Polícia pri Kolárove našla zbrane na miestach, ktoré označil Miroslav M.

Vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej môže nastať ďalší posun. Potápači na druhý pokus mali nájsť vo Váhu časť zbrane, má ísť o hlaveň. Či bola súčasťou vražednej zbrane, potvrdia balistické testy. Malý Dunaj, ktorý sa vlieva do Váhu pri Kolárove, vydal ďalšiu pištoľ, ktorá mala byť použitá pri poprave podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. K vyhodenej munícii priviedol policajtov Miroslav M., obvinený z vraždy novinára a snúbenice. Ten sa mal na výsluchu priznať k obom vraždám.

17.04.2019 09:11 , aktualizované: 17:15
Kolárovo, Váh, polícia Foto: ,
Miesto vo Váhu v Kolárove, ktoré prečesávali záchranári a kde hľadali zbraň použitú pri vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
debata (55)

Policajné prezídium aj Úrad špeciálnej prokuratúry informácie o nájdených zbraniach neposkytujú. „Vo veci sa aktívne vykonávajú úkony trestného konania, a preto na otázky týkajúce sa priebehu dokazovania sa vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nemožno vôbec vyjadriť. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podobne odpovedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Nájdené veci mali poputovať na expertízu. V prípade hlavne je čo porovnávať. Na mieste činu vo Veľkej Mači mali policajti nájsť tri nábojnice. Keďže zbraň bola vo vode, problematickejšie to bude s odtlačkami prstov. Riaditeľ Kriminalisticko-expertízneho ústavu Ondrej Laciak vraví, že nie je možné vylúčiť ani to, že sa odtlačky zachovali. „To je veľmi hypotetická otázka. V kriminalistike je v princípe možné a nemožné všetko. Vždy všetko závisí od konkrétneho podkladu, konkrétneho materiálu. Aj keď je predmet vo vode, závisí od toho, či bol v bahne, alebo nie, či bol v prúde vody, ktorá tam tiekla, alebo ležal v stojatej vode. Nedá sa to teda vylúčiť, ale nedá sa to ani potvrdiť,“ povedal Laciak pre Pravdu. Doplnil, že voda je negatívny prvok. „Keby ste dali čokoľvek na dážď, kde padajú kvapky, ktoré na to udierajú a stekajú po tom, je to úplne iná situácia. Je to veľmi zložité. Existujú napríklad výskumy, podľa ktorých je možné získať daktyloskopické odtlačky z papiera, ktorý bol ponorený vo vode. Tu treba počítať s tým, že tento výskum je robený v laboratórnych podmienkach,“ priblížil riaditeľ ústavu.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) zatiaľ nemá bližšie informácie o zbrani nájdenej v Malom Dunaji, a hlavne o zbrani vo Váhu v Kolárove, ale bude ju to zaujímať. „Komunikáciu ohľadom tohto prípadu má na starosti a v kompetencii špeciálna prokuratúra,“ poznamenala Saková s tým, že v prípade poskytnutia informácií verejnosti to bude z tej strany. Saková doplnila, že ak by išlo o vražednú zbraň, potešilo by ju to a bol by to pre ňu dobrý darček k jej narodeninám. Zistenie okolností týkajúcich sa nájdenej zbrane je podľa ministerky potrebné nechať na vyšetrovateľoch. „Nechajme domnienky bokom, aby sme náhodou nevnášali nejaké pochybnosti do tohto prípadu. Verím mojim kolegom, ktorí v tíme pokračujú v procese vyšetrovania, a dúfam, že čoskoro sa dočkáme aj výsledkov,“ doplnila Saková, ktorá podľa vlastných slov dúfa, že do začiatku leta budú vznesené obžaloby.

Vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy nastal minulý týždeň zvrat. Miroslav M. vypovedal, že na novinára a jeho snúbenicu strieľal on. Pôvodná verzia bola, že bol šoférom a na miesto činu vo Veľkej Mači doviezol strelca Tomáša Sz. Miroslav M. polícii ukázal miesto pri Váhu, kde sa mal zbaviť zbrane. Priznať sa mal aj k poprave podnikateľa z Kolárova Petra Molnára z roku 2016. Podnikateľ zomrel po dvoch strelách do hlavy. Potápači z Komplexnej centrálnej záchrannej služby prehľadávali rieku pod mostom v Kolárove dvakrát, naposledy tento utorok. Zbraň v Malom Dunaji mali nájsť príslušníci špeciálnej jednotky – Lynx commanda.

Okrem Tomáša Sz. a Miroslava M. je z dvojnásobnej vraždy obvinený Zoltán A., ktorý mal v prípade figurovať ako sprostredkovateľ, a Alena Zs., ktorá mu mala zákazku na likvidáciu zadať. V marci tohto roka polícia obvinila aj podnikateľa Mariána Kočnera z objednávky novinárovej vraždy. Všetci sedia vo väzbe.

Snúbencov zavraždili v dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018. Najprv vrah zastrelil mladú ženu jedinou ranou do hlavy, medzi oči, a vzápätí zasiahol novinára dvoma strelami do hrude.


VIDEO: Môže byť vylovená zbraň priamym dôkazom usvedčujúcim páchateľa? Vo videu TV Pravda na to odpovedá bezpečnostný analytik Milan Žitný. Vyjadruje sa aj k spôsobu, akým sa páchatelia mohli zbaviť zbrane.

Video

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka