Lučanský o únikoch informácií a priznaní strelca v prípade vraždy Kuciaka

Policajný prezident Milan Lučanský v relácii Ide o pravdu povedal, že v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by obžaloby mohli padnúť ešte tento rok. Lučanského tento týždeň po výberovom konaní vymenovala do funkcie ministerka vnútra Denisa Saková. Moderátorka Zuzana Martináková sa pýtala aj na úniky informácií z tohto vyšetrovania a ako im zabrániť.

17.04.2019 10:00
debata (33)
Video

Policajný šéf uviedol, že únik informácií je vždy škodlivý. „Akákoľvek informácia, ktorú donesie policajt, je majetkom Policajného zboru,“ zdôraznil. Pokračoval, že za týmto účelom bola zriadená na inšpekcii skupina, ktorá má za úlohu zistiť, odkiaľ tieto úniky sú a či sú riadené alebo zneužívané na iné účely ako na účely trestného konania. Časť únikov býva v niektorých prípadoch riadených, keď polícia potrebuje „navodiť situáciu, niekoho aktivizovať, niečo dosiahnuť“.

V relácii Lučanský odpovedal na otázky rizík neriadených únikov z vyšetrovacích spisov. Napríklad pri konečnom hlavnom pojednávaní sa obžalovaní môžu brániť spôsobom, ktorý im umožňuje zákon. Môžu rozprávať o tom, že toto sa nedozvedeli od svedka a neboli aktérmi danej udalosti, ale dozvedeli sa to z médií, respektíve od advokáta.

V uplynulých dňoch zvrat vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy prinieslo priznanie Miroslava M., že on bol strelcom. „Ako sa hovorí u nás, priznanie je poľahčujúca okolnosť, ale istý trest,“ povedal Lučanský. Dodal, že na základe dlhoročnej praxe sa domnieva, že obvinený musí mať motív, aby takto postupoval. „Je na tíme vyšetrovateľov, aby to potvrdili alebo vyvrátili,“ dodal.

Nevylúčil, že obžaloby v prípade Kuciak by mohli padnúť ešte tento rok. Pripomenul, že aj podľa odborníkov sú obvinenia vysoko kvalifikované a ďalší postup je iba o taktike vyšetrovateľa a prokurátora. Či sa vyberie cestou, že obžaluje vykonávateľov a potom sa bude riešiť objednávateľ alebo objednávatelia. „Niektorí obvinení si môžu klásť otázky, či by nebolo lepšie spolupracovať s políciou než zatĺkať, keď vám hrozí ten najvyšší trest,“ povedal.

Lučanský sa vyjadril aj k obvineniu z porušenia správy cudzieho majetku bývalým vrcholovým manažérom Slovenských elektrární. Ide o občana Talianska. Podľa Lučanského to však nie je prekážka, aby bol stíhaný slovenskou justíciou, keďže sa skutok stal na území Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #vražda novinára Jána Kuciaka #Ide o pravdu