznajú len z rozprávania rodičov, starých rodičov či učiteľov. Slobodu a demokraciu berú ako samozrejmosť. Potrebuje táto generácia nový november 1989? Aj o tom premýšľali stredoškoláci, ktorí postúpili do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv.

Celoštátne kolo 21. ročníka olympiády sa začína dnes v Omšení. Zišlo sa tam 64 stredoškolákov, ktorých čaká riešenie modelových prípadov, ale aj obhajoba úvah, ktoré písali. Celoštátne kolo vyvrcholí v piatok veľkým finále, do ktorého postúpi 12 najlepších.

Práve 30. výročie nežnej revolúcie sa stalo hlavnou tohtoročnou témou olympiády. „Ale pripomíname si aj viaceré výročia ľudskoprávnych dohovorov – dohovoru o právach dieťaťa alebo dohovoru, ktorý sa týka ľudských práv žien,“ povedala pre Pravdu predsedníčka celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Horná. V rámci trojdňových debát prídu na rad aj témy, ktoré súvisia s vývojom vo svete, v Európe aj na Slovensku.

Tento ročník bude mimoriadny aj z iného dôvodu. „Vo februári sme sa rozlúčili s profesorom Miroslavom Kusým, spoluzakladateľom, odborným gestorom, naším vzácnym kolegom, ktorý podľa slov jeho manželky a dcér považoval Olympiádu ľudských práv za svoju srdcovku,“ pripomenula Horná.

Na jeho počesť pripravili organizátori súťaže špeciálnu fotogalériu a odkazom aj na pamiatku Kusého, ktorý bol disidentom a chartistom, bude tiež zajtrajšia plenárna rozprava s protagonistami nežnej revolúcie. Tento rok zároveň po prvý raz odovzdá manželka profesora Kusého a jeho dcéry víťazovi alebo víťazke Cenu profesora Miroslava Kusého.

Špeciálne ceny za tri úvahy udelí v piatok aj denník Pravda, ktorý je mediálnym partnerom olympiády. Autor či autorka úvahy, ktorá redakciu najviac zaujala, získa 300 eur, za druhé a tretie miesto sú pripravené knižné a vecné dary. Všetky tri úvahy na tému, ktorá sa týka blížiacich sa eurovolieb, budú neskôr zverejnené na stránkach Pravdy.

"Aj tento rok sa na Olympiáde ľudských práv diskutuje o mimoriadne aktuálnych a silných témach, ktoré hýbu nielen našou krajinou. Podujatie je cenné najmä preto, že vytvára priestor pre mladých ľudí formulovať svoje názory. Veľké ocenenie patrí všetkým študentom a organizátorom olympiády pre jej inšpiratívnosť a spoločenskú dôležitosť,“ uviedla Nora Slišková, šéfredaktorka denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Olympiáda ľudských práv