Zvrat v kauze dvojnásobnej vraždy

Nečakaný zvrat. Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dospelo k prekvapujúcej zmene. Jeden z obvinených Miroslav M. sa údajne k účasti na vražde priznal. Doteraz vyšetrovatelia predpokladali, že jeho úlohou bolo robiť iba šoféra. On má však tvrdiť, že strieľal.

11.04.2019 16:53 , aktualizované: 19:29
SR polícia, NAKA, Miroslav M., výsluch,Nitra Foto: ,
Na snímke obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Miroslav M. (vľavo) počas eskorty z výsluchu v NAKA v Nitre 11. apríla 2019.
debata (232)

Bývalého profesionálneho vojaka Miroslava M. vypočúvali v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Odtiaľ ho mali previezť do Sládkovičova a na miesto vraždy vo Veľkej Mači. Pod dozorom polície údajne podstúpil aj viaceré vyšetrovacie úkony. Verejnoprávna RTVS informovala, že Miroslav M. sa priznal, že novinára a jeho snúbenicu aj sám zastrelil.

Nabúral tak verziu, ktorú poskytla prokuratúra aj polícia médiám. Podľa nej robil šoféra a strieľal jeho bratranec Tomáš Sz.

Na výsluchu boli prítomní aj obhajcovia ďalších obvinených z vraždy Aleny Zs., Tomáša Sz., Zoltána A. a Mariana Kočnera. Právnik Aleny Zs. Štefan Neszméry priznal, že sa na tomto vyšetrovacom úkone zúčastnil, údajné priznanie Miroslava M. však komentovať nechcel, pretože na to nemá povolenie svojej klientky. „Áno bol som na vypočúvaní, ale nebudem sa vám vyjadrovať do telefónu. Nerád by som mal problémy, takže nebudem to potvrdzovať ani vyvracať,“ povedal Neszméry.

Ivana Kochanská, advokátka Tomáša Sz., pre Pravdu tiež nevyvrátila medializované tvrdenia, že sa Miroslav M. priznal k streľbe. K prípadu sa bližšie nevyjadrila. Podľa ďalších informácií sa mal Miroslav M. priznať aj k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Úrad špeciálnej prokuratúry tieto informácie nekomentuje. „Na otázky týkajúce sa priebehu dokazovania sa vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nemožno vôbec vyjadriť. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani k jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ reagovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný o motivácii a vierohodnosti priznania Miroslava M. špekulovať odmieta. Vysvetlil, že výpovede obvinených musí polícia vždy porovnávať so všetkými ďalšími dôkazmi. „Ak sa prizná, respektíve hovorí, že skutok sa stal tak, ako tvrdí, musí podrobne opísať celý jeho priebeh. Kde a kedy stál, ako sa tam pohyboval, čo tomu predchádzalo a čo sa stalo potom. Preto polícia robí aj rekonštrukciu zločinu, pri ktorej si dokážu overiť, či mohol čin prebehnúť tak, ako ho obvinený opisuje. Vyšetrovatelia to porovnávajú s dôkazmi, ktoré dovtedy zabezpečili. Ako príklad môžem uviesť prípad Mikuláša Černáka. Ten opisoval, ako sa stala vražda, ale pri následnej rekonštrukcii sa ukázalo, že jeho tvrdenia nesedia s výsledkami balistických skúšok a ďalších dôkazov,“ objasnil Žitný.

Od vlaňajšieho septembrového zadržania štyroch podozrivých, ktorí sa mali podieľať na vražde novinára a jeho snúbenice, s políciou spolupracoval iba jeden – Zoltán A. Práve on ako prvý prehovoril aj o tom, že vraždu si u jeho známej Aleny Zs. objednal vplyvný podnikateľ Marian Kočner. Podľa jeho výpovede sa mu mali jeho dvaja spoluobvinení Miroslav M. a Tomáš Sz. nepriamo priznať k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016, pretože mu boli dlžní peniaze.

Práve táto likvidácia mala Zoltána A. presvedčiť, že dokážu zabíjať za peniaze. Preto im mal ponúknuť aj „objednávku“ na vraždu novinára. Strelnú zbraň, ktorou zavraždili novinára a jeho snúbenicu, vyšetrovatelia stále nemajú. Prokuratúra však vie, akým spôsobom a kto ju zabezpečil spolu so strelivom. Má dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, o akú zbraň išlo aj kto ju upravoval.

Ostatní traja obvinení vypovedať odmietali a svoju vinu popierali. Po tom, čo z vraždy 8. marca obvinili Kočnera, museli byť všetky výsluchy zopakované.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty. Na konci septembra pri raziách v Kolárove a Komárne polícia zadržala prvých štyroch podozrivých. Podľa vtedajších zistení vyšetrovateľov mal byť strelcom bývalý policajt Tomáš Sz. a ako šofér mu mal pomáhať jeho bratranec, bývalý vojak Miroslav M. Podnikateľ Zoltán A. bol údajne sprostredkovateľom medzi bratrancami a zadávateľkou Alenou Zs.

Z objednania vraždy bol o necelého pol roka obvinený Marian Kočner, ktorý je od minulého leta vo väzbe pre falšovanie televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Okrem toho bol obvinený aj z piatich ekonomických trestných činov, nedávno tiež z nedovoleného ozbrojovania. V kauze golfového areálu v Báči pri Dunajskej Strede, kde bol vlani v novembri obvinený z poškodzovania veriteľa v spoločnosti Welten, bol minulý týždeň obvinenia zbavený.

VIDEO: Pozrite sa, ako obvineného Miroslava M. odvážajú z výsluchu v NAKA.

VIDEO: Advokát Para: Kočner vypovedal, ale vinu popiera

Video

VIDEO: V Banskej Bystrici sa rozhoduje o predĺžení väzby pre obvinených z úkladnej vraždy

Video

© Autorské práva vyhradené

232 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová