Prípad bankovej operácie prokurátora Kováčika rieši polícia

Prípad bankovej operácie prokurátora Dušana Kováčika je v štádiu predprípravného konania. Policajný prezident Milan Lučanský v stredu po vypočúvaní kandidátov na policajného prezidenta povedal, že vec sa posunula do vyšetrovania a prípad sa rieši.

10.04.2019 18:10
Dušan Kováčik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
debata (33)

„Bola vykonaná kontrola vo vzťahu k tomu, či boli zistené pochybenia, pretože kontrola sa nemôže zaoberať bankovým tajomstvom. Počas kontroly sa zistilo, že tam boli zlyhania. Na základe týchto zlyhaní budú vyvodené disciplinárne tresty,“ poznamenal. Keďže nie je orgán činný v trestnom konaní, nechcel poskytovať bližšie informácie.

Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová doplnila, že prípadom sa zaoberá Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a vyšetrovateľ v zákonnej lehote rozhodne o ďalšom postupe. „Keďže ide o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu trestného konania v predprípravnom konaní, ktoré má zásadne neverejný charakter, nebudeme k uvedenej veci poskytovať žiadne bližšie informácie,“ uviedla.

Orgány činné v trestnom konaní podľa jej slov postupujú neverejným spôsobom preto, aby náležite objasnili skutok a zistili jeho páchateľa či páchateľov. Práve neverejnosť má garantovať, že proces dokazovania môže byť úspešný.

Podľa medializovaných informácií Kováčik v roku 2017 vložil na svoj účet v banke 204-tisíc eur. Uviedol, že peniaze pochádzajú od jeho brata. Banka nahlásila operáciu polícii. Kováčik peniaze použil na kúpu domu pre syna. Dom stál 270-tisíc eur, zvyšnú cenu zaplatil syn.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ohradil voči informáciám týkajúcim sa jeho pôžičky. „Všetky okolnosti poskytnutia predmetnej pôžičky sú plne v súlade s platnou právnou úpravou, etikou a morálkou verejného činiteľa,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #Milan Lučanský