VIDEO: Kalavská a Pellegrini predstavili stratifikáciu v zdravotníctve

Nemocnice čaká najväčšia reforma za posledných 15 rokov. Kvalitné oddelenia posilnia a tie slabšie budú musieť zatvoriť alebo nahradiť ich inými. Zariadenia dostali konkrétne termíny na zavedenie zmien, odmenou im má byť lepšie financovanie.

15.04.2019 15:21 , aktualizované: 19:11
pellegrini, kalavská Foto: ,
Predseda vlády Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská
debata (24)

Na projekte tzv. stratifikácie pracovali tri roky analytici Inštitútu zdravotnej politiky, zástupcovia ministerstva zdravotníctva, zdravotných poisťovní a odbornej obce. „Tento materiál je prelomový, vyžadoval si širokú diskusiu a my sme pozorne počúvali všetky názory, aby sme koncept nastavili pre skvalitnenie systému, čo postupom času pozitívne pocíti pacient na lepšej zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti sme svedkami stratifikácie, ktorá je živelná, to chceme zmeniť, chceme dať jasné pravidlá, jasne povieme, kde a akú nemocnicu potrebujeme," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru).

Reformu fungovania nemocníc s názvom Zdravá zmena predstavila ministerka spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). „Ide o jednu z najväčších zmien v prospech pacienta za posledných 15 rokov. Zdravotníctvo je rezort, ktorý si vyžaduje veľké zmeny a dotýka sa miliónov ľudí a ich životov. Garantujem, že zmeny sú robené v prvom rade v prospech pacienta,“ povedal predseda vlády, ktorý zdôraznil, že výsledkom by mala byť rovnako kvalitná zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov vo všetkých regiónoch Slovenska.

Podstata stratifikácie spočíva v zachovaní a rozširovaní kvalitných nemocničných oddelení, rušení tých menej kvalitných a prispôsobeniu nemocničnej starostlivosti potrebám regiónu. Rezort nastavil kritériá, podľa ktorých sa bude posudzovať kvalita, medzi nimi sú napríklad úmrtnosť, počet reoperácií a rehospitalizácií. Počet reoperácií a rehospitalizácií by mal podľa predpokladov ministerstva v priebehu najbližších piatich rokov klesnúť na polovicu. Kritériom kvality bude aj minimálny počet zákrokov určitého druhu za rok. Kvalita výkonov totiž rastie s ich počtom. Po novom by teda nemocnica mala vykonávať napríklad minimálne 140 endoprote­tických kĺbnych alebo kostných náhrad ročne, 40 operácií žalúdka či 110 operácií srdca ročne. Zdravotné poisťovne výkony, pri ktorých nemocnica nesplní uvedené kritériá, nebudú môcť zazmluvniť. „Je na každej nemocnici pozrieť sa, pri ktorých výkonoch už dnes plní kritériá, pri ktorých vie zlepšiť výsledky, a kde, naopak, nevie splniť kritériá ani za dva roky,“ doplnil Martin Smatana, generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva. Nemocnice budú mať na splnenie nových kritérií dva roky. V roku 2021 by mali spĺňať kritériá aspoň na polovicu, o rok nato by to už malo byť na 100 %.

Príkladom úspešnej stratifikácie je nemocnica v Bánovciach nad Bebravou, kde pôrodnícke oddelenie nahradilo oddelenie liečebnej rehabilitácie, ktorého zameranie lepšie vyhovuje požiadavkám regiónu. V Trenčianskom kraji bol totiž akútny nedostatok zariadení takého typu. Neefektívne lôžka by sa mali zmeniť na lôžka dlhodobej starostlivosti. „Jeden z hlavných problémov je, že nemáme kapacity, kde by sa pacienti mohli doliečiť," poznamenal Smatana. Pacient tak trávi čas na tzv. akútnom lôžku aj v prípade, keď akútnu starostlivosť nepotrebuje, a zaberá tak miesto iným pacientom.

Ministerstvo zdravotníctva predpokladá vznik nového typu zdravotníckych zariadení – nemocníc následnej starostlivosti. Očakáva, že vďaka zmenám by malo vzniknúť až 3 000 dlhodobých postelí. Rozmiestnené by mali byť rovnomerne po celej krajine, aby sa pacient doliečoval čo najbližšie pri svojom domove.

V horizonte 11 rokov by mali stúpnuť platby na posteľ z 29-tisíc eur až na 39-tisíc eur ročne. „Tento finančný rozdiel by mohli následne vedenia nemocníc využiť na nákup modernejšieho prístrojového vybavenia, rekonštrukciu priestorov či platy pre personál,“ pripomenula Katarína Kafková, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní.

„Stratifikáciu nemocníc vnímame ako príležitosť nájsť každej nemocnici tú najlepšiu perspektívu pre ďalší rozvoj. Určite nemá ísť o zatváranie nemocníc. Slovensko má príliš vysoký počet akútnych lôžok a, naopak, nedostatok tých chronických. Navyše sa výrazne mení celonárodná demografia a vývoj chorobnosti. Uvedomujeme si, že tieto trendy musíme zohľadniť pri reprofilizácii našich nemocníc. Veľmi preto vítame, že túto iniciatívu konečne riadi štát za aktívnej účasti zdravotných poisťovní. Samozrejme, Svet zdravia ako súčasť Asociácie nemocníc Slovenska participuje na diskusiách na túto dôležitú tému," reagoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Sieť nemocníc Agel je v hodnotení opatrnejšia. „Stále ešte dochádza k presnému dodefinovaniu a následnému spresňovaniu projektu stratifikácie, až následne budeme poznať prípadné dosahy na naše zdravotnícke zariadenia," priblížila hovorkyňa spoločnosti Agel Iveta Chreneková.

Ministerstvo chce prostredníctvom tejto reformy zlepšiť aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti a vyhnúť sa tzv. bielym miestam na mape Slovenska, kde je dostupnosť značne zhoršená. Dosiahnuť to chce prostredníctvom novej typológie nemocníc. Lokálne nemocnice poskytujúce zdravotnú starostlivosť v akútnych prípadoch budú dostupné do 30 minút.

V regionálnych nemocniciach bude poskytovaná komplexnejšia starostlivosť, tie budú dostupné maximálne do 60 minút. Najvyššie budú stáť národné nemocnice, tie budú dostupné do dvoch hodín. „Dostupnosť urgentných príjmov do pol hodiny od bydliska pacientov sa vďaka tomu zvýši z 87 % na 91 % územia,“ poukázal Martin Smatana. Zároveň sa zvýši tzv. minimálna sieť nemocníc zo súčasných 13 všeobecných na 46, rozmiestnených po celom Slovensku.

Reforma zdravotníctva momentálne smeruje do medzirezortného pripomienkového konania, účinnosť by mala nadobudnúť od 1. 1. 2020.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Andrea Kalavská #stratifikácia