Pátranie v Kolárove policajti nevzdávajú

K brehu rieky Váh sa opäť vrátili potápači a policajti s člnom. Na pomoc si zobrali hrabličky, ktorými prečesávali kalné dno, svietili si baterkami. Pravdepodobne hľadali zbraň, ktorá by mala súvisieť s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej alebo s vraždou podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Polícia nepotvrdila, či niečo našli.

16.04.2019 16:07 , aktualizované: 18:19
Kolárovo, Váh, polícia Foto: ,
Vo Váhu v Kolárove prečesávali záchranári dno, hľadali zbraň použitú pri vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
debata (1)

„Vrátili sa sem ráno. Mali také hrabličky priviazané na špagáte alebo čom – nevidel som dobre, lebo nás nechceli pustiť za policajnú pásku – a s tými prečesávali dno. S nami sa nikto nebavil, nevieme, čo hľadali. Hovorí sa, že pištoľ, ktorou zastrelili novinára a jeho priateľku,“ povedal obyvateľ Kolárova.

Voda je v tomto mieste mútna, hlboká a so silným prúdom. Miestni pochybujú, či rieka vydá hľadaný dôkaz. „Tí už nič nenájdu, iba ak by to ešte bolo niekde pri brehu v kope hliny, lebo v lete tu boli vodári a presne túto časť bagrovali. No a blato potom hádzali na breh, takže ak tam bola nejaká pištoľ, môže byť v tej hline, nie? Alebo ju uniesol prúd, v zime bolo dosť snehu a na jar zas veľa vody,“ myslí si Kolárovčan Zoltán.

„Polícia bude musieť mať obrovské šťastie, aby niečo našla, dno je tam veľmi bahnité, odhadom tam môže byť na niektorých miestach až meter bahna. Vidieť nie je ani pár centimetrov,“ pridal sa jeden z rybárov.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová sa k akcii v Kolárove nechcela vyjadrovať. Tvrdí, že bližšie informovať úrad nebude, aby nemaril vyšetrovanie.

Policajti a potápači sa do Kolárova vrátili už po tretíkrát. Minulý štvrtok po prekvapujúcej výpovedi obvineného Miroslava M., ktorý mal tvrdiť, že na novinára a jeho priateľku strieľal on, sa boli pri Váhu pozrieť príslušníci Národnej kriminálnej agentúry po prvýkrát aj s ním. Obvinený im ukázal miesto, kde sa mal zrejme zbaviť vecí, ktoré by ho usvedčili zo spáchania zločinu. O deň nato už potápači prečesávali dno. Z jedného brehu na druhý si natiahli silné lano, ktoré viedlo cez mostné piliere, čo im malo uľahčiť prácu. V týchto miestach je totiž silný prúd a zradné víry.

Každá zbraň zanecháva pri výstrele jedinečné ryhy na nábojnici. Sú ako odtlačok prstov. V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej sa podľa zdroja blízkeho polícii našli na mieste činu tri nábojnice. Ak sa teda policajtom podarí vyloviť zbraň z dna rieky, expert z odboru balistiky bude môcť určiť, či ide o vražednú zbraň.

Miroslav M. sa však mal na výsluchu priznať aj k vražde podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Je možné, že prečesávanie rieky v Kolárove súvisí s týmto trojročným prípadom. Obvinený zatiaľ nie je nik. Podnikateľa mali zastreliť zozadu tak, že dve strely ho zasiahli do hlavy. Polícia iba potvrdila, že v tejto veci vykonáva NAKA vyšetrovacie úkony.

Za strelca pri poprave novinára a jeho snúbenice polícia a prokuratúra považovali Tomáša Sz., Miroslav M., mal byť šoférom. Podľa informácií denníka Pravda polícia k vyšetrovaniu prizvala odborníka z odboru antropológia, ktorý mal porovnávať chôdzu osoby z kamerového záznamu vo Veľkej Mači, kde žil novinár so snúbenicou, s chôdzou Tomáša Sz. Znalec bude musieť po priznaní Miroslava M. porovnať chôdzu možného páchateľa z kamery s tou jeho. Osobu, ktorá sa po dedine pohybovala v čase vraždy, zachytili obecné kamery.

Okrem Tomáša Sz. a Miroslava M. je z vraždy obvinený podnikateľ Zoltán A., ktorý mal byť sprostredkovateľom a Alena Zs., ktorá mu zákazku na likvidáciu zadala. Všetci štyria sú vo väzbe.

V marci tohto roka polícia obvinila podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky novinárovej vraždy. Kočner sedí za mrežami od vlaňajšieho júna pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek. Doteraz bolo dôvodom väzby to, aby nepokračoval v trestnej činnosti a neovplyvňoval svedkov. Včera mu pribudla tzv. úteková väzba. Senát Najvyššieho súdu zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorý 1. apríla nevidel na ňu dôvod. Najvyšší súd presvedčili dôkazy predložené prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. „Senát Najvyššieho súdu návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Mariana K. o takzvanú útekovú väzbu považuje za dôvodný. Vyhovel tak sťažnosti prokurátora,“ uviedla Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu. Nové dôkazy pre podanie podnetu prokurátora Jána Šanta aj na útekovú väzbu mali byť zaistené pri prehliadkach Kočnerových nehnuteľností.

Šanta má mať k dispozícii správy z apríla minulého roka medzi Kočnerom a jeho priateľom, v ktorých podnikateľ mal napísať, že má vybavenú loď na Nový Zéland. Vyšetrovatelia tiež mali nájsť diplomatický pas Guiney vystavený na Kočnerovo meno.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení v dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018, mladá žena jednou strelou do hlavy, novinár dvoma do hrude.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Kolárovo #vražda novinára Jána Kuciaka