V 40 obciach a dvoch mestách sa konajú doplňujúce komunálne voľby

V 40 obciach a dvoch mestách sa v sobotu konajú doplňujúce komunálne voľby. Voliči si budú od 7.00 do 22.00 h vyberať 17 starostov obcí a 56 poslancov obecných alebo mestských zastupiteľstiev. V piatich obciach budú voliť zároveň starostu aj zastupiteľstvo.

13.04.2019 08:20
Prezidentské voľby Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Voľby sa konajú v obciach Trstená na Ostrove a Pastuchov v Trnavskom kraji, Cimenná, Omastiná, Bzince nad Javorinou, Nová Lehota, Polianka, Nedožery-Brezany a meste Ilava v Trenčianskom kraji a v obciach Hosťovce, Blesovce a Horné Obdokovce v Nitrianskom kraji. V Žilinskom kraji sa voľby týkajú obcí Horná Lehota, Bobrovček, Jalovec, Lazisko, Žiar, Brieštie, Malý Čepčín, Moškovec, Slovenské Pravno a Potok. V Banskobystrickom kraji sa doplňujúce voľby uskutočnia v obciach Tajov, Čierny Balog, Dubno, Michalková, Lúčky, Slaská a v meste Nová Baňa. V Prešovskom kraji to bude v obciach Ruská Poruba, Majere, Turany nad Ondavou, Jurkova Voľa, Girovce, Petkovce a Piskorovce. V Košickom kraji sa bude voliť v obciach Perín-Chym, Slanská Huta, Nižné Nemecké, Hrhov, Stratená a Vojkovce.

Výsledky bude sumarizovať Štatistický úrad SR, ktorý na tento účel vyčlenil 26 pracovísk, 130 ľudí a 50 počítačov. Tí musia spracovať zápisnice s výsledkami zo 42 miestnych volebných komisií, ktoré pokrývajú výsledky 63 volebných okrskov. Výsledky budú zverejnené 15. apríla na stránke volby.statistic­s.sk/oso/doplnko­ve2018/sk/ v pondelok 15. apríla.

Voľby boli pôvodne vyhlásené v 43 obciach a dvoch mestách. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa však nakoniec voľby starostu konať nebudú v obciach Čierny Brod (okres Galanta) a Dolný Harmanec (okres Banská Bystrica). Starostu aj poslancov mali voliť aj v obci Ondavka v Bardejovskom okrese, nikto tam však nekandiduje.

Posledné doplňujúce voľby sa uskutočnili v januári 2018. V desiatich obciach vtedy účasť dosiahla 20,17 percent.

debata chyba