Pred šampionátom trénujú nielen hokejisti, ale aj hasiči

V košickom hoteli začalo na 9. poschodí horieť. Našťastie išlo o cvičný poplach, ktorým si hasiči pred hokejovým šampionátom preverili pripravenosť na mimoriadne situácie. V hoteli budú totiž ubytované tri národné tímy.

15.04.2019 17:54
debata

VIDEO: Pozrite si, ako cvičili hasiči zásah počas majstrovstiev

Video

Hasiči sa najprv pokúsili použiť výťah, nakoniec však museli na 9. poschodie vybehnúť. Otvorili horiacu izbu, požiar uhasili a skontrolovali aj ďalšie izby na poschodí.

Zásah trval približne hodinu, museli evakuovať asi päťdesiatku hostí a personál hotela.

Išlo sa podľa scenára

„Pripravili sme taktické cvičenie, ktorého cieľom je pripravenosť hotela pre prípad vzniku mimoriadnej udalosti, v tomto prípade požiaru. Zasahovali posádky z troch staníc. Zhodnotili sme rozdelenie jednotlivých zásahových úsekov a preverili schopnosti veliteľa zásahu riadiť komplexne takúto udalosť,“ informoval Tomáš Berzetei, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HAZZ) v Košiciach.

„Scenár zásahu bol nastavený tak, že v ubytovacej časti hotela dôjde k požiaru, následne hotel vyhlási požiarny poplach. No a potom nasledoval celý sled udalostí, od evakuácie až po príjazd našich zásahových jednotiek, lokalizácie a hasenia požiaru, súbežne aj vytvorenie hniezda zranených a tiež prieskum všetkých priestorov hotela a obchodných priestorov,“ vysvetlil Berzetei podrobnosti nácviku. Predbežne zaznamenali chyby, ale nešlo o nič závažné. „Zanalyzujeme časy vyhlásenia poplachu,“ spresnil hasičský riaditeľ.

Cvičili aj zamestnanci

Podľa generálneho manažéra hotela Doubletree by Hilton Jozefa Kráľa tiež prehodnotia celý postup, ktorý si v pondelok precvičili aj jeho zamestnanci. "Cieľom tréningu je nájsť chyby a odstrániť ich,“ konštatoval Kráľ. V hoteli je 170 hosťovských izieb, približne 100-členný personál a v čase zásahu sa tu nekonala žiadna konferencia. „Väčšinou máme 70-percentnú obsadenosť a nedávno sme tu hostili desať delegácií, z toho deväť prezidentov, a zvládli sme to v pohode. Sme pripravení aj na hokejové majstrovstvá,“ poznamenal Kráľ.

Pred týždňom trénovali policajti

V hoteli cvične zasahovalo osem hasičských vozidiel, vrátane sanitky a evakuačného autobusu. Trénovalo najmenej 18 príslušníkov HAZZ a ulicu pred hotelom uzavreli policajti.

Hasiči pred hokejovými majstrovstvami skontrolujú aj ďalšie objekty a priestory v Košiciach, kde sa budú konať zápasy a tréningy, či priestory, v ktorých budú ubytovaní účastníci šampionátu. Kontrola sa uskutoční aj v Michalovciach, kde by mali byť ubytované dve hokejové výpravy.

Pred týždňom zasahovali policajti v košickej Steel Aréne, ktorú mali obsadiť teroristi. Aj vtedy šlo o cvičenie pred hokejovým šampionátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Košice #hokejové MS 2019 #cvičný zásah