NAKA zadržala Taliana pre miliónové podvody. Prípad súvisí s Mochovcami

Pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Mochoviec došlo podľa polície k spáchaniu trestného činu. Toho sa mali dopustiť dvaja bývalí kľúčoví manažéri Slovenských elektrární. Išlo o ľudí dosadených do podniku talianskym Enelom, ktorý spoločnosť za Dzurindovej vlády sprivatizoval. Manažérov polícia obvinila "zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku." Bývalého riaditeľa elektrární Paola R. polícia v pondelok zadržala na bratislavskom letisku. Druhým obvineným je Nicola C.

15.04.2019 13:39 , aktualizované: 15:22
debata (128)
Video: Priamo na letisku zadržala polícia talianskeho občana, obvinenému zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.
Video

Súčasne v Bratislave došlo k zadržaniu jedného z obvinených, s ktorým budú vykonané procesné úkony a bude skúmané naplnenie dôvodov väzby. Konaním obvinených súvisiacim s hospodárením s majetkom Slovenských elektrární, a. s., vznikla škoda vo výške viac ako 22 miliónov eur.

Špecializovaný tím /ELEKTRO/ aj naďalej intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony na preverenie podozrení týkajúcich sa dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie momentálne nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Taliansky Enel sprivatizoval 66 percent akcií elektrární za 840 miliónov eur v roku 2006. Krátko nato padol verdikt o dostavbe Mochoviec. Denník Pravda ako prvý ešte v roku 2007 upozornil na to, že nejadrovú časť Mochoviec elektrárne zadali bez súťaže priamo firme Enel Produzione. Odvtedy sa viedli špekulácie o tom, ako sú využívané prostriedky na finančne aj časovo čoraz náročnejší projekt. Elektrárne pochybnosti odmietali.

Pri štarte dostavby sa hovorilo, že bloky by mali začať fungovať v roku 2012 a rozpočet sa odhadol na 2,8 miliardy eur. Aktuálne sa rozpočet navýšil už takmer na 5,7 miliardy eur a navýšil sa oproti poslednému známemu údaju o 270 miliónov eur. Tretí blok má byť spustený začiatkom budúceho roka, aj keď ešte nedávno sa hovorilo o druhom kvartáli tohto roka.

Zadržaný šéfoval elektrárňam

Zadržaný Paolo R. pôsobil vo vedení elektrární v rokoch 2006 až 2014. Enel je momentálne na odchode zo Slovenska, ale podmienkou je, aby najprv dokončil Mochovce, ktorých dostavba mu ako jediná zostala v agende. Následne celý podnik preberie Energetický a průmyslový holding českého miliardára Daniela Křetínskeho. To, že jeden z manažérov sa objavil na letisku v Bratislave, môže súvisieť s tým, že na Slovensku má aj ďalšie aktivity.

Na zatknutého Paola R. sa denník Pravda spýtal aj firmy GGE, kde je šéfom predstavenstva. "Pracoval v minulosti ako nevýkonný (non executive) člen dozornej rady a pracuje v súčasnosti ako nevýkonný (non executive) predseda predstavenstva,“ spresnila jeho funkciu vo firme marketingová manažérka GGE Barbora Micháliková. Firma sa od neho dištancuje.

"Nedokážeme sa k tejto téme vyjadriť, nakoľko to nemá nič spoločné s našou skupinou,“ odpovedala na otázku, ako vidí GGE jeho zatknutie. Firma nepozná podľa Michálikovej ani dôvod jeho príletu na Slovensko.

Denník Pravda sa obrátil aj na Slovenské elektrárne, kde Paolo R. pôsobil. Tie však na naše otázky týkajúce sa zatknutia a tiež súvislostí s predražením dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec do uzávierky neodpovedali. Druhý obvinený Nicola C. mal v elektrárňach na starosti okrem iného obchod. Pravidelne informoval novinárov o spôsobe tvorby cien elektriny. Dialo sa tak v čase, keď ceny elektriny na trhu rástli a spolu s nimi aj zisky elektrární. Tie putovali následne najmä do dostavby Mochoviec. Nepriamo pritom ide aj o verejné financie. Podľa privatizačnej zmluvy, ktorú dohadovali exministri Pavol Rusko a Ivan Mikloš, totiž elektrárne nevyplácajú dividendy, až kým sa nespustí tretí a štvrtý blok Mochoviec.

Vyšetrovanie v elektrárni Mochovce

Polícia už od roku 2015 rieši predraženie Mochoviec. Dostavbu mal v elektrárňach, kde má štát 34 percent akcií, na starosti Enel Produzione. Taliansky Enel pôvodne sprivatizoval 66 percent akcií je momentálne na odchode zo Slovenska, ale podmienkou je, aby najprv dokončil Mochovce.

Privatizačná dohoda počíta s tým, že dividendy bude podnik vyplácať až po dostavbe Mochoviec. Po dostavbe Mochoviec elektrárne naplno preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho. Štát sa od privatizácie ako menšinový akcionár len pozerá na to, čo sa v Slovenských elektrárňach deje.

V roku 2017 denník Pravda citoval niekdajšieho manažéra elektrární, ktorý si neželal byť menovaný, že sa rozpočet vedome navyšoval, ale vraj tak, aby nemohol byť nikto obvinený. „Keď príde nezávislá kontrola hoci aj z Marsu, tak nepríde na to. Všetky obstarávania sú v poriadku,“ povedal manažér pre Pravdu.

Prokuratúra a polícia spustili vyšetrovanie na jeseň 2015 vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu. Ten vykonal od decembra 2014 do apríla 2015 kontrolu v Slovenských elektrárňach. Čo presne úrad zistil, je stále tajné.

Slovenské elektrárne v roku 2017 podozrenia odmietli

„V trestnom konaní súvisiacom s dostavbou 3. a 4. bloku JE v Mochovciach, ako aj v trestnom konaní vo vzťahu k zločinu skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie Slovenských elektrární, prebiehajú kontinuálne vyšetrovacie úkony,“ povedal v roku 2017 hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Slovenské elektrárne vtedy podozrenia odmietli.

„Tvrdenia o umelom predražovaní projektu sú nepodložené a ničím nepreukázané,“ povedal ich hovorca Miroslav Šarišský. K zvyšovaniu rozpočtov dochádza podľa neho na všetkých aktuálnych projektoch jadrových elektrární v Európe aj Spojených štátoch. Je za tým kombinácia mnohých faktorov, technických, administratívnych aj organizačných, vysvetľoval. „Každá stavba jadrovej elektrárne je mimoriadne zložitá, podieľajú sa na nej tisíce vysokokvalifi­kovaných pracovníkov a stovky dodávateľských firiem,“ dodal Šarišský. Práve ich zosúladenie nie je jednoduché, dodal. Výstavbu predlžujú podľa neho aj nepredvídateľné úpravy a modifikácie, ktoré je potrebné počas projektu realizovať.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #podvod #zadržanie #NAKA