Kiska za sudcov ústavného súdu vymenuje Fiačana, Szigetiho a Molnára

Prezident Andrej Kiska v stredu, 17. apríla o 11.00 hodine, z ôsmich zvolených kandidátov na post ústavných sudcov vymenuje troch, a to Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Prezident vymenuje aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu. Ich vymenovanie považuje za výnimočné riešenie, aby tak zabezpečil riadne fungovanie ústavného súdu, ktorý tak následne bude schopný rozhodovať aj o volebných sťažnostiach.

16.04.2019 16:08 , aktualizované: 17:48
Andrej Kiska oznam kandidatúry na prezidenta Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (382)

Informáciu potvrdila Prezidentská kancelária prostredníctvom tlačovej správy.

Ústavný súd od februára pracuje v núdzovom režime, keďže Národná rada SR nebola schopná zvoliť všetkých osemnástich kandidátov, z ktorých by mal prezident vybrať deväť ústavných sudcov. Počas druhého hlasovania sa parlament dohodol na ôsmich menách, zvyšných desať by malo byť výsledkom májovej schôdze, ktorá začne 9. mája a poslanci budú voliť z 25 kandidátov.

Na ústavnom súde sa kopia staré aj nové nevybavené prípady. “Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť,” zdôraznil prezident Kiska vo vyhlásení.

Čaputová: Funkčný súd je pre spravodlivosť nevyhnutný

Funkčný ústavný súd je podľa budúcej prezidentky SR Zuzany Čaputovej nevyhnutným krokom k spravodlivosti. Stotožňuje sa s krokom prezidenta menovať z ponúknutých kandidátov troch sudcov tak, aby bola obnovená schopnosť ústavného súdu rozhodovať v pléne.

„V prvom rade považujem za chybu, že parlament si doteraz nesplnil svoju ústavnú povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post ústavných sudcov,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti. Z pozície prezidenta sú preto podľa nej v kolízii dva princípy. Čaputová si myslí, že prezident má od parlamentu vyžadovať splnenie ústavnej povinnosti a dovolenie plného počtu kandidátov, na druhej strane prezident má podľa nej ústavnú povinnosť zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. „V tejto dileme sa stotožňujem s krokom súčasného prezidenta splniť si svoju ústavnú povinnosť zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov a menovať z ponúknutých kandidátov troch sudcov tak, aby bola obnovená schopnosť ústavného súdu rozhodovať v pléne,“ uviedla.

Čaputová zároveň považuje za korektný krok prezidenta o zvyšných piatich kandidátoch nerozhodnúť a požadovať od parlamentu, aby dovolil chýbajúci počet kandidátov na ústavných sudcov a splnil si tak svoju ústavnú povinnosť.

© Autorské práva vyhradené

382 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #kandidáti na ústavných sudcov