Pred koncertom Čaputová večerala so Schwarzenbergom

Prvá oficiálna cesta prezidentky Zuzany Čaputovej po jej inaugurácii povedie do Prahy, kde sa má stretnúť s českým prezidentom Milošom Zemanom. Čaputová však našich susedov už navštívila.

10.04.2019 12:38 , aktualizované: 18:52
SR Pezinok volby19 prezident 2. kolo Čaputová BAX Foto: ,
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (1055)

Tento utorok si urobila súkromný výlet do hlavného mesta, kde večerala s čestným predsedom politickej strany TOP 09 Karlom Schwarzenbergom. Sprevádzali ju štátni ochrankári. Tým, že uprednostnila Schwarzenberga pred Zemanom, protokol neporušila, keďže ten súkromné návštevy neobmedzuje. Český politický analytik Lukáš Jelínek v tom tak trošku vidí odplatu za to, že Zeman v predvolebnej kampani prijal na zámku v Lánoch jej protikandidáta Maroša Šefčoviča.

Čaputová bola v Prahe na koncerte Boba Dylana, sprevádzal ju jej priateľ Peter Konečný a ochrankári, ktorí jej boli pridelení Úradom pre ochranu ústavných činiteľov. Podľa Miroslava Hlaváča z tlačového oddelenia strany TOP 09 ju bývalý minister zahraničných vecí a poslanec snemovne Karel Schwarzenberg spoločne s niekoľkými priateľmi pred koncertom pozval na večeru. Uviedol to pre idnes.cz. Na večeri bol aj riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský.

Schwarzenberg, ktorý podporil budúcu prezidentku v kampani, bol kandidátom v prvej priamej voľbe prezidenta Českej republiky v roku 2013. Proti Milošovi Zemanovi viedol ťažkú volebnú kampaň pred druhým kolom, z ktorého vyšiel úspešne Zeman.

„Je to tak troška odplata za to, že prezident Miloš Zeman prijal protivníka v prezidentskej kampani Maroša Šefčoviča a tým mu vyjadril podporu,“ zhodnotil pre Pravdu Čaputovej večeru s kniežaťom český politický analytik Lukáš Jelínek. Dodal, že stretnutie s priateľmi protokol neobmedzuje a Čaputová ho neporušila. „Zvláštne by bolo, ak by sa stretla s nejakým oficiálnym reprezentantom českej exekutívy bez predchádzajúcej konzultácie s Pražským hradom,“ doplnil Jelínek.

„Súkromné návštevy sa v tomto prípade z protokolárneho hľadiska neposudzujú. Ak mala pani Čaputová súkromné pozvanie, bola účasť výsostne na jej uvážení,“ potvrdila protokolistka Katarína Strýčková.

Zuzana Čaputová bola zvolená 30. marca za prezidentku. Inaugurovaná bude 15. júna. Prvá návšteva zvolenej hlavy štátu už tradične vedie do susedného Česka, do Prahy pôjde na poslednú schôdzku aj dosluhujúci prezident Andrej Kiska.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Zuzana Čaputová #karl schwarzenberg