Polícia s potápačom hľadala vo Váhu pri Kolárove vražednú zbraň. Bezvýsledne

Vražedná zbraň, ktorou mali prísť o život novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, sa pravdepodobne nenašla. Po údajnom priznaní jedného z obvinených Miroslava M., že strieľal on a nie jeho bratranec Tomáš Sz., ako sa doteraz predpokladalo, sa v Kolárove konali policajné manévre. Uniformovaní policajti, potápač aj záchranári tu prehľadávali dno i priľahlé okolie rieky Váh.

12.04.2019 11:22 , aktualizované: 19:11
polícia, Kolárovo Foto: ,
Potápači a policajti pri Váhu neďaleko Kolárova hľadajú zbraň, ktorú mal do rieky odhodiť vrah Kuciaka a Kušnírovej.
debata (37)

Policajné aktivity v Kolárove spustila štvrtková výpoveď jedného z piatich obvinených Miroslava M. Vyšetrovatelia podľa zverejnených informácií doteraz predpokladali, že sa na vražde podieľal najmä ako šofér svojho bratranca Tomáša Sz., ktorý mal strieľať. Štvrtková výpoveď na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre priniesla obrat. Bývalý profesionálny vojak Miroslav M. sa pri výsluchu údajne priznal, že mladý pár vlani vo februári zastrelil on. Okrem toho sa mal priznať aj k účasti na likvidácii kolárovského podnikateľa Petra Molnára z decembra 2016.

Vyšetrovatelia mali bývalého vojaka vo štvrtok vziať na miesto činu do Veľkej Mače a následne aj do jeho bydliska v Kolárove. Boli s ním pod Vážskym mostom v Kolárove, kde im ukázal niekoľko miest, ktoré si vyfotografovali. „Nezdržali sa dlho, pár desiatok minút,“ povedal nám muž, ktorý býva neďaleko rieky.

Predpokladá sa, že Miroslav M. polícii prezradil miesto, na ktorom sa vražednej zbrane zbavil. V piatok skoro ráno sa sem polícia vrátila aj s potápačmi. Miesto pri brehu Váhu opáskovali a na rieku spustili gumený čln. „Boli tu vo štvrtok aj s nejakým mužom, ten im ukazoval na rieku a na breh pri rieke. Vrátili sa sem v piatok ráno a prehľadávali to tu,“ priblížil svedok. Polícia s otázkami k vyšetrovaniu vraždy novinára a jeho snúbenice štandardne odkazuje na Úrad špeciálnej prokuratúry. Ten informácie o výpovedi obvineného a akcii v Kolárove či Veľkej Mači nekomentoval.

„Na otázky týkajúce sa priebehu dokazovania sa vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nemožno vôbec vyjadriť. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani k jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Zbraň zatiaľ pravdepodobne nenašli

Podľa informácií Pravdy polícia po výpovedi Miroslava M. urobila vyšetrovací pokus, ktorý mal potvrdiť jeho verziu. Zbraň pravdepodobne zatiaľ policajti nenašli. Má ísť o upravovanú zbraň, ktorú aj so strelivom mal zabezpečiť jeden z obvinených Zoltán A. v maďarskej obci Zebegény neďaleko Štúrova. Podľa maďarských médií ju vyzdvihol ďalší obvinený Tomáš Sz., čo majú potvrdzovať zaznamenané telefonáty medzi ním a predajcom. U Tomáša Sz. navyše našli náboj, ktorý vyšetrovatelia spájajú s miestom činu.

Balistické dôkazy zabezpečovala neďaleko Kolárova polícia aj na začiatku marca. Na základe výpovede Zoltána A. hľadali strom, na ktorom si mal Tomáš Zs. skúšať streľbu. S pomocou detektoru kovov mali nájsť strom so stopami po streľbe, ktorý odpílili a odviezli na expertízu. Či v pni našli strelivo, policajti nepovedali.

Miroslavovi M. by aj ako šoférovi hrozil vysoký trest

Rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská upozorňuje, že aj keby sa Miroslav M. svojím mlčaním udržal len v pozícii šoféra, stále by mu hrozil porovnateľne vysoký trest ako samotnému strelcovi. Preto sa podľa nej mohol rozhodnúť pre spoluprácu, ktorá je pred súdom vnímaná ako poľahčujúca okolnosť.

„Obvinený v tejto pozícii môže mať rôzne dôvody k takejto výpovedi. Alebo je pravda, čo hovorí, a kalkuluje s tým, že priznanie a spolupráca s políciou na objasňovaní skutku a usvedčovaní spoluobvinených je poľahčujúca okolnosť. Alebo chce zmiasť vyšetrovacie orgány. Na druhej strane všetky tvrdenia z výpovede si treba overiť. Musí tam byť súhra všetkých okolností a dôkazov, ktoré ako celok do seba zapadajú a dosvedčujú skutok,“ hovorí Kurilovská s tým, že ako pravdepodobnejšiu vníma verziu o spolupráci. „Keby sa dohodli a chceli políciu len zmiasť, neviem, čo by tým mohli dosiahnuť. Ak by sa rozhodol spolupracovať a vyšetrovateľov by zavádzal, bolo by to zbytočné,“ mieni trestná právnička.

Úprimnosť Miroslava M. potvrdí preverovanie na mieste činu

Úprimnosť úmyslu Miroslava M. podľa Kurilovskej definitívne potvrdí práve vyhodnotenie previerok výpovede na mieste činu, ktoré sa konali posledné dva dni. „Na základe výpovede sa hneď robili previerky. Obvinený musí ukázať všetky podrobnosti, ktoré môžu potvrdiť alebo vyvrátiť jeho tvrdenia. Nesmú tam byť pochybnosti. Keby bola nájdená zbraň, bol by to určite ďalší dôležitý dôkaz, aj keď neviem, čo sa dá po viac ako roku zo zbrane, ktorá bola navyše vo vode, zistiť,“ dodala Kurilovská. Ide však podľa nej o ďalší posun v prípade, pretože ak Miroslav M. naozaj s políciou spolupracuje úprimne, vytvorí to aj väčší tlak na ďalších spoluobvinených.

Novinár a jeho snúbenica boli zavraždení 21. februára 2018 vo svojom rodinnom dome vo Veľkej Mači pri Galante. Pri septembrových raziách v Kolárove a Komárne polícia zadržala štyroch podozrivých. Podľa vtedajších zistení vyšetrovateľov zastrelil mladý pár bývalý policajt Tomáš Sz. Jeho bratranec Miroslav M. mu mal pomáhať ako šofér. Podnikateľ Zoltán A. bol údajne sprostredkovateľom medzi bratrancami a zadávateľkou Alenou Zs. Všetci štyria sú od svojho zadržania stíhaní väzobne.

Na začiatku marca bol obvinený z objednávky vraždy podnikateľ Marian Kočner, ktorý mal s Kuciakom spory. Kočner je od minulého leta vo väzbe pre falšovanie televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Okrem toho je Kočner obvinený aj z nedovoleného ozbrojovania a ďalších ekonomických trestných činov.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka