VIDEO: Kiska odsúva otázku vymenovania ústavných sudcov. Kollár: Je to hanba

Prezident Andrej Kiska oznámi svoje rozhodnutie o vymenovaní nových sudcov ústavného súdu, ktorého činnosť je od polovice februára paralyzovaná, až neskôr v tomto týždni, ČTK informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan. Pôvodne sa očakávalo, že Kiska sa k svojmu postupu ohľadom ústavných sudcov vyjadrí už dnes. Povedal to v nedeľňajšej diskusii na TA3.

15.04.2019 13:19 , aktualizované: 18:45
debata (191)
VIDEO: Nevymenovanie ústavných sudcov bude Kiskova hanba
Video

Pred dvoma mesiacmi sa skončilo funkčné obdobie deviatich z celkového počtu 13 ústavných sudcov, čo súdu znemožnilo rozhodovať napríklad o súlade zákonov s ústavou alebo o sťažnostiach na marcovú priamu voľbu prezidenta. Na schválenie vybraných rozhodnutí je potrebný súhlas aspoň siedmich sudcov.

Parlament až na začiatku apríla zvolil osem z potrebných 18 kandidátov. Hlave štátu je totiž potrebné predložiť dvojnásobný počet kandidátov ako je počet obsadzovaných miest. Predchádzajúci výber kandidátov sa skončil neúspešne aj pre obštrukcie najsilnejšej vládnej strany Smer expremiéra Roberta Fica, ktorého ambície stať sa predsedom ústavného súdu Kiska zamietol.

Podľa ústavy parlament volí dvojnásobný počet kandidátov ako je voľných miest na ústavnom súde. Zo širšieho zoznamu potom nových sudcov vyberie hlava štátu. Právnici sa nezhodli v názore, či Kiska môže vymenovať nových sudcov aj z menšieho počtu kandidátov.

Kiska opakovane kritizoval parlament za to, že podľa neho nesplnil svoju povinnosť a nevybral potrebný počet kandidátov.

Ústavný právnik Eduard Bárány súhlasí s tým, že prezident rieši dilemu „V prospech vymenovania sudcov hneď teraz hovorí argument aspoň čiastočného sfunkčnenia inštitúcie, i keď to sfunkčnenie je dosť iluzórne. Naopak, v prospech vymenovania až vtedy, keď bude mať plný zoznam 18 kandidátov, hovorí snaha o niečo ako ústavnú čistotu,“ mieni Bárány. Podľa jeho názoru leží na stole ešte jeden argument – ten však nie je právny, ale politický. „Aj pán prezident Gašparovič ku koncu svojho funkčného obdobia nevyužil svoju právomoc vymenovať a prenechal ju svojmu nástupcovi,“ doplnil ústavný právnik s dôvetkom, že on sám sa prikláňa k tomu, aby Kiska čakal na kompletný zoznam. „Ale ani opačný názor sa mi nezdá byť nezmysel,“ uzavrel Bárány.

Danko bude prezidenta rešpektovať

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude rešpektovať prezidentov postup v prípade menovania ústavných sudcov. Je to podľa neho osobné rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku.

„Dnes má prezidentská kancelária počet kandidátov, ktorý je dostatočný na sfunkčnenie Ústavného súdu. Je to osobné rozhodnutie prezidenta. Rozhodne sa menovať, nemenovať, ja to budem rešpektovať. Nechcel by som, aby prezidentská kancelária nefunkčnosť Ústavného súdu teraz zvaľovala na Národnú radu SR, pretože to nie je pravda. Národná rada si plní svoju povinnosť,“ uviedol Danko.

Výber kandidátov na sudcov je aj o dohode, tvrdí Gál

Výber kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR nie je podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) ľahkým procesom a závisí aj od dohody pri hlasovaní. Gál zároveň uviedol, že Národná rada SR potrebuje mať dostatočný počet kvalitných kandidátov.

„Keď sme sa bavili o tom, aby boli sudcovia ústavného súdu zvolení 90 hlasmi, povedal som, že bude ťažké nájsť 76 hlasov a moje slová sa bohužiaľ potvrdili,“ povedal minister v pondelok počas rokovania tripartity s tým, že nikdy nešlo o ľahký proces. Gál si podľa vlastných slov nedovolí povedať, či sa znižuje kvalita uchádzačov o post ústavného sudcu. Klesá skôr podľa neho ich počet.

Prezident SR podľa Gála už v minulosti pomenil „ústavnú zvyklosť“, podľa ktorej má čakať na plný počet kandidátov, ak chce vymenovať nových ústavných sudcov. Minister spravodlivosti si zároveň myslí, že je potrebné mať aspoň siedmich sudcov na ústavnom súde. „Ústava síce hovorí o tom, že prezident by mal dostať od Národnej rady dvojnásobný počet kandidátov, na druhej strane tá istá ústava hovorí pánovi prezidentovi, že musí zabezpečiť chod ústavných a štátnych orgánov. Toto potrebujeme mať, aspoň minimálne sedem sudcov na ústavnom súde, aby mohlo byť plenárne zasadnutie, takže týmto smerom by som sa uberal,“ priblížil.

Kollár: Prezident by nemal čakať na navolenie plného počtu kandidátov

Predseda Sme Rodina Boris Kollár súhlasí, že prezident by nemal čakať na navolenie plného počtu kandidátov. „Potrebujeme, aby mohlo zasadnúť plénum. Tú zodpovednosť musí prebrať a vymenovať ústavných sudcov,“ zdôraznil. V ďalšej voľbe kandidátov v parlamente sa podľa neho podarí navoliť „zase nejakú várku,“ nemyslí si však, že plný počet. V prípade pozvania zo strany opozície alebo koalície pripúšťa možnosť rokovania o menách.

V pondelok popoludní uplynie lehota na podávanie návrhov na kandidátov na post ústavného sudcu. Voľba kandidátov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov, čiže 18 kandidátov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov ústavného súdu. Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

Madej dúfa vo zvolenie dostatočného počtu

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) dúfa, že sa v pléne podarí zvoliť potrebný počet kandidátov. Vysvetlil, že je zákonnou povinnosťou výboru pozvať každého uchádzača, očakáva preto, že sa prídu opakovane predstaviť aj tí, ktorí sa zapojili už v predchádzajúcich voľbách. Predseda výboru zároveň pripúšťa, že sa môžu obmeniť otázky pre uchádzačov, a očakáva, že aj pri ďalšom vypočúvaní sa poslanci zhodnú na časovom limite na vystúpenia uchádzačov.

„Budeme sa najprv v koalícii baviť, uvidíme, nevylučujem nejaké rokovania,“ odpovedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák na otázku o prípadných dohodách s opozíciou v súvislosti s navolením dostatočného počtu kandidátov na sudcov ÚS.

Poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) podľa vlastných slov obdivuje ľudí, ktorí sa opakovane prihlásili do voľby a už dvakrát neboli zvolení. „Vnímam to predovšetkým ako dôsledok prílišnej politizácie procesu voľby kandidátov na ústavných sudcov,“ uviedol. Poslanec predpokladá, že politizácia procesu je tiež dôvodom, pre ktorý sa viacerí kvalitní uchádzači neprihlásili ani do jednej voľby.

Kandidáti na ústavných sudcov

  • Pavol Boroň, advokát
  • Katarína Čechová, advokátka
  • Ladislav Duditš, Krajský súd Košice
  • Anton Dulak, Fakulta práva Paneurópskej univerzity
  • Libor Duľa, sudca Najvyššieho súdu SR
  • Michal Ďuriš, Právnická fakulta UK v Bratislave
  • Dagmar Fillová, Fakulta verejnej správy UPJŠ v Košiciach
  • Eva Fulcová, Krajský súd Bratislava
  • Boris Gerbery, exekútor
  • Martina Jánošíková, Ústav medzinárodného práva UPJŠ v Košiciach
  • Monika Jurčová, Právnická fakulta Trnavskej univerzity
  • Vieroslav Júda, Právnická fakulta UMB v Banskej Bystrici
  • Eva Kováčechová, bývalá riaditeľka Centra právnej pomoci
  • Štefan Kseňák, Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach
  • Michal Matulník, advokát
  • Peter Melicher, Najvyšší súd SR
  • Soňa Mesiarkinová, Najvyšší súd SR
  • Patrik Palša, advokát
  • Edita Pfundtner, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti
  • Radoslav Procházka, advokát
  • Zuzana Pitoňáková, advokátka
  • Peter Straka, sudca Krajského súdu Prešov
  • Robert Šorl, predseda Okresného súdu Prievidza
  • Marek Tomašovič, prokurátor Generálnej prokuratúry SR
  • Martin Vernarský, docent, Fakulta verejnej správy UPJŠ v Košiciach
191 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #Boris Kollár #voľba kandidátov